Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ГІПОТОНІЯ НЕ ТАКА ВЖЕ Й БЕЗПЕЧНА
Гіпотонія — це стан, при якому знижується артеріальний тиск на 20 відсотків і більше проти нормальних показників (90/60 мм рт. ст. і нижче). Переважно спостерігається вона у жінок (у п’ять разів частіше, ніж у чоловіків) від 20 до 40 років.

При невеликих зниженнях тиску захворювання безпечне для здоров’я, бо практично відсутні клінічні прояви. При більш значному зниженні гіпотонія таки шкодить здоров’ю і потребує втручання фахівця — терапевта чи кардіолога. Наскільки ж загрозлива гіпотонія, у чому причини її розвитку? Розібратися у цих проблемах нам допоможе кандидат медичних наук, доцент Наталія Тхор.
— Причини зниження тиску (артеріальної гіпотензії) різноманітні. Вегетосудинна дистонія — одна з найчастіших причин падіння тиску, зокрема у дитячому або підлітковому віці. Неврози, стресові ситуації, депресії та панічні атаки, синдром хронічної втоми, черепно-мозкова травма, недостатнє вироблення гормонів щитовидної залози, вагітність, значна крововтрата (рани, операція, пологи і післяпологовий період), знижений тонус у судинах під час анафілактичного, септичного, посттравматичного шоку, хронічна серцева недостатність, а також кардіоміопатія — ось що найчастіше виникає під час швидкої зміни положення тіла з горизонтального у вертикальне.
— Наталіє Володимирівно, якщо тиск знижений, то лікар обов’язково поставить діагноз?
— Зустрічається інколи й фізіологічна гіпотензія, яка не супроводжується змінами у внутрішніх органах. Приміром, у мешканців високогір’я або при тривалому перебуванні в цих районах, спортсменів, працівників заводів у гарячих цехах, жителів спекотних кліматичних зон (тропіки і субтропіки).
Найчастіше тиск знижується внаслідок розширення судин. При цьому кров продовжує рухатися із такою ж швидкістю, і серце працює зі звичною силою. А отже, артеріальний тиск знижується. В інших випадках діаметр судин зберігається в нормі, а ударна сила серця зменшується. Від цього кров судинами рухається з меншою швидкістю і менше тисне на стінки артерій. Від цього й падає тиск.
— А за якими симптомами людина сама, не вимірюючи тиск, може зрозуміти, що він у неї занизький?
— При хронічному і частому зниженні артеріального тиску характерні такі симптоми й ознаки: загальна слабкість, підвищена сонливість, апатія (немає бажання щось робити), нестійкий настрій, дратівливість, порушення пам’яті, неуважність, підвищена чутливість до змін погоди, збільшення потовиділення.
Характерні також блідість шкіри, запаморочення, холодні стопи та кисті рук, задишка під час фізичних навантажень, пришвидшене серцебиття, часом трапляються напади нудоти на тлі зниження тиску, головний біль у ділянці чола і скронь.
— Так це ж, певне, небезпечно?
— І дуже, адже при гіпотонії, що різко розвинулася, симптоми такі самі, як і при хронічному перебігу, але розвиваються набагато швидше. Знепритомнення і потемніння в очах, запаморочення і виражена слабкість можуть статися так різко, що пацієнт упаде і травмується.
Якщо зниження артеріального тиску трапляється періодично, а решту часу він відповідає нормі, то перелічені мною скарги виникають у хворих лише в момент нападу і зникають при поверненні до норми. А якщо зниження тиску непокоїть практично постійно, то й скарги стають регулярними.
— Якщо тиск часто змінюється, то чи складно діагностувати гіпотонію?
