Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ВРЯТУВАТИ РЯДОВОГО ЗОЗУЛЮ
Футбольна збірна України повернулася до числа фаворитів групи Н відбірного турніру чемпіонату світу. Для цього підопічним Михайла Фоменка довелося тричі поспіль виграти — після команд Польщі і Молдови настав час лідера групи.

До зустрічі з українцями в Подгориці збірна Чорногорії поразок у турнірі не мала — з англійцями і поляками вдома зіграла внічию, двічі переграла сан-маринців, виграла у Молдові і в Україні. Власне, поєдинок, що відбувся у Києві торік 16 жовтня, форсував зміни в тренерському штабі «синьо-жовтих», і після нього до керма головної команди країни запросили Михайла Фоменка.
Без особливої надії — відбір до мундіалю в Бразилії здавався вже безнадійно програним. Березневий залік досвідчений наставник і його хлопці склали на «відмінно» — стильно переграли у Варшаві поляків (3:1), натужно здолали в Одесі команду Молдови (2:1).
Та ці здобутки були б марними без успіху в Чорногорії. Лише перемога могла повернути українців до числа реальних претендентів — нічия найбільше влаштувала б англійців, які в цьому матчі були тільки зацікавленими спостерігачами.
Кадрові проблеми в обороні змусили тренерський штаб українців радикально змінити четвірку захисників, яка допомагала голкіперу Андрію П'ятову. У парі з Ярославом Ракицьким у центрі зіграв Анатолій Тимощук, на флангах діяли Артем Федецький і Олег Гусєв. Руслан Ротань і Едмар мали руйнувати атаки чорногорців у центрі поля, креативні функції покладалися на Андрія Ярмоленка, Дениса Гармаша і Євгена Коноплянку, на вістрі атаки мав діяти Роман Зозуля.
Наставник господарів Бранко Брнович довірив місце в основному складі таким виконавцям: Младен Божович у воротах, захисники Павичевич, Кецоєвич, Баша, Владімір Божович, півзахисники Касаліца, Зверотич, Пекович, Волков, нападники Йоветич та Вучинич.
Перший тайм протистояння в Подгориці минув без забитих м'ячів, хоча обидві команди можуть нарікати на примхливість фортуни — на 20-й хвилині стійка парирувала удар Мірко Вучинича, згодом штанга була проти голу Андрія Ярмоленка. Наприкінці першої половини гри німецький арбітр Мануель Ґрефе ухвалив неоднозначне рішення — Роман Зозуля відповів на провокацію Ельсада Зверотича і побачив перед собою червону картку.
Багатьом українським уболівальникам у цей момент здалося, що нічия на виїзді з лідером групи буде непоганим результатом, але другий тайм перевершив найоптимістичніші припущення. Українці вирішили битися «за себе і за того хлопця», і вже на 52-й хвилині вийшли вперед — у меншості! Ярмоленко пробив здалеку, голкіпер чорногорців відбив м'яч перед собою, а Денис Гармаш по-гросмейстерськи використав свій шанс.
Після цього господарі занервували. На 66-й і 79-й хвилинах неприпустимо помилилися двоє чорногорців, і на відпочинок достроково вирушили Волков і Павичевич. Та ще до другого вилучення гру було зроблено — Євген Коноплянка на 77-й хвилині використав передачу все того ж Ярмоленка — 0:2.
«Це мета моя, мрія ще з дитинства. Битимемося за неї, як сьогодні, і треба виходити з групи!» — так Коноплянка сказав про бажання зіграти на чемпіонаті світу. До його думки ще на полі приєдналися Артем Федецький (фантастичним ударом з гострого кута) і Роман Безус (результативним рейдом у стилі Мессі). Вони встановили рахунок 4:0 — так чорногорці вдома ще ніколи не програвали.
«Складно було іти на перерву після вилучення нашого гравця на 45-й хвилині. Можливо, добре, що це сталося перед свистком на перерву. У нас був час поговорити з хлопцями, перебудувати тактику і вказати їм наступні дії. Нам вдалося перебудувати гру, і це принесло результат», — так оцінив результат переможного поєдинку головний наставник «синьо-жовтих» Михайло Фоменко.
В іншому матчі цього ігрового дня здивували поляки. У Молдові «червоно-білі» швидко відкрили рахунок (відзначився Блащиковськи), та ще до перерви господарі завдяки голу Сидоренка відновили рівновагу. Рахунок 1:1 залишився незмінним до кінця гри.
Попри поразку від українців команда Чорногорії з 14 очками після семи ігор залишилася лідером групи Н. Англійці другі (12 очок, 6 матчів), українці набрали 11 очок після шести зустрічей, поляки опустилися на четвертий рядок (9 балів, 6 матчів).
«Ми лише за втраченими очками зрівнялися з Чорногорією. Ці очки ще потрібно набрати. Про це ми розмовляли з хлопцями, в тому числі і перед матчем. Кожна гра для нас буде як остання», — сказав після матчу Михайло Фоменко.
Формально перемога в Чорногорії і справді ще нічого не змінює, але тепер усе залежить від самих «синьо-жовтих»: успіхи в зустрічах з англійцями (10 вересня) і поляками (11 жовтня) дозволять поборотися навіть за першу сходинку. У парах з матчами проти прямих конкурентів — «тренування з підвищеною відповідальністю» на команді Сан-Марино (6 вересня вдома, 15 жовтня — на виїзді).
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОЩАВАЙ, «КРИВБАС»... ДО ПОБАЧЕННЯ, «СТАЛЬ»
  • КОРОЛЬ ҐРУНТУ ПОВЕРНУВСЯ!

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».