Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ

УКРАЇНСЬКЕ МІЖСЕЗОННЯ: «ДИНАМО» НАЗДОГАНЯЄ «ШАХТАР»


Початку нового сезону шанувальникам українського футболу залишилося чекати недовго: вже менш як за три тижні, 10 липня, в Одесі на стадіоні «Чорноморець» однойменний клуб зустрінеться в матчі за Суперкубок з найкращою командою України — донецьким «Шахтарем».

Після цього розпочне набирати оберти чемпіонат, у якому буде 16 команд, серед яких тільки один новачок — ФК «Севастополь», який замінить зниклий з футбольної мапи криворізький «Кривбас». За рішенням виконкому Федерації футболу України виступатимуть в еліті ужгородська «Говерла» і запорізький «Металург», хоча за спортивним принципом ці команди мали б грати в першій лізі.
Натомість алчевська «Сталь», яка мусить бути у прем'єр-лізі, своє повернення вирішила відкласти щонайменше на рік — до моменту, коли зможе належно підготувати домашній стадіон. Відмовилася підвищуватися в класі і третя за підсумками сезону в першій лізі «Олександрія», а четверта в цьому списку чернівецька «Буковина», яка була не проти після тривалої відсутності повернутися до головного дивізіону, не володіє для цього належною інфраструктурою.
Чиновники ФФУ та української прем'єр-ліги все ж зібрали на новий сезон 16 колективів, але якщо події розвиватимуться в цьому ж напрямку, то скорочення ліги до 14 або й 12 команд стане реальністю вже за рік або два...

Гірники купують «зірочок»
На іншому полюсі українського футболу все нібито благополучно: гранди підписують контракти з новими виконавцями, продають своїх гравців до інших клубів — на трансферному ринку робота кипить. Про перший гучний трансфер міжсезоння оголосив «Шахтар». Це й не дивно, зважаючи на те, що і знаковими втратами теж першими відзначилися гірники. Після майже восьми років у Донецьку до одного з лідерів англійської прем'єр-ліги — «Манчестер Сіті» приєднався півзахисник Фернандіньйо. Також на Туманний Альбіон збирається інший хавбек «помаранчево-чорних» Генріх Мхітарян, на якого чекають у «Ліверпулі».
Працівники служби селекції «Шахтаря» залишаються відданими обраному колись напрямку — купують перспективних бразильців, які під керівництвом головного тренера Мірчі Луческу доростають до високого рівня. 21-річний нападник Веллінгтон Нем раніше на батьківщині грав за «Флуміненсе», тричі встиг одягнути футболку національної збірної Бразилії. Трансферна вартість новачка становила дев'ять мільйонів євро.
«Я дуже щасливий, що перейшов до «Шахтаря». Знаю, що це клуб, який звик перемагати, виборов багато титулів. З цієї причини я і опинився в Донецьку. Крім того, тут виступає багато бразильських футболістів», — так пояснив мотиви зміни дислокації Веллінгтон Нем. Він також розповів офіційному сайту донеччан, що багато чого навчився у своєму тепер уже колишньому клубі від Деку — зіркового співвітчизника, який найкращі роки своєї кар'єри провів у «Барселоні».
Тиждень тому гірником став ще один бразилець. Ровесник Веллінгтона Нема Фернандо грає у півзахисті. Він виступав за «Греміо», за збірну Бразилії провів шість поєдинків. Трансферна вартість новачка дорівнює 11 мільйонів євро.
Звернув на себе увагу і один суто український перехід. 30-річний півзахисник Олексій Гай, який із перервами грав за «Шахтар» з 2000 року, продовжить кар'єру в одеському «Чорноморці». Донеччанам він тепер і справді не помічник, натомість команді Романа Григорчука, яка повертається на міжнародну арену і виступить у Лізі Європи, його досвід буде необхідний.
Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу стверджує, що формування команди на сезон 2013/2014 років ще не завершено.
«До серпня у нас ще достатньо часу. Важливо, що ми знаємо, хто з футболістів залишить команду — таких буде шість-сім. До нас прийшли Веллінгтон, Фернандо, у найближчі два тижні буде оголошений ще один контракт. Перехід Раца (Разван також вирушив до Англії і продовжить кар'єру у «Вест Гем Юнайтед».— А. Ш.) змушує замислитися про лівий фланг.
В атаці в мене є Тейшейра, Дуглас і Адріано, але в найближчі пару років цю лінію потрібно буде освіжити. Треба думати про те, щоб залучити на цю позицію молодь.
Раніше бувало так, що футболісти приходили до команди «через мою голову», це неправильно. Тепер гравця обираю я, дуже обережно, аби не створити дисбалансу. Доводиться думати і про Мхітаряна, який може піти. Є команда, яка платить за нього достатньо. Що ми можемо зробити? Лише шукати заміну»,— розповів Луческу румунському виданню Prosport.

