Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
«НУМЕРОЛОГІЯ» СВІТОВОГО ПОРЯДКУ
17–18 червня 2013 року в містечку Лох-Ерн відбувся саміт лідерів країн «великої вісімки». Господар зустрічі — британський прем'єр-міністр Девід Камерон прийняв президентів США Барака Обаму, Росії Володимира Путіна, Франції Франсуа Олланда, прем'єр-міністра Італії Енріко Летта, прем'єр-міністра Канади Стівена Харпера, прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, федерального канцлера Німеччини Ангелу Меркель. На порядку денному, як і рік тому, головним питанням було виконання домовленостей щодо подолання світової економічної кризи.

Напередодні зустрічі «великої вісімки» надходили суперечливі новини: у США про банкрутство оголосило місто Детройт, лідери Євросоюзу — Німеччина, Франція, Італія і Велика Британія — важко погоджували стратегію стимулювання розвитку європейської економіки, продовжували зростати боргові зобов'язання Японії. Політичну атмосферу саміту отруював скандал, пов'язаний із тотальним стеженням американських спеціальних служб за користувачами Інтернету у глобальному масштабі.
«Віртуальним» учасником зустрічі «великої вісімки» був китайський лідер Сі Цзіньпін, який намагався домогтися урахування китайських інтересів за рахунок двосторонніх зустрічей з лідерами країн «великої вісімки». Показово, що за тиждень до саміту «великої вісімки» у Каліфорнії відбулася зустріч президента США Барака Обами і лідера Китаю Сі Цзіньпіна. Зокрема, він підтвердив, що Китай планує за одинадцять років побудувати на території Нікарагуа альтернативу Панамському каналу. Тим самим Китай має намір підтвердити свій статус глобальної великої держави.
Зрештою, впродовж п'яти років, які минули від часу створення «великої двадцятки», рішення «великої вісімки» розглядаються лише як підготовчі до більш важливих. Цього разу в Лох-Ерні підтвердили рішення обмежити відтік капіталів від оподаткування до офшорних зон. Але зустріч була перевантажена протиріччями з приводу сирійської кризи.
Президент США Барак Обама розглядає можливість постачання зброї загонам сирійської опозиції. У свою чергу, російський президент Володимир Путін запропонував замінити австрійських миротворців на Голанських висотах російськими військовими. Російсько-американські протиріччя щодо Сирії не були розвіяні навіть обіцянкою президента США не розгортати системи протиракетної оборони у Польщі до 2018 року.
Зрештою, запеклі дискусії у форматі «великої вісімки» планомірно перейшли у Петербурзький економічний форум, який 20–21 червня відбувається у «другій російській столиці». Саме Росія наразі головує у «великій двадцятці», тож від її зусиль залежить належний дипломатичний клімат для прийняття оптимальних рішень восени поточного року.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВОДОПІЛЛЯ ВИБОРЧОЇ КАМПАНІЇ
  • ШАНС ТУРЕЧЧИНИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».