— Для того щоб визначити — фізіологічна чи патологічна гіпотонія у пацієнта, слід більш докладно розпитати й оглянути його. Можуть знадобитись і додаткові методи дослідження (аналізи та інструментальне обстеження). Насамперед, проводять загальноклінічні аналізи (загальний аналіз крові та сечі, біохімія крові). Нормативні показники свідчать на користь фізіологічних змін. При будь-якому відхиленні необхідно обстежувати кожний конкретний орган, що потрапив під «підозру». Адже саме цей орган і може бути причиною гіпотонії.
До інструментальних методів дослідження належать УЗД і рентгенографія. Вони дають змогу виявити порушення органів дихання, кровообігу і травлення, якщо такі є. Також обов’язково слід провести моніторинг артеріального тиску, щоб виявити зміни та їх причини.
— А пацієнта, хворого на гіпотонію, складніше лікувати, ніж із гіпертонією (прийняв пігулку — і тиск у нормі)?
— Гіпотонія, яка проявляється незначним зниженням артеріального тиску без супутніх симптомів, лікування не потребує. Проте у разі частих і значних падінь тиску при гіпотонії, особливо при супутній патології, лікування — обов’язкове.
За відсутності ураження будь-яких органів, при зниженому тиску краще застосовувати, приміром, белатамінал по 1 таблетці тричі на день. Також добре підвищують рівень артеріального тиску такі препарати, як мезатон і дофамін. Вони підвищують тонус судин, які звужуються в діаметрі, й артеріальний тиск зростає. Якщо тиск занизький унаслідок порушень щитовидної залози, то треба приймати гормони (трийодтиронін). Дозування залежить від маси тіла пацієнта та вмісту в його крові гормонів щитовидної залози. Можна застосовувати при зниженому тиску і препарати з кофеїном по 1 таблетці, але лише в тому разі, якщо не знайдена причина низького тиску.
— А що рекомендує народна медицина?
— Народна медицина допомагає в боротьбі з низьким артеріальним тиском за відсутності серйозних супутніх захворювань. Я рекомендую ось такий рецепт: подрібнити 100 г плодів розторопші, змішати їх з 1 літром горілки і настоювати два тижні. Після цього процідити і приймати тричі на день по 50 крапель.
Добре ще приготувати дві-три цибулини середнього розміру, не очищуючи їх, залити 1 л води, додати 100–150 г цукру і варити на малому вогні 15 хв. Отриманий відвар приймати щодня по 100 мл.
Підтриманню життєвого тонусу і тонусу в судинах, якщо артеріальний тиск не дуже низький, добре допомагає і настоянка женьшеню.
— Чи може гіпотонія викликати будь-які неприємні ускладнення?
— Ускладнень від зниженого артеріального тиску практично не буває. Хіба що під час непритомності можуть траплятися травми від падіння. Також під час різкого й значного падіння тиску (травма або шок) може зупинитися серце. Проте такий стан не належить до звичайної гіпотонії.
— Які профілактичні засоби можна сміливо рекомендувати гіпотонікам?
— До засобів профілактики гіпотонії належать: раціональне харчування й здоровий спосіб життя, що передбачає заняття спортом, оздоровчий масаж, плавання, відмову від шкідливих звичок. Слід також підтримувати правильний баланс роботи й відпочинку, уникати стресових ситуацій. І ще: необхідно періодично вимірювати артеріальний тиск.

Розмову провела Тетяна ДЕЛІМАРСЬКА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • КОМБІНОВАНІ ПРЕПАРАТИ ВІД ГІПЕРТЕНЗІЇ МАЮТЬ БУТИ ЗАВЖДИ ПІД РУКОЮ
  • УЧЕНІ СТВОРИЛИ «ВІКНО В МОЗОК»
  • НЕ СТАВТЕ ТЕЛЕВІЗОР У ДИТЯЧІЙ!
  • ЧОЛОВІКИ УНИКАЮТЬ РИЗИКУ І ТРУДНОЩІВ
  • ТЕЛЕРЕЦЕПТИ ВЕДУТЬ ДО ОЖИРІННЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».