Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
МАЙЖЕ ЗАБУТА, АЛЕ ДУЖЕ АКТУАЛЬНА ТЕМА
Про ці захворювання останнім часом, на жаль, говорять нечасто. Проте в Україні всюди спостерігається їх зростання. Це — захворювання, що передаються переважно статевим шляхом (ЗПСШ). Вони завдають значної шкоди репродуктивному здоров'ю як чоловіків, так і жінок. І ситуація є критичною ще й тому, що багато хто з нас до діагностики та лікування цих захворювань ставиться несерйозно. Та й інформування населення про небезпеку ЗПСШ проводиться дуже мляво. Аби точно усвідомити: що таке ЗПСШ, як вони проявляються, як їм запобігати і що робити, якщо зараження все ж сталося, за роз'ясненнями ми звернулися до кандидата медичних наук Юрія Засєди.

— Чим обумовлена актуальність проблеми ЗПСШ?
— Нині в Україні прогресивно зменшується кількість населення й погіршується стан його здоров'я. Середня тривалість життя чоловіків на 11–12 років, а жінок — на 7–8 років менша, ніж у розвинених країнах Європи. Урбанізація, наслідки аварії на ЧАЕС, поширення ядерних матеріалів, кислотні дощі, міграція та переміщення, недостатній рівень освіти і зайнятості, вживання алкоголю, наркотиків, нездоровий спосіб життя — всі ці чинники руйнують клітини імунної системи. Як результат — високі темпи поширення ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, ЗПСШ.
В Україні спостерігається постійне їх зростання, що завдає значної шкоди репродуктивному здоров'ю. Ситуація є критичною ще й тому, що молодь, як правило, мало знає про інфекції, які передаються статевим шляхом. Навіть ті, хто підозрює, що заразилися, неохоче звертаються за лікуванням.
— У чому причини такого стану речей?
— Вони різноманітні: сором, страхи з приводу можливого недотримання конфіденційності, очікування докорів і засудження з боку медичних працівників, а іноді висока вартість лікування. Складнощі обговорення сексуальних проблем, як правило, посилюються нестачею часу як у лікаря, так і у пацієнта, а також браком елементарної освіти у сексуальних питаннях. Кампанія з інформування населення про небезпеку ЗПСШ і поширення ВІЛ на державному рівні проводиться дуже мляво.
— Почнемо спочатку. Що таке ЗПСШ?
— Інфекційні захворювання, що передаються від людини до людини статевим шляхом, зустрічаються досить часто. Нині налічують більш як 20 збудників цих захворювань. У всьому світі ЗПСШ належать до найпоширеніших інфекційних захворювань. Високорозвинені країни за захворюваністю ЗПСШ практично не відстають, а, за деякими показниками, навіть випереджають країни третього світу.
Гонореєю — представником класичних венеричних хвороб — у світі заражається більш як 250 мільйонів людей щороку. Нові захворювання, що передаються статевим шляхом, існують дуже давно, люди хворіють на них з давніх-давен, але діагностувати їх навчилися порівняно недавно, і ці захворювання як самостійні з'явилися, так би мовити, чи не щойно.
За давнім звичаєм до категорії «венеричних захворювань» в Україні юридично зараховано чотири недуги: сифіліс, гонорею, м'який шанкр і паховий лімфогранулематоз. До прихованих інфекцій — хламідіоз, мікоплазмоз, уреаплазмоз, трихомоноз, вірусні (ЦМВ, герпес, папілома) та грибкові ураження сечостатевої системи.
За статистикою, близько 75% жінок хоча б раз у житті перенесли епізод урогенітального кандидозу, а у 40% із них захворювання рецидивує. Від трихомонозу страждають 60–70% жінок, що мають надмірні виділення. Урогенітальний хламідіоз дуже поширений у всьому світі, показники захворюваності постійно зростають, а хламідійну інфекцію встановлено у 15% жінок із запальними захворюваннями органів малого таза, безпліддям і позаматковою вагітністю.
— Як відбувається зараження?
— ЗПСШ в основному передаються статевим шляхом при незахищеному сексі з інфікованим партнером. Відмова від безпечного сексу відбувається зазвичай унаслідок відсутності знань, браку презервативів, негативного ставлення до них, особливостей культури, норм сексуальної поведінки, які глибоко укорінилися у повсякденному житті.
Також приховані інфекції небезпечні тим, що хворіють на них не тільки сексуальні партнери — вони здатні передаватися плоду внутрішньоутробно, дитині через материнське молоко, через слину при поцілунку, при переливанні крові, побутовим шляхом. Необхідно пам'ятати, що підлітки й молоді жінки більш сприйнятливі до ЗПСШ, а жінки більш схильні до інфікування.
— Як захиститися від зараження?
— Головну роль тут відіграє своєчасне обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом. Профілактика й лікування ЗПСШ знижують ризик передачі ВІЛ, особливо у людей, в яких велика кількість статевих партнерів. Найефективнішим із засобів зниження передачі ЗПСШ є чоловічий латексний презерватив, проте навіть він не гарантує 100-відсоткового захисту від зараження, його надійність — 65–98% залежно від інфекції. Навіть дуже хороші презервативи іноді рвуться (1 раз на 100–130 статевих актів). Тому для надійного захисту від ЗПСШ чоловікові-партнерові необхідно використовувати якісний латексний презерватив.
— Коли слід бити на сполох?
— Ознаками зараження можуть бути: незвичайні виділення зі статевих органів, свербіж і подразнення у зовнішніх статевих органах, поява на шкірі або слизових оболонках плям, виразок, пухирців, прискорені позиви або хворобливе сечовипускання, збільшення лімфатичних вузлів.
За наявності будь-якого з цих симптомів необхідно звернутися жінці — до гінеколога, чоловіку — до уролога або до дерматолога-венеролога. Також не варто забувати про те, що різноманітні чинники (наркотики, алкоголь, захворювання, що послаблюють імунітет) можуть призводити до спотворення симптомів або до безсимптомного перебігу ЗПСШ. Стовідсоткову впевненість у тому, що ви здорові, можуть дати лише результати лабораторних досліджень.
Проводити діагностику та лікування ліпше на ранніх стадіях, коли вас нічого не турбує. А що стосується власне лікування, то я свідомо не стану перелічувати препарати й процедури, які має призначати лікар. Отже, при появі найменших симптомів негайно звертайтеся до фахівців.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВЕЛИКА КІЛЬКІСТЬ ЗАВДАНЬ ТА СТРЕС ПОГІРШУЮТЬ ПАМ’ЯТЬ
  • ОРАЛЬНА ВАКЦИНА ВІД ПРОНОСУ
  • ЧОЛОВІКИ ДУЖЕ СТРАЖДАЮТЬ ВІД САМОТНОСТІ
  • СИНТЕТИЧНА КРОВ БУДЕ УНІВЕРСАЛЬНОЮ
  • ВІДКРИТО НОВИЙ ШАР РОГІВКИ ОКА
  • ЛІКИ ВІД РАКУ
  • ХІМІОТЕРАПІЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ІНГАЛЯЦІЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».