Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
25 ТЕАТРАЛЬНИХ ОБЕРТІВ «КОЛЕСА»
Для творчого колективу, як і для людини, ювілей — це не тільки привід для святкування, а й можливість підбити підсумок зробленому та накреслити плани на майбутнє. Саме така нагода випала Київському академічному театру «Колесо», який днями відзначив своє 25-річчя.

Починалося все 1988 року. Це був період, коли в Києві створювалися десятки нових театрів. Лише на Андріївському узвозі їх було чотири. Однак більшість новостворених колективів не витримала випробування часом. Хтось так і не зміг знайти свого глядача, а комусь не вдалося утриматися на плаву в бурхливому морі ринкових відносин. А театр «Колесо» вистояв у нелегкі часи й став широковідомим не тільки в Україні, а й далеко за межами нашої держави.
У цьому насамперед заслуга незмінного художнього керівника, народної артистки України Ірини Кліщевської та її однодумців, які не уявляють свого життя без сцени. До речі, з першого дня і дотепер тут працюють артисти Валентина Бойко, Галина Зражевська, Олег Лепенець, Олександр Бірюков та Вадим Лялько.
Нині «Колесо» вже є невід’ємною частиною культурного життя Києва. Тут люблять відпочивати як кияни, так і гості столиці, серед яких навіть іноземці. А всі три сцени театру, по суті, є камерними, тому постійно доводиться бути від глядача на відстані витягнутої руки. Це, безумовно, допомагає відчувати настрій залу та налагоджувати контакт із публікою, але водночас накладає додаткову відповідальність, і будь-який фальш чи навіть гра наполовину сили тут не проходять.
У репертуарі театру більше 30 вистав. Представлено і драми, і трагікомедії, і водевілі, і андеґраунд, і фарс, і детектив, і моновистави. Тобто кожен шанувальник театрального мистецтва зможе знайти для себе щось своє, близьке саме йому. Немає у театрі лише кон’юнктури. «Колесо» завжди йшло своїм шляхом і не під кого не пристосовувалося. Своїм завданням тут вбачають не просто розважати глядача, а й змусити його мислити, намагаються ненав’язливо виховувати. Ось чому на театральній афіші — імена видатних світових та вітчизняних класиків.
Частину постановок витримано у класичному стилі, інші вистави мають новаторський характер. Проте для всіх робіт театру притаманне відчуття міри.
Колектив активно пропагує українське мистецтво за кордоном, бере участь у міжнародних фестивалях, здійснює постановки разом із зарубіжними театрами. Співпрацює з міжнародними культурними фондами, представництвами і посольствами Австрії, Німеччини, Швеції, Швейцарії, Франції, гастролює на території Польщі, Болгарії, США, Румунії, Албанії, Сербії, Білорусі, Росії, Туреччини.
Отож театр «Колесо» запросив в один із вечорів до своєї затишної зали друзів колективу, шанувальників театрального мистецтва, аби разом відзначити іменини. На сцені можна було побачити чарівних жінок та мужніх чоловіків — майже весь акторський склад «Колеса». А серед охочих привітати ювіляра чимало знаних людей в Україні — Лесь Танюк, Іван Салій, Михайло Чембержі, Ігор Безгін, Олексій Кужельний, Богдан Струтинський, Ігор Славинський, Валентина Кімберська та інші.
Вони сказали, що кожна вистава театру справляє незабутнє враження і виникає бажання знову повернутися сюди за нетлінними духовними цінностями, всім постановкам притаманне оригінальне сценічне прочитання та акторська майстерність і ще багато теплих слів. І. Славинський та В. Кімберська навіть присвятили «Колесу» свої поетичні рядки.
Не залишився театр і без різноманітних нагород. З рук представників Міністерства культури України, Спілки театральних діячів України та Київської міської організації спілки, Київської міської та Подільської районної у місті Києві держадміністрацій майже всі актори та технічні працівники «Колеса» отримали почесні грамоти та відзнаки. А сам театр — золоту медаль Національної академії мистецтв України.
Закінчилися святкування. А наступного дня — нові репетиції, нові вистави. Хотілося б побажати театру нових творчих ідей, цікавих постановок і, звичайно ж, постійних аншлагів.

Едуард ОВЧАРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГРА В ЧЕХОВА ПО-УКРАЇНСЬКИ
  • ТВОРЧЕ РОЗМАЇТТЯ ДНІВ ПОЛЬСЬКОГО КІНО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».