Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ОПРИЛЮДНЕНО РЕЙТИНГИ РЕГІОНІВ ЩОДО РИНКУ ПРАЦІ ТА ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРПЛАТИ
Мінсоцполітики визначило лідерів соціальних рейтингів регіонів за станом на ринку праці та заборгованості із зарплати.

Про це сказала міністр соціальної політики Наталія Королевська під час селекторної наради з питань погашення заборгованості із заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду України та легалізації зайнятості.
«Ми всі розуміємо, що для вдосконалення нашої роботи потрібно мати наочні критерії для аналізу та оцінювання. Це стало можливим завдяки запровадженню Соціальної карти регіону, на основі якої і формується рейтинг кожної області за низкою критеріїв соціальної сфери. Це абсолютно новий підхід, який дозволяє оцінювати кожен регіон за різними показниками соціальної сфери, врахувавши при цьому потреби найбільш незахищених верств населення. Сьогодні ми можемо відзначити лідерів соціальних рейтингів регіонів та тих, де ситуація доволі складна», — зазначила Н. Королевська.
За її словами, рейтинги соціального розвитку регіонів дозволяють оцінювати кожну область за різними показниками соціальної сфери. З першого оцінювання регіонів минуло вже майже два місяці.
Згідно з результатами щодо погашення заборгованості із заробітної плати найкращі показники в Чернівецькій, Волинській, Дніпропетровській, Хмельницькій та Полтавській областях. До цього в лідерах були Рівненська, Волинська, Дніпропетровська, Хмельницька та Полтавська області. Скрутна ситуація в Донецькій, Одеській, Запорізькій, Миколаївській та Київській областях.
Щодо ситуації на ринку праці, то зараз ситуація найкраща в Києві, Севастополі, АР Крим, Дніпропетровській та Запорізькій областях. Ці регіони були кращими і в попередньому рейтингу. Труднощі спостерігаються в Івано-Франківській, Рівненській, Закарпатській, Вінницькій та Тернопільській областях.
«Соціальні рейтинги регіонів існують менше трьох місяців, але вони вже надають змогу бачити зміни у соціальній сфері тієї чи іншої області. Безумовно, на лідерів рейтингів варто рівнятися. Щодо тих, де ситуація складна, то вживати заходів до них поки зарано з огляду на невеликий термін дослідження. Проте, якщо негативні тенденції зберігатимуться, заходи будуть адекватними і вчасними», — наголосила Н. Королевська.
Для ефективної боротьби із зарплатними боргами на вітчизняних підприємствах Державна інспекція з питань праці за ініціативи Мінсоцполітики визначила нові пріоритети у своїй роботі.
Тепер робота інспекції орієнтована на виявлення причин виникнення боргів та вжиття заходів щодо винних осіб.
За словами Н. Королевської, зміна підходів дає відповідні результати. «За результатами перевірок підприємств-боржників у поточному році складено та передано до суду 1,9 тис. протоколів про адміністративні правопорушення, з них по 1600 протоколах судами вже винесені рішення і накладені штрафні санкції по 1300 протоколах на загальну суму 700 тис. грн», — наголосила урядовець.
Крім того, як додала міністр, за результатами перевірок підприємств-боржників безпосередньо державними інспекторами з питань праці винесено 766 постанов про накладення штрафів за невиконання законних вимог посадових осіб Держпраці на загальну суму 701 тис. грн. Із них правопорушниками сплачено 419,2 тис. грн, а 233,5 тис. — передано для примусового стягнення.
Несвоєчасна сплата роботодавцями внесків до Пенсійного фонду та заробітної плати є тісно пов’язаними між собою явищами, що властиві майже половині підприємств-боржників.
Нині майже половина боргів до Пенсійного фонду — за платниками, які мають також заборгованість із заробітної плати.
Водночас, зауважила Н. Королевська, відповідно до наданих міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади графіків погашення боргів до Пенсійного фонду повністю погасили борги 679 підприємств і частково погасили борги 274 підприємства на загальну суму 95,6 млн грн.
За словами урядовця, серед областей найкращих показників погашення заборгованості зі сплати страхових та єдиного внесків досягли Миколаївська, Сумська, Кіровоградська та Львівська області.
Також міністр виокремила й іншу позитивну тенденцію: за січень–серпень п. р. надійшло власних доходів до Пенсійного фонду 108,8 млрд грн, що на 6,5% більше, ніж у відповідному періоді торік. План цих доходів перевиконано на 1,1 млрд грн.

За інформацією прес-служби Міністерства соціальної політики України
також у паперовій версії читайте:
  • ПРІОРИТЕТНЕ ПИТАННЯ — ПОГАШЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ІЗ ЗАРПЛАТИ
  • ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЗАЙНЯТОСТІ НА РИНКУ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ
  • ВИЗНАЧЕНО ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ІНВАЛІДІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».