Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
БИТВА У ЛЬВОВІ ТА ПОБИТТЯ В ХАРКОВІ
Два поєдинки дев’ятого туру чемпіонату України з футболу у прем’єр-лізі викликали підвищену увагу вболівальників. У Львові «Карпати» приймали чемпіона — «Шахтар», а в Харкові «Металіст» зустрічався з київським «Динамо». І якщо в столиці Галичини глядачі стали свідками справжньої битви, перемогу в якій здобули господарі, у першій столиці України боротьби та видовищності було мало. Харків’яни не залишили жодного шансу підопічним Олега Блохіна.

Матчі між львівськими «Карпатами» та донецьким «Шахтарем» завжди вирізняються запеклою боротьбою. От і перед цим поєдинком наставник «Карпат» Олександр Севідов зазначив, що перед «Шахтарем» тремтить півконтиненту, але «зелено-білим» тремтіти немає сенсу — вони вже неодноразово доводили, що проти донеччан можна грати і перемагати. Свій бойовий характер львів’яни продемонстрували і в цьому поєдинку.
«Шахтар» із перших хвилин матчу заволодів територіальною перевагою, однак до небезпечних моментів біля воріт Ільющенкова справа не доходила. Натомість господарі на восьмій хвилині вийшли вперед. Ісмаїлі після довгої передачі на свою половину поля вирішив головою скинути м’яч Ракицькому, але вийшло точно на хід нападнику львів’ян Гладкому. Олександр м’яч прийняв, втік на побачення з Каніболоцьким і спокійно його переграв — 1:0.
Після взяття воріт гості продовжували шукати щастя біля воріт суперника. На 13-й хвилині «Шахтар» створив перший небезпечний момент біля воріт Ільющенкова. Гречишкін пробив у дальній кут, проте влучив у штангу. Гірники змогли відігратися на 25-й хвилині. Дуглас Коста зі штрафного красиво закрутив м’яч у дальню дев’ятку — 1:1.
У другому таймі донецький «Шахтар» продовжував атакувати. На 50-й хвилині арбітр матчу Олександр Дердо після консультацій зі своїм помічником призначив пенальті у ворота «Шахтаря» за порушення правил проти Страшкевича. Бартуловіч пробив влучно, і «Карпати» знову вийшли вперед — 2:1.
Після цього обидві команди стали грати занадто жорстко. У кількох епізодах арбітр мав би вилучати футболістів, однак він обмежився жовтими картками. І саме після фолу з боку гірників господарі поля втретє вразили ворота Каніболоцького. Дубль на свій рахунок записав хорват Бартуловіч, який наважився на дальній удар зі штрафного. До воріт було метрів 40, а голкіпер «Шахтаря» явно не очікував цього пострілу — 3:1.
Решта часу пройшла в атаках чемпіона України. І на 72-й хвилині Ісмаїлі з-за меж штрафного майданчика влучив у дев’ятку воріт Ільющенкова. Могли зрівняти рахунок Фред і Алекс Тейшейра, проте «Карпати» цього вечора втримали переможний результат. Підсумок матчу неабияк розлютив наставника гостей Мірчу Луческу, який по закінченні поєдинку не подав руки тренеру «Карпат» Олександру Севідову.
Центральна битва дев’ятого туру чекала вболівальників у Харкові, де лідер чемпіонату «Металіст» зустрічався з бронзовим призером минулого сезону — київським «Динамо». Перша половина зустрічі пройшла у тактичній боротьбі. Команди грали від захисту, і перші нагоди були лише в середині тайму. Найгостріший момент виник у Девіча, але Марко, вискочивши сам на сам із Ковалем, не влучив у ворота.
А наприкінці тайму харків’яни заробили штрафний, швидко його розіграли, Ксьонз зробив простріл, який вдало замкнув Хав’єр. У другому таймі вже кияни більше атакували, хоча гострих моментів біля воріт господарів практично не виникало. Коли ж гості повністю відкрились і йшов доданий арбітром час, швидкісні футболісти «Металіста» Соса і Марлос забили по одному м’ячу і зафіксували перемогу харків’ян — 3:0.
