Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
В «ГОСТЯХ» У ПРЕЗИДЕНТА
Приказка про гору, Магомета й одвічне запитання: хто до кого має йти на теренах української політики спрацювало якось специфічно. Ще два тижні тому представники опозиції наполягали, щоб Президент Віктор Янукович прийшов до парламенту і особисто ознайомив народних депутатів зі своїм щорічним посланням.
Вимога — абсолютно слушна, тим паче, що всі попередники чинного глави держави, попри складні стосунки із законодавцями, не гребували час від часу виступати перед ними.

Віктор Янукович, котрий, вочевидь, вважає Верховну Раду таким собі підрозділом Президентської Адміністрації, нічого подібного не робив уже досить давно. От і тепер серед людей, котрі формують його робочий графік, виникла ідея організувати президентську зустріч з депутатами, скажемо так, на президентській території.
Запланований тет-а-тет з лідерами фракцій та парламентським керівництвом відбувся позавчора. Однак керівники двох (із трьох) опозиційних сил прийти на цю зустріч відмовилися. Спершу Віталій Кличко, а згодом і Олег Тягнибок заявили, що, мовляв, не бажають ходити до Президента, оскільки їхні вимоги щодо виступу в парламенті переслідували зовсім інші цілі.
Як показала проведена зустріч, пани Кличко та Тягнибок особливо нічого й не втратили через свою принципову позицію. До того ж їхній колега по опозиційній діяльності Арсеній Яценюк передав Віктору Януковичу перелік вимог, виконання яких опозиція нині бачить першочерговим завданням. До речі, під згаданими вимогами стоять підписи Кличка і Тягнибока.
У те, що у президентській канцелярії з усіх ніг кинуться виконувати передані вимоги, віриться, відверто кажучи, дуже слабо. Та зустріч з Януковичем усе ж таки мала одну цікаву деталь. За словами Арсенія Яценюка, Президент повідомив, що нині розглядається питання про можливість проведення лікування Юлії Тимошенко за кордоном.
Нагадаємо, раніше серед багатьох спостерігачів популярною була теза про те, що в АП уже давно подумували над тим, аби випровадити Юлію Володимирівну з України. Однак умовою такого «подарунка» мала стати відмова Тимошенко брати участь у подальшому політичному житті України. Очевидно, що подібної згоди вона ні за яку ціну дати не погодиться. А тому нинішня заява Президента (звісно, якщо Арсеній Яценюк його правильно зрозумів, і днями ми не станемо свідками якихось спростувань з боку канцеляристів глави держави) — дуже цікава.
По-перше, в контексті того, що буквально за день до проведеної у президентських апартаментах зустрічі, адвокат Юлії Тимошенко Сергій Власенко заявив про різке погіршення самопочуття своєї підзахисної. Мовляв, самостійно пересуватися леді Ю не може взагалі. Від представників Пенітенціарної служби прогнозовано звучала протилежна інформація, котра спростовувала будь-які погіршення самопочуття екс-прем'єр-міністра.
По-друге, тема Тимошенко — одна з тих, що містилася і в переліку опозиційних вимог до Януковича. Щоправда, звільнення своєї соратниці опозиціонери цього разу поставили не на перше, а тільки на друге місце. Першим пунктом значиться катастрофічний стан економіки.
Та головне, що в переданому переліку сказано: «Замість того, щоб вирішити питання про звільнення Юлії Тимошенко, продовжуєте «розкручувати» проти неї нові, відверто сфабриковані, кримінальні справи, по суті підриваючи шанси України на підписання історичної Угоди про асоціацію з ЄС».
Чи не вперше, отримавши звернення такого змісту, Президент не почав переконувати, що до справи Тимошенко він анітрохи не причетний. І якщо Юлію Володимирівну усе ж таки буде відпущено на лікування за кордон, подальші події можуть розгорнутися за якимось непередбачуваним для влади сценарієм.
Щоправда, й тут українські очільники намагаються хоч якось перестрахуватися. У день зустрічі Президента з парламентарями Прем'єр Микола Азаров заявив французькій радіокомпанії France-24, що Юлія Тимошенко в Україні... непопулярна. Мовляв, за її звільнення не відбувається широких акцій протесту, а чинні парламентські опозиційні політики мають вищий, ніж Тимошенко, рейтинг.
Власне, про особливу «любов» пана Азарова до своєї «папєрєдніци» відомо всім і давно. Але подібна заява, що звучить фактично у той самий момент, що й президентська готовність розглянути питання про дозвіл для Тимошенко виїхати за кордон, це — навряд чи простий збіг обставин. Імовірно, влада побоюється зарубіжної активності з боку Юлії Володимирівни, яка, треба визнати, цілком може розгорнути активну діяльність. Чи піде вона на користь державі напередодні можливого підписання Угоди про асоціацію — питання інше.
І воно неодмінно порушуватиметься, якщо Тимошенко таки виїде з України. Схоже, чинна влада і тут намагається підготувати собі запасний «плацдарм»: на кого повісити всіх собак у разі не підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Якщо угоду підпишуть — це заслуга влади, яка виконала всі зобов'язання. Якщо ні — знову в усьому винна Тимошенко.
Звичайно, подібний сценарій може й не перетворитися на реальність. Але певні натяки на нього з'явилися саме тепер. І чомусь саме після зустрічі Президента з частиною опозиції...

Ярослав ГАЛАТА

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ХТОСЬ ЦІЛУЄ, А ХТОСЬ ЩОКУ ПІДСТАВЛЯЄ…
  • ОПРИЛЮДНЕНО ПРОЕКТ УГОДИ ПРО АСОЦІАЦІЮ З ЄС

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».