Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ВІЙСЬКО
ОБЛИЧЧЯ ДЕРЖАВИ

У закордонних гостей, які прибувають до України, перші враження про неї складаються при перетині кордону.
Україна межує з дев’ятьма країнами світу, а загальна протяжність її кордону сягає понад 7 тисяч кілометрів. Охороняють його зелені кашкети — прикордонники: нині у складі державної прикордонної служби України несуть службу близько 40 тисяч чоловік, їй підпорядковані 244 прикордонних пункти пропуску.

28 ТРАВНЯ — ДЕНЬ ПРИКОРДОННИКА
«Захотілося побачити Європу...»
Серед проблем, з якими часто стикаються охоронці кордону, нині на одне з перших місць вийшла незаконна міграція. Цьому сприяє багато факторів, зокрема і те, що через нашу країну пролягає шлях до багатьох держав Європейського Союзу: всі наші західні сусіди входять до цієї структури. Тож лише протягом перших 3 місяців 2013 року затримано 122 особи, які без відповідних документів і дозволу намагалися перетнути державний кордон України.
В аеропорту Донецька прикордонники звернули увагу на трьох молодих нігерійців. В їхніх документах зазначалося — всі вони є студентами одного з українських університетів. Але згодом установили: в Україні вони вперше, а документи їм підготували батьки, сподіваючись, що пронесе на кордоні.
Трапляється, що прикордонники не тільки «туристів» затримують, а й рятують їхні життя. Приміром, узимку під час хурделиці на ділянці відповідальності ВПС «Новоселиця» прикордонний наряд виявив 3 вихідців з Азії. Виснажені негодою, що лютувала в ті дні, вони, обморожені, вибившись з останніх сил, перебували у вкрай важкому стані. У результаті нашим хлопцям довелося нести їх у прямому розумінні цього слова на руках. Коли б не прикордонники, які доставили нелегалів до найближчої лікарні, то, за словами лікарів, жити їм залишалося всього кілька годин.
— Останнім часом кількість незаконних мігрантів, які проникають в Україну, зменшилася, — говорить перший заступник голови Державної прикордонної служби України — директор департаменту охорони державного кордону генерал-полковник Павло Шишолін.— Це значною мірою обумовлено тим, що професійний рівень нашого персоналу, який здійснює прикордонний контроль безпосередньо на кордоні, неабияк зріс. До того ж ми маємо сучасне технічне устаткування, яке дозволяє побачити «мандрівників» ще до того, як ті перетнуть державний кордон.
До речі, вони цікаво пояснюють причину незаконного потрапляння до України.
— Захотілося побачити Європу, — сказав громадянин В’єтнаму.
Більшість затриманих — із країн Азії, Африки, передусім тих, що належать до так званого третього світу. Злидні (а багатьом із них доводиться на рідній землі голодувати) штовхають цих людей до пошуку кращого життя за тридев’ять земель від рідної. Поки вирішуються питання їх депортації назад, вони проживають у пунктах тимчасового тримання, де створено досить непогані побутові умови. Затримані не те що не скаржаться на них, а цілком задоволені.
При незаконному перетині кордону вони застосовують будь-які транспортні засоби, інколи намагаються прорватися на нашу територію і безпосередньо через кордон. Задля цього використовують провідників із числа жителів прикордонних населених пунктів, які добре знають місцевість, уміють знаходити шпаринки в охороні кордону.
І все ж кількість громадян, які проникли на Захід через територію України, а ми змушені були їх прийняти в рамках реадмісії назад, з кожним роком зменшується. Якщо, скажімо, в 2011-му було 392 особи, то торік — 288.

Контрабанді — зась!
Навантаження на українських прикордонників лягає колосальне. Дивіться самі: лише протягом І кварталу 2013 року державний кордон України перетнули майже 14,5 мільйона осіб та 3,5 мільйона автомобілів. Мабуть, саме на завантаженість зелених кашкетів (мовляв, їхня пильність притупляється) і роблять ставку ті, хто намагається незаконно ввезти на територію країни зброю, наркотики, інші заборонені речі і предмети.
За словами Павла Шишоліна, впродовж 3 місяців поточного року затримано 271 мігранта, виявлено 200 одиниць вогнепальної зброї, понад 5,5 тисячі набоїв і майже 26 кілограмів наркотичних речовин. Загальна вартість вилучених контрабандних товарів становить більш як 43 мільйони гривень.
Зважаючи на географічне розташування України, її територію нерідко використовують наркоділки для переправлення білої смерті до країн Східної та Західної Європи.
Так, прикордонники пункту пропуску «Хутір Михайлівський» в поїзді «Кишинів — Москва» виявили 6 кілограмів марихуани, а в потязі «Севастополь — Москва» — 4,4 кілограма «трави».
На пункті пропуску «Шегин» у паливному баку однієї з автівок знайшли понад п’ять кілограмів амфітаміну, а у туриста — кілограм цієї речовини, яку він сховав серед продуктів харчування.
Утім, чимало дурман-зілля осідає і в Україні: його жертвами стають переважно молоді люди. Бо ж придбати наркотики можна в багатьох нічних клубах, а також навіть у навчальних закладах. Тому й не дивно, що нині на офіційному обліку в органах МВС перебуває майже 200 тисяч наркозалежних. Проте їх могло би бути більше, якби українські прикордонники не виявляли канали постачання того ж героїну.
До того ж оперативно-розшуковими групами Державної прикордонної служби України припинено діяльність 33 протиправних груп, до яких входили понад 80 осіб.
Україна, за інформацією МВС, наводнена незареєстрованою вогнепальною зброєю, яка час від час засвічується при скоєнні різних убивств. Шляхи її потрапляння до нашої держави різні, в тому числі і з-за кордону.
Громадянин України М., повертаючись додому, прихопив із собою 11 пістолетів різних марок. Він їх ретельно сховав в автомобілі, а також обрав ще й зелений коридор. Однак прикордонники пункту «Краківець» виявили весь його скарб, і тепер доведеться відповідати за скоєне.
В пункті пропуску «Ягодин» росіянин теж планував провезти до України пістолет і тисячу набоїв до нього.
Буває, що серед тих, хто везе вогнепальну зброю, зустрічаються і працівники правоохоронних органів!.. Так, я не обмовився: один співробітник СБУ намагався перемістити через кордон автомат, пристрій для безшумної стрільби, ніж та багнет. Що змусило його піти на цей крок — невідомо, бо обставини злочину з’ясовуються.
Досить поширеною є контрабанда тютюнових виробів, обсяги поставок яких зростають.
— Справа у тім, що практично в усіх країнах, що межують із нами, вони коштують значно дорожче,— каже Павло Шишолін.— Ось цю різницю і намагаються використати наші співвітчизники, які, придбавши ті ж «Прилуки» за однією ціною, реалізують їх у Росії чи Білорусі вже за іншого, маючи навар. У І кварталі поточного року ми затримали 15 мільйонів штук сигарет, що незаконно переміщалися через кордон. До яких тільки хитрощів не вдаються тютюнові бізнесмени! Наприклад, для переправлення товару використовують човни і навіть акваланги...

