Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); РОЗМАЇТТЯ
У ВІДНІ ПАМ'ЯТАЮТЬ КОЗАКІВ
Нещодавно у Відні відкрили пам'ятник українським козакам, повідомляє newsru.ua. Вони 1683 року звільняли місто від військ Османської імперії. Нагадали про цю сторінку спільної історії в рамках Днів Києва у столиці Австрії. Двадцять років тому міста стали побратимами.

За словами київського скульптора Володимира Чепелика, котрий виготовив пам'ятний знак — три козаки стоять зі свічками, «свічка — це і тепло, і душа, і добро». Саме в цьому місці козаки перейшли гору і застали турецьку армію зненацька. Цікаво, що про відважних українців згадали не лише мешканці Відня, а й турки. За іронією долі саме вони зводили фундамент для цього пам'ятника.

КНИГА ПРО БОРЩІВСЬКУ СОРОЧКУ
Книгу про техніку унікальної борщівської вишивки презентували у райцентрі Борщів на Тернопільщині, повідомляє Укрінформ. Її автори — подружжя Людмила та Олексій Покусінські з міста Рибниця у Придністров'ї, викладачі Придністровського університету, випускники Львівського державного інституту прикладного і декоративного мистецтва. У роботі «Борщівська народна сорочка» вони дослідили витоки, традиції та, здавалося б, давно втрачену техніку оригінального вишивання, що століттями було притаманне для цього району Тернопільщини.
Фахівці назвали їхню книгу підручником з борщівської вишивки. У ній доступно розповідається про матеріали, крій, техніку шиття, які використовували тутешні майстри. За легендою у XVI–XVII ст. після чергового нападу турків у кількох селах Борщівського району на Тернопільщині було вбито всіх чоловіків. Жінки поклялися сім поколінь носити вишиті чорними нитками сорочки; їх одягали і на весілля, і у свята. Сьоме покоління віджило своє у 20-х роках минулого століття. Опісля, як не дивно, жінки так уже не вишивали. Замість чорної вовни почали використовувати кольорові яскраві нитки.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗНАЙ НАШИХ!
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА
  • ОСОБИСТОСТІ
  • ЕКСПО
  • СТАТИСТИКА
  • ЦІКАВА ПЛАНЕТА
  • НОУ-ХАУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».