Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
CРІБНА МРІЯ МИРОНА МАРКЕВИЧА
Ось так і твориться історія. За всі роки українського чемпіонату жодного разу київське «Динамо» не опускалося нижче другого місця, а харківський «Металіст» не піднімався вище третього. Вже кілька сезонів харків'яни під керівництвом Мирона Маркевича наполегливо нав'язували боротьбу столичному гранду, і от минулої неділі вболівальники стали свідками знаменної події: «Металіст» здобув срібло і виступить у кваліфікації Ліги чемпіонів, а «Динамо» задовольнилося бронзою і вперше за двадцять років не матиме можливості зіграти у найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

Для харківських вболівальників загальна перемога є в рази солодшою через те, що здобута вона на рідному стадіоні у протистоянні з найзапеклішим ворогом — «Дніпром». Хоча перед дніпропетровцями вже не стояли турнірні завдання, сумнівів у тому, що вони дадуть бій «жовто-синім», не могло виникнути, адже харківсько-дніпропетровське протистояння за своєю принциповістю давно знаходиться на одному рівні з класичним протистоянням «Динамо» та «Шахтаря».
Не встиг ще розвіятися дим від піротехніки, запаленої місцевими фанатами, як «Дніпро» повів у рахунку. Капітан господарів Соса, мабуть, просто не чекав, що гості з перших секунд кинуться в атаку, а тому не впорався з нейтралізацією Селезньова. Євгенові дозволили прийняти м'яча у штрафному майданчику, обробити його і пробити повз голкіпера. Тим не менш дуже швидко «Металіст» відновив рівновагу.
Захист «Дніпра» помилився при створенні штучного офсайду, і Девіч вирвався на вільний простір перед воротами дніпропетровців. Холоднокровно витримавши паузу, аби пропустити повз себе Стрініча, який наздоганяв серба, Марко пробив без шансів для молодого голкіпера Варцаби. Після обміну швидкими голами суперники дещо заспокоїлися, боротьба перемістилася ближче до середини поля.
При цьому поступово зростав градус емоцій, і все частіше арбітру Можаровському доводилося заспокоювати гравців (переважно «Дніпра») за допомогою жовтих карток. Уже у другому таймі моменти знову почали виникати, але якщо гості з них вигоди отримати не зуміли, то «Металіст» один зі своїх шансів використав. І знову виникають запитання до захисника гостей Чеберячка, який вдруге залишив Девіча поза офсайдом. Марко втік від захисників, обвів голкіпера і закотив м'яч у порожні ворота.
Після чого запал «Дніпра» в атаці остаточно згас, не допомогли й заміни Рамоса, який кинув усі сили саме в напад. Натомість емоції на полі ледь не призвели до бійки, ініціаторами якої стали Калініч та Папа Гуйє. Можаровський уже діставав з кишені червону картку, але, взявши з хуліганів чесне слово, що це більше не повториться, обмежився жовтими для обох — слово було дотримане, останні хвилини догравали спокійніше. Можливо, тому, що вже знали харківські футболісти, що «Динамо» поступається «Таврії» і більше не зможе конкурувати за срібні нагороди. Тож із фінальним свистком господарі одразу ж почали святкувати. Харків довго йшов до цього досягнення, і випадковим ніхто його назвати не зможе.
А тим часом київське «Динамо» втратило очки в грі з «Таврією» і, враховуючи перемогу «Металіста» над «Дніпром», про «срібло» може забути. Кияни цього вечора програли заслужено, бо не показали тієї гри, з якою можна було б не те що виступати в Лізі чемпіонів, а й навіть претендувати на вихід до еліти європейського футболу.
Скромна «Таврія», що завершує сезон у середині таблиці, у мотивації і бажанні повністю переграла свого суперника. І навіть той факт, що «Динамо» два м'ячі пропустило з пенальті, а майже весь другий тайм грало у меншості, ніяк не виправдовує команди.
Схоже, київський клуб просто не витримав психологічного навантаження боротьби з «Металістом» і у підсумку в наступному сезоні обмежиться лише виступом у Лізі Європи. У киян майже нічого не виходило в атаці. Ідейє наприкінці сезону здав, Аруна, який регулярно забивав в останніх зустрічах, цього разу нічим не запам'ятався. Ну а оборона киян — це вже стара тема, яку навіть не хочеться чіпати.
Що стосується «Таврії», то команда Олега Лужного створила маленьку сенсацію і реабілітувалася в очах уболівальників за невдачі у ході сезону. Команда вийшла на бій і віддала всі сили, щоб його виграти. І говорити лише про везіння не варто, оскільки у команди Лужного було набагато більше моментів на взяття воріт з гри, аніж у суперника.
Що стосується майбутнього обох клубів, то обом тренерам треба ще багато працювати. Лужному — для того, щоб його команда проводила всі матчі на такому рівні. Блохіну — аби в наступному сезоні поборотися не за срібло, а, нарешті, за золото, якого так давно чекають у Києві.
У звітному турі визначився і другий невдаха чемпіонату. Можна було сміливо стверджувати, що саме поєдинок передостаннього туру «Говерла» — «Волинь» стане вирішальним у боротьбі за виживання у нинішній прем'єр-лізі. Будь-який результат, окрім перемоги, залишав ужгородський клуб за бортом найсильнішого дивізіону українського футболу на рік. На користь «Говерли» говорив той факт, що «Волинь» навесні не виграла жодної зустрічі, лише двічі зігравши внічию.
Команди розпочали матч у невисокому темпі. Але вже на 10-й хвилині арбітр зустрічі Олександр Дердо мав призначати пенальті за фол Масло на Ле Таллеку. Ян притримав Дамієна за руку та футболку у штрафному майданчику, однак судді порушення не побачили. Через дві хвилини той таки Дердо міг залишити «Волинь» у меншості. Це Суботіч розбив ніс Балафасу, відмахнувшись рукою. Рефері показав жовту картку. «Говерла» на деякий час притиснула гостей до воріт, проте досить швидко це минуло, і наступні хвилин 20 команди відіграли без моментів.
Гарячіше стало ближче до завершення тайму, але як одна, так і інша команди відзначитися не змогли. Тільки-но розпочався другий тайм, як на вулиці Ужгорода почалося святкування. Це Райчевіч скористався помилками захисту і замкнув передачу Чурка з флангу. На 73-й хвилині гості залишилися у меншості. Масло зіграв рукою, отримав другу жовту та залишив газон «Авангарду».
Здавалося, тепер «Говерлі» буде неважко втримати переможний результат. Однак сталося по-іншому. На 82-й хвилині Бікфалві зробив простріл зі штрафного, захисники помилилися, м'яч потрапив до Савіча, який і переправив його у ворота. «Говерла» пішла вперед, але провести бодай одну результативну атаку не змогла.

