Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПАМ'ЯТАЙТЕ ПРО НЕБЕЗПЕКУ ЗАРАЖЕННЯ КЛІЩОВИМ ЕНЦЕФАЛІТОМ
Ось і настало літо, а з ним прийшло не тільки тепло, а й небезпека постраждати від укусів кліщів. Як же себе убезпечити?
У цьому нам допоможуть поради фахівця — епідеміолога вищої категорії, кандидата медичних наук Людмили Козак.

— Чи всі кліщі однаково небезпечні?
— Ні, далеко не всі вони — переносники енцефаліту, а майже 5%. Зовні неможливо визначити, чи є кліщ переносником небезпечної зарази, від якої можна втратити здоров'я, тому краще остерігатися кожного. Відомо, що облюбованою кліщами зоною проживання є трава, чагарники, густий підлісок. Найбільш активні вони наприкінці весни і на початку літа, тоді й спостерігається пік захворювань на енцефаліт. Другий пік, менш сильний, припадає на кінець літа, інколи прихоплюючи осінь. Варто зазначити, що іксодові кліщі — єдині переносники важких інфекційних захворювань — енцефаліту і борреліозу (по-іншому — хвороба Лайма).
— Як проявляється захворювання?
— Укус кліща, зараженого енцефалітом, спочатку (через 3–14 днів із моменту укусу) викликає симптоми, схожі на ГРВІ,— температуру, кволість, нудоту, інколи м'язові болі, оніміння шкіри, головний біль у лобово-скроневій частині. Потім виникають погіршення слуху і зору, навіть можливі судоми. Розвиток хвороби може призвести до паралічу і смерті.
Кліщ, заражений борреліозом, після укусу залишає червону пляму, яка через 3–20 днів збільшується у розмірах, але через кілька тижнів зникає. Наслідки укусу проявляються через місяці, інколи через роки, вражаючи нервову систему, суглоби, серце.
— Що ж робити?
— Для боротьби з кліщами є спеціальні протикліщові засоби, і їх треба застосовувати. Звичайно ж, необхідно постійно інформувати населення щодо небезпеки цієї комахи, зокрема розвішуючи інформаційні знаки, котрі попереджають про наявність кліщів. Обов'язковими є профілактичні щеплення і відкриття пунктів для постраждалих від укусів. Проте, на жаль, кількість звернень за медичною допомогою не скорочується.
— Невже все так драматично?
— Не так страшний цей кліщ, якщо постійно дотримуватися профілактичних заходів з метою убезпечити себе від його укусів.
Ось чому, якщо у вас є справи в полі, на городі чи в саду або ви збираєтеся відпочити на природі, обробіть свій одяг (особливо місця, через які може заповзти кліщ, — комір, манжети рукавів і брюк), а також відкриті частини тіла репелентами. Ці засоби добре відлякують кліщів та інших кровососів.
Використовуйте самоконтроль: перебуваючи на природі, уважно і часто (можна через кожні півгодини) огляньте тіло і одяг. Просте його струшування не допоможе видалити кліща, адже лапки його на диво чіпкі. Ви повинні знати й таке: ця комаха кусає не відразу, а досить довго підшукує зручне для укусу місце, повзаючи по шкірі. І якщо уважно «прислухатися» до свого тіла, то можна не допустити укусу, вчасно позбавившись небезпечного ворога. А знищити кліща можна, лише спаливши: роздавити його не вдасться — у цієї комахи хітиновий покрив, котрий дуже міцний.
— Який одяг найнадійніший?
— Найкраще захистить від укусів кліщів одяг, виготовлений із плащової ковзаючої тканини типу болоньї, на якій кровососові важко втриматися. Добре, якщо тканина світлих тонів — так легше виявити кліща з темним забарвленням. Манжети рукавів і брюк мають бути на резинці або щільно застебнуті. Якщо у вас немає такого одягу, брюки заправте у шкарпетки, рукави — під резинку рукавичок, верхню куртку (сорочку, водолазку) — під резинку або пояс брюк. На голову краще надіти щільну шапочку, адже знайти кліща у волоссі — справа непроста. Непогано, якщо в куртці є капюшон. Звичайно, побачивши своє дзеркальне відображення в такому одязі, мало хто буде у захваті, але пам'ятайте про небезпеку зараження кліщовим енцефалітом.
Коли повернетеся додому, також ретельно огляньте своє тіло, враховуючи, що кліщ може впитися куди завгодно. Перевірте, чи не причаївся він на одязі, в якому працювали чи відпочивали, і всі речі, що були з вами. Якщо брали із собою собаку, обов'язково огляньте і його. Пам'ятайте, що собача шерсть — ідеальний накопичувач кліщів. Аби зменшити такий ризик, придбайте ошийник, просякнутий спеціальними засобами, аерозолі та інші протикліщові препарати. А ще проконсультуйтеся щодо захисту свого чотирилапого друга з фахівцями ветеринарної служби.
— А що скажете про вакцинацію від енцефаліту — наскільки це актуально?
— Чудовий захід для запобігання зараженню кліщовим енцефалітом. Зверніться з цього питання до лікаря, який визначить термін введення вакцини і дасть направлення. Однак пам'ятайте, що ефективність щеплення становить близько 95%, тобто повністю забувати про самоконтроль не варто.
— А як діяти, якщо кліщ усе ж упився?
— Головне — не панікуйте, а негайно зверніться до медичного закладу — там вам допоможуть. Якщо найближчий медпункт далеко, доведеться видалити кліща самому. Не рекомендується видавлювати його або різко виривати. Спочатку густо змастіть (залийте) кліща і місце довкола нього жиром, олією, гасом і трохи зачекайте. Можливо, кліщ сам відпаде після такої процедури. Якщо ж ні, то пінцетом або пальцями, обгорнутими бинтом (чистою тканиною), повільно, обертальними рухами діставайте кліща, намагаючись не обірвати хоботок, що впився. Якщо він залишився в тілі, його виймають за допомогою голки, прожареної на вогні. Місце укусу продезінфікуйте, руки ретельно вимийте.
А ось кліща, що витягли, покладіть у баночку з кришкою, аби в лабораторії визначили, чи не заражений він енцефалітом. Зверніться до лікаря, який призначить потрібні ліки з метою профілактики від можливого захворювання. Отже, дотримуйтеся профілактичних заходів і насолоджуйтеся спілкуванням з природою в найкращі пори року!

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • СХУД — І НЕМАЄ ПЕЧІЇ!
  • ВІДМОВА БАТЬКІВ ВІД ВАКЦИНАЦІЇ ДІТЕЙ МАТИМЕ НЕГАТИВНІ НАСЛІДКИ
  • КТ У ПЕДІАТРІЇ— ТІЛЬКИ У ВИНЯТКОВИХ ВИПАДКАХ?
  • СТВОРЕНО ПОВНОЦІННЕ ШТУЧНЕ СЕРЦЕ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».