З урахуванням поразки «Шахтаря» «Металіст» ще більше зміцнив свою позицію на вершині турнірної таблиці. «Динамо» ж, у свою чергу, відстає від команди з Харкова на дев’ять очок, які за такої боротьби в чемпіонаті буде відіграти вкрай важко. Та і за рахунок чого команда зможе це зробити? В атаці кількість моментів, створених хлопцями Блохіна, можна перелічити на пальцях однієї руки, оборона — як завжди, а тому і рахунок відповідний.
Мало хто з тренерів українського чемпіонату може зрівнятися з Хуанде Рамосом у його схильності до ротації футболістів. От і на матч з аутсайдером першості — «Таврією» «Дніпро» вийшов в експериментальному складі. На лаві запасних залишилися Зозуля та Коноплянка, не потрапили до заявки Федецький і Калінич. Крім того, досі не відновилися після травм Ротань та Джуліано.
У результаті тактична схема господарів виглядала зовсім по-новому: з Бруно Гамою та Кобахідзе на флангах і Політилом в опорній зоні. І за такий хід дніпропетровці ледь не поплатилися. Більше години не вдавалося їм подолати захисні редути сімферопольців, і вже виникали великі сумніви щодо того, чи зможуть вони дотиснути «Таврію». До всього ще у першому таймі отримав серйозну травму Політило. Тож коли по перерві Рамос випустив на поле Зозулю та Коноплянку, йому знову довелося експериментувати.
І лише за двадцять хвилин до завершення зустрічі «Дніпро» таки знайшов свій момент, коли Селезньов головою замкнув подачу Кравченка. А після цього голу питання про переможця можна було знімати — «Таврія» біля воріт Бойка ані до, ані після пропущеного м’яча нічого створити не зуміла.
Продовжує впевнено йти одеський «Чорноморець». Команда забила найменше м’ячів у лідерській групі чемпіонату, однак цей факт не заважає команді Романа Григорчука регулярно набирати очки. Черговою «жертвою» моряків став запорізький «Металург». Влучний постріл Фонтанелло на 38-й хвилині, і одесити, як і двадцять років тому, є одним із претендентів на золоті нагороди.

Результати всіх матчів дев’ятого туру:
«Карпати» (Львів) — «Шахтар» (Донецьк) — 3:2
Голи: 1:0 — Гладкий (8), 1:1 — Коста (23), 2:1 — Бартуловіч (51, пен.), 3:1 — Бартуловіч (61), 3:2 — Ісмаїлі (72)
«Металург» (Запоріжжя) — «Чорноморець» (Одеса) — 0:1
Гол: Фонтанелло (38)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Зоря» (Луганськ) — 1:0
Гол: Майкон (8)
«Арсенал» (Київ) — «Волинь» (Луцьк) — 2:1
Голи: 0:1 — Бабатунде (36), 1:1 — Кравець (52), 2:1 — Адійя (53)
«Ворскла» (Полтава) — «Севастополь» — 2:2
Голи: 1:0 — Міщенко (31), 1:1 — Віценець (45+1), 1:2 — Ковпак (79), 2:2 — Громов (90)
«Металург» (Донецьк) — «Говерла» (Ужгород) — 4:2
Голи: 1:0 — Нельсон (22), 2:0 Безліхотнов (32), 2:1 — Ле Таллек (34), 3:1 — Мораєс (38), 3:2 — Лисенко (68), 4:2 — Безліхотнов (71)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Таврія» (Сімферополь) — 1:0
Гол: Селезньов (71)
«Металіст» (Харків) — «Динамо» (Київ) — 3:0
Голи: 1:0 — Хав’єр (41), 2:0 — Соса (90+2), 3:0 — Марлос (90+4).
також у паперовій версії читайте:
  • ТАКТИЧНА ПЕРЕМОГА МІРЧІ ЛУЧЕСКУ
  • ЧАРІВНИК ФРАТЕЛЛО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».