Результати матчів 29-го туру:
«Арсенал» (Київ) — «Ворскла» (Полтава) — 2:1
Голи: 1:0 — Богданов (38), 2:0 — Аржанов (61), 2:1 — Громов (78)
«Говерла» (Ужгород) — «Волинь» (Луцьк) — 1:1
Голи: 1:0 — Райчевіч (50), 1:1 — Савіч (83)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Карпати» (Львів) — 3:2
Голи: 1:0 — Самодін (18), 2:0 — Лисицький (34), 2:1 — Зеньов (37), 2:2 — Зеньов (67), 3:2 — Самодін (76)
«Металург» (Запоріжжя) — «Шахтар» (Донецьк) — 3:3
Голи: 1:0 — Йокіч (15), 1:1 — Ісмаїлі (33), 2:1 — Жуніор (62), 3:1 — Пісоцький (69), 3:2 — Едуардо (75), 3:3 — Тайсон (90)
«Металург» (Донецьк) — «Чорноморець» (Одеса) — 2:0
Голи: 1:0 — Польовий (34), 2:0 — Дімітров (73)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Зоря» (Луганськ) — 1:2
Голи: 0:1 — Галюза (40), 0:2 — Хомченовський (55), 1:2 — Полянський (70)
«Металіст» (Харків) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 2:1
Голи: 0:1 — Селезньов (2), 1:1 — Девіч (8), 2:1 — Девіч (67)
«Таврія» (Сімферополь) — «Динамо» (Київ) — 3:2
Голи: 1:0 — Назаренко (4, пен.), 1:1 — Ідейє (27), 2:1 — Гаджиєв (51, пен.), 3:1 — Не (69), 3:2 — Ярмоленко (76).
також у паперовій версії читайте:
  • ШВЕДИ ПРОЧИТАЛИ ШВЕЙЦАРСЬКУ ХОКЕЙНУ КАЗКУ
  • ХЕТ-ТРИК «ШАХТАРЯ»

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».