З перспективою на майбутнє
Якщо уважно проаналізувати показники, які відображають діяльність Державної прикордонної служби, то важко не помітити тих позитивних зрушень, що відбуваються у цьому відомстві тепер.
Насамперед слід зазначити, що Державна прикордонна служба серед силових відомств України першою відмовилася від воїнів-строковиків, перейшовши на комплектування контрактниками-професіоналами.
— І незабаром переконалися, що правильно зробили, — розповідає помічник голови Державної прикордонної служби полковник Сергій Астахов. — Результативність виконання ними своїх обов’язків — порівняно з 18–20-річними юнаками — значно вища. Попри існування багатьох проблем, більшість із яких має фінансове забарвлення, прикордонники все більше озброюються сучасними технічними засобами, які допомагають у повсякденній діяльності. Так, на багатьох ділянках кордону персонал, який їх охороняє, оснащений тепловізорами — технічними засобами, котрі дозволяють виявляти людину задовго до того, як вона наблизиться до кордону.
Одним із пріоритетних завдань Державної прикордонної служби є підготовка всієї системи паспортного контролю до перевірки документів з біометричними паспортами. Для цього вже 38 пунктів пропуску оснащено відповідним обладнанням, аби зчитувати всю інформацію. Правда, для повного оснащення потрібно 184 мільйони гривень, з яких держава виділила поки що 13,5 мільйона. Тому в прикордонному відомстві для вирішення цієї проблеми стараються залучити міжнародно-технічну допомогу.
— Саме співпраця з іншими країнами дала нам можливість отримати технічну допомогу на більш ніж 700 мільйонів гривень, — каже Павло Шишолін. — Завдяки цим коштам установили на багатьох ділянках оптико-електронні системи спостереження, осучаснили обладнання ПТН. За рахунок реалізації міжнародних програм додатково придбали 9 мікроавтобусів, збудували 2 пункти тимчасового тримання затриманих незаконних мігрантів, установили стаціонарні системи радіаційного контролю в 2 пунктах попуску. Не за горами той час, коли прикордонник, заступивши в наряд, матиме змогу моніторити кордон з відеокамер, перебуваючи безпосередньо у приміщенні.
Усе частіше можна побачити кораблі морської охорони в морі. Недавно кораблями спеціального угруповання різнорідних сил здійснено кілька виходів в економічну зону України тривалістю п’ять діб. Екіпаж корабля «Миколаїв» затримав турецьку рибопромислову шхуну «Чанак Чілар», капітан якої згідно із судовим рішенням відшкодував завдані збитки в сумі 136 тисяч гривень.
Крім того, українські прикордонники разом із російськими колегами проводять спільні дії проти браконьєрської діяльності та підтримання сприятливого режиму плавання в акваторії Чорного і Азовського морів, а також Керченської протоки.
Побутує думка, що завдання прикордонників полягає лише у виявленні порушників кордону і їх затриманні, недопущенні різних правопорушень тощо. Все це так. Але разом із тим зелені кашкети переймаються і проблемами людей, які перетинають державний кордон. Зокрема, створенням комфортних умов для пасажирів. Уже, наприклад, започатковано оформлення пасажирських потягів на початкових і кінцевих станціях.
— Із кожним роком число осіб, які перетинають державний кордон, зростає, — продовжує генерал-полковник Павло Шишолін. — Адже Україна — досить приваблива для туристів країна. Зважаючи на це, ми відпрацювали комплексний план дій, узгодивши його з іншими зацікавленими міністерствами і відомствами. Головне для нас — максимальне сприяння пропуску людей через кордон, вони не повинні відчувати найменших незручностей. Напрацьовано певний досвід щодо розв’язання проблем, пов’язаних із перетином великої кількості туристів. Маю на увазі Євро-2012. Ті технології, які використовували під час чемпіонату Європи, не забуті, а адаптують до реалій сьогодення.
Говорю про систему попередніх повідомлень задля швидшого оформлення пасажирів, практику єдиної зупинки, введення в пунктах пропуску додаткових смуг та працівників, які здійснюватимуть паспортний контроль. У планах прикордонників зробити так, щоб мандрівники, перетинаючи кордон, на оформлення документів витрачали 20–30 секунд!

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».