Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ПРОТЕСТНІ НАСТРОЇ РОСТУТЬ
За півроку протестні настрої українців зросли.
Як передає УНІАН, про це свідчать результати дослідження фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», які оприлюднила під час прес-конференції аналітик фонду Марія Золкіна.

За її словами, загалом 25,5% українців вважають, що найближчим часом у їхньому селі або місті можуть відбутися масові протестні виступи в разі погіршення рівня життя або з метою захисту своїх прав і свобод.
«Якщо порівнювати ці результати з результатами нашого дослідження на межі вересня-жовтня минулого року, то протестні настрої в суспільстві зросли. Нині на 9% більше громадян, які впевнені, що такі акції будуть в їхніх містах і селах, або вважають їх дуже ймовірними. Зросла і кількість людей, які готові особисто брати участь в акціях протесту, якщо вони будуть»,— сказала Золкіна.
Особисто брати участь у подібних акціях готові 25% українців, водночас 36% не збираються цього робити.
«Порівняно з жовтнем 2012 року кількість людей, які готові виходити на вулиці, зросла на 5% і значно зменшилася кількість тих, хто точно не збирається протестувати,— з 51 до 36%»,— зазначила Золкіна.
Найбільш налаштованими на участь в акціях протесту є виборці ВО «Свобода» — 52%, досить протестні настрої також серед виборців ВО «Батьківщина» — 41% й «УДАРу» — 35%.
Серед виборців КПУ протестно налаштованих — 33%, Партії регіонів — 11%.
За результатами Золкіної, основними причинами, які можуть спонукати людей особисто вийти на вулицю з виявом протесту, є погіршення їхнього соціально-економічного стану. Згідно з результатами дослідження це, зокрема, різке зниження рівня життя — 34,5% опитаних; невиплата зарплат, пенсій, стипендій — 32%; стрімке підвищення цін — 21%; зростання безробіття — 19%.
Разом із тим для 34% респондентів не існує жодних факторів, які можуть спонукати їх вийти на вулицю з протестом.
Золкіна також зауважила, що порівняно з жовтнем 2012 року зросло значення неекономічних причин виходу громадян на вулиці. Приміром, випадки утисків демократії — з 3,5 до 13% та необхідність підтримки дострокової відставки Президента — з 4 до 9%.
На думку експерта, серед основних причин нереалізованості намірів участі у протестах є те, що люди не вірять, що це щось змінить. Так вважають 56% опитаних. Іншими причинами є страх репресій з боку влади — 33%, недовіра до лідерів, які організовують мітинги, — 32%, 26,5% переконані, що люди не висловлюють своїх протестних настроїв, оскільки дуже ліниві і хочуть, аби за їхні інтереси боролись інші.
Дослідження фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» проводив разом із соціологічною службою Центру ім. Разумкова з 17-го по 22 травня поточного року. Опитано 2 тисячі 10 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України.
* * *
Улітку в Україні масових протестів не очікується, а на осінь політичних прогнозів поки що немає. Таку точку зору висловила директор фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» Ірина Бекешкіна на прес-конференції в агентстві Укрінформ.
«Улітку нас чекають відпустки — як і тих, хто може очолити протестні виступи, так і тих, хто може брати в них участь, так що влітку нічого не буде»,— сказала Бекешкіна.
«Спрогнозувати, що буде восени — для цього треба прогнозувати події, а ми не знаємо, якими вони будуть»,— додала вона.
Бекешкіна також підкреслила, що протестні виступи залежать і від поведінки влади. «Це ще й питання розумності нашої влади, наскільки вона грамотно поводитиметься в результаті визрівання протестних настроїв... Якщо влада поводитиметься брутально і нерозумно, тоді це можливо»,— зауважила вона.
На погляд соціолога, масові виступи можливі, «коли буде втома маси населення від нинішньої влади». Разом із тим вона сказала, що зараз такої серйозної втоми не бачить, адже «все-таки населення сходу і півдня вважає цю владу своєю, незважаючи на все, що відбувається, там мінімальні показники виступів, особливо з якимись політичними речами».
При цьому дослідник висловила думку про те, що «ніхто і ніколи не міг спрогнозувати, коли воно вибухне».
«Ми можемо лише констатувати, що протестні настрої в Україні досить високі,— сказала Бекешкіна,— і є прямий зв’язок між станом економіки і температурою протестних настроїв... Але треба багато чинників, щоб протестні настрої переросли в протести».
Серед найголовніших чинників, за її словами, мають бути: «якийсь безпосередній поштовх, щоб усе це почалося; люди, яким довіряють, які виведуть людей на вулицю; люди повинні бачити, а що буде внаслідок цього протесту конкретно».
За даними дослідження, проведеного в Україні у травні 2013 року фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» разом із соціологічною службою Центру Разумкова, 25,5% українців переконані, що найближчим часом в їхньому селі або місті можуть відбутися масові протестні виступи в разі погіршення життя або заради своїх прав і свобод. Однак 39% вважають, що це малоймовірно, а 26% впевнені, що найближчим часом таких виступів не буде. Найбільше очікують масових виступів у центральному регіоні (35%) і значно менше — у південному (17%) та східному (17%).
також у паперовій версії читайте:
  • МІСЦЕВІ ВИБОРИ ПРИЗНАЧАЄ ВЕРХОВНА РАДА
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».