«Динамо» шукає вихід із кризи
На відміну від гірників, які міцно утримують лідерство в Україні і прагнуть прогресу в Лізі чемпіонів, їхні багаторічні опоненти з Києва регресують. Попри багатомільйонні трансфери попереднього міжсезоння «Динамо» провалило міжнародний сезон, а на внутрішній арені вперше за весь час існування чемпіонату України задовольнилося бронзовими нагородами — «срібло» заслужено здобув харківський «Металіст».
«Біло-сині» продовжують перебудову — тепер команду під себе збирає Олег Блохін. Він змусив забути про богемних фаворитів минулого Артема Мілевського та Олександра Алієва, в його ігрових побудовах не знайшлося місця і працелюбному Тарасові Михалику. Враховуючи його заслуги, керівники «Динамо» достроково надали йому статус вільного агента, і Тарас швидко уклав новий контракт — його із задоволенням включив до свого складу московський «Локомотив».
Відзначилося «Динамо» і закордонними придбаннями. Одразу два гравці атакувального плану тепер уже у складі киян. Дуже перспективним видається перехід Джермейна Ленса. Цей 25-річний футболіст може грати як нападником, так і «під форвардами» — практично на будь-якій позиції в атаці. Протягом останніх років він запам'ятався вболівальникам харківського «Металіста» і дніпропетровського «Дніпра» як один із лідерів голландського ПСВ. Ленс є також гравцем збірної Нідерландів.
Не може не подобатися і ставлення футболіста до своєї справи і до нової команди. В одному з перших після укладення контракту інтерв'ю Джермейн Ленс зазначив, що сумнівався щодо переходу тільки доти, доки не познайомився з інфраструктурою свого нового клубу.
«Я не думав про такий варіант. Моєю метою було грати у бундеслізі або англійській прем'єр-лізі, але представники «Динамо» продовжували наполягати на трансфері. Спочатку я не був упевнений у правильності цього кроку, тому став шукати інформацію. Коли я побачив Київ, інфраструктуру клубу, тренерський штаб і стадіон на 70 тисяч, то усе це змінило мою точку зору»,— зізнався Ленс.
Він додав, що впевнений у тому, що зробив невеликий крок вперед у своїй кар'єрі.
«У цілому це хоч і не велетенський, але крок вперед. Проте точно не крок назад або убік. «Динамо» — топ-клуб, де можливості безмежні. До мене виявляли конкретну зацікавленість середняки з англійської прем'єр-ліги, однак їхні фінансові і спортивні можливості були менші за ті, які пропонувало «Динамо». Я зробив свій вибір», — цитує Ленса офіційний сайт Sports Entertainment Group.
«Контракт підписано на чотири роки,— заявив цього тижня президент київського «Динамо» Ігор Суркіс.— Проте називати точну вартість гравця і його майбутню зарплату я не маю наміру. Якщо його колишній клуб ПСВ або сам футболіст побажають, нехай оприлюднять цю інформацію. Можу лише сказати, що Ленс не є останнім нашим придбанням цього літа».
Також гравцем «Динамо» вже став 27-річний нападник бельгійського «Андерлехта» Дьємерсі Мбокані. Про решту трансферів стане відомо згодом.

Секрети «Металіста», «Дніпра» і компанії
Про роботу інших провідних українських клубів на трансферному ринку зараз відомо менше. Можливо, більшість переговорів ще далека від завершення, можливо, дехто і не вважає, що потребує значного підсилення.
Відомо, що харківський «Металіст» планував укласти угоду з 25-річним бразильським півзахисником Родріго Моледо, попереднім клубом якого був «Інтернасьйонал». «Моледо перебуває в полі нашого зору, він швидкий, вправний, досвідчений футболіст. Та радіти купівлі можна буде лише після підписання контракту»,— так ще два тижні тому говорив про ймовірний трансфер наставник харків'ян Мирон Маркевич.
Скаутська служба дніпропетровського «Дніпра» запропонувала головному тренеру команди Хуанде Рамосу кандидатури лівого захисника і опорного півзахисника, інформує телепередача «Дніпро-Футбол».
Про продовження трансферних кампаній лідерів українського футболу і зміни в інших клубах читайте в наступних випусках «ДУ».
також у паперовій версії читайте:
  • ПОТРІЙНА ПЕРЕМОГА СТРИБУНІВ У ВОДУ
  • ЧЕТВЕРТЕ «ЗОЛОТО» ЄВРОПИ
  • БАСКЕТБОЛЬНІ ПОРАЗКИ УКРАЇНСЬКИХ ЖІНОК

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».