Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
БОРОТЬБА ТРИВАЄ
Головна інтрига футбольного чемпіонату України — хто зможе здобути срібні нагороди, а з ними і можливість восени стартувати у Лізі чемпіонів.

Харківський «Металіст» зробив ще один крок до срібла. У поєдинку проти луганської «Зорі» команда Маркевича забила втричі більше, ніж пропустила, і додала до своєї очкової скарбнички чергові три пункти. Хоча легкою цю перемогу назвати дуже важко. «Зоря» з перших хвилин матчу ні в чому не поступалася супернику, а моментами виглядала навіть краще.
Перший епізод, який міг бути втілений у взятті воріт «Металіста», Даніло не зміг реалізувати вже на сьомій хвилині зустрічі. Проте клас є клас, і «Металіст» довів це ближче до середини першого тайму. Оборона луганчан не змогла впоратися із Сосою, який хитнув захисника і класно пробив у кут воріт Сантіні. Після цього до самої перерви малюнок гри не змінився.
Однак на другий тайм «Зоря» вийшла з Болі на вістрі замість Даніло. І заміна зіграла. Через 120 секунд після свистка про відновлення зустрічі Яннік ударом із гострого кута відправив м'яч у сітку воріт Горяїнова. Трибуни «Авангарду» піднялися на ноги, але ейфорія луганської команди тривала недовго. Вже в наступній атаці Марко Девіча збили на вході до штрафного майданчика, і Юрій Вакс призначив пенальті. Звісно, Хав'єр свій шанс відзначитися не втратив, проте рішення арбітра призначити пенальті, а не штрафний викликало здивування навіть у тренера господарів Юрія Вернидуба, який традиційно дуже мало говорить про суддівство.
Після цього «Зоря» посипалася психологічно і в підсумку пропустила третього м'яча. Під час однієї з атак «Металіста» на газоні опинився один із захисників. Марко Девіч зразу ж почав надавати йому допомогу, а оборонець луганчан замість того, щоб винести м'яч подалі, подарував його супернику, а Соса після прострілу з флангу ефектно влучив у ворота. У результаті — перемога «Металіста» з рахунком 3:1.
Київське «Динамо» продовжило переслідування «Металіста» у боротьбі за друге місце, обігравши у важкому матчі маріупольський «Іллічівець» з рахунком 1:0. Спека та важливість двобою для киян зробили гру маловидовищною та нервовою насамперед для наставника киян Олега Блохіна. Для «Іллічівця» ця гра вже нічого не вирішувала. Після перемоги донецького «Металурга» над «Ворсклою» у підопічних Миколи Павлова шансів поборотися за єврокубки не залишилося.
«Динамо» пощастило, що забили в першому таймі та ще на початку гри. Варто зазначити, що перед завершальним ударом Аруни м'яч влучив у руку нігерійця. Після цього «Іллічівець» не зупинився і лише Окріашвілі мав кілька моментів, щоб зрівняти рахунок. У другому таймі кияни могли завершити гру як розгромом, так і втратою очок. На 57-й хвилині той же Окріашвілі не реалізував пенальті, призначений за сумнівне порушення правил Хачеріді на Мандзюку. Потім шанси забити в «Динамо» втратили Ярмоленко, Хачеріді, Велозу та Ідейє, чим зробили кінцівку гри нервовою для Олега Блохіна.
Але в завершальні хвилини у гостей практично не було моментів біля воріт Коваля. «Динамо» вистояло і зуміло зберегти шанси поборотися за друге місце. Тепер киян очікує важкий виїзд до Сімферополя та домашня гра із запорізьким «Металургом», хоча багато що визначиться для динамівців у матчі «Металіста» та «Дніпра» в наступному турі.
Ужгородська «Говерла» поступилася у Кривому Розі «Кривбасу» з рахунком — 0:3 та зробила ще крок назустріч першій лізі. Команда Олега Тарана у цьому матчі ніяких турнірних завдань не вирішувала і грала за себе та для вболівальників. Скоріше за все, наступного сезону ми такої команди у прем'єр-лізі не побачимо, а шкода... «Говерла» свій один з останніх шансів на порятунок віддала без бою.
У першому таймі ужгородці мали кілька гарних нагод відзначитися, але бездарно їх втратили Ле Таллек та Чурко. А ось господарі забили гол у роздягальню. Після навісу з правого флангу Дедечка чудовий удар головою у кут воріт вийшов у Антонова. Другий тайм приніс пристойні швидкості і ще два м'ячі у ворота Бабенка. Спочатку дубль оформив Антонов, котрий увійшов у штрафну і пробив під штангу, перебуваючи в оточенні двох захисників. А довершив розгром «Говерли» Бартуловіч, який пробіг з м'ячем метрів 50 і пробив у кут воріт гостей.
Тепер у «Говерли» «матчем смерті» стане гра 29-го туру з «Волинню», де їх влаштує тільки перемога. Причому потім команді Олександра Севідова доведеться сподіватися на програш в останньому турі «Волині» у грі з тим же «Кривбасом».
За інших обставин матч «Карпати» — «Дніпро» міг би стати справжньою окрасою не тільки туру, а й усього заключного відрізку чемпіонату. «Дніпро» міг продовжувати гонку за медалями, «Карпати» — битися за виживання, а трибуни «України», заповнені з нагоди приїзду української топ-команди, та ще й на тлі дружніх стосунків між фанатами Львова та Дніпропетровська могли забезпечити атмосферу футбольного свята.
Натомість «Дніпро» взяв лише одне очко у матчах із «Динамо» та «Зорею» і вибув з медальної гонки; контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу України заборонив впускати глядачів на трибуни; «Говерла» програла «Кривбасу» та втратила майже всі шанси наздогнати львів'ян. Ось так потенційно центральний матч туру виявився непотрібним нікому, окрім шанувальників статистики. І для них свято вдалося. Матч, як і належить такому майже тренувальному рівню, вийшов багатим на забиті м'ячі. «Дніпро» здобув перемогу з рахунком 4:2.
Не обійшовся тур і без суддівського скандалу. Президент «Ворскли» Олег Бабаєв після поразки від донецького «Металурга» заявив, що зробить усе можливе, аби арбітр Анатолій Жабченко не зміг вийти на футбольне поле. «Я більше дев'яти років є президентом «Ворскли». Такого нахабства і хамства я ще не зустрічав. Суддя зв'язав нашу команду по руках і ногах, не давав грати. Можу припустити, що головний арбітр зустрічі мав особисту зацікавленість у тому, щоб судити саме так, як усі ми це бачили. Я хочу зробити все, щоб і нога цього негідника не ступала на поля футбольної України!» — сказав президент «Ворскли».

Результати матчів 28-го туру:
«Зоря» (Луганськ) — «Металіст» (Харків) — 1:3
Голи: 0:1 — Соса (21), 1:1 — Болі (48), 1:2 — Хав'єр (50, пен.), 1:3 — Соса (71)
«Ворскла» (Полтава) — «Металург» (Донецьк) — 0:1
Гол: 0:1 — Воловик (90+6)
«Волинь» (Луцьк) — «Арсенал» (Київ) — 1:3
Голи: 0:1 — Шарпар (20), 0:2 — Аржанов (21), 0:3 — Аржанов (62), 1:3 — Суботіч (78)
«Шахтар» (Донецьк) — «Таврія» (Сімферополь) — 5:0
Голи: 1:0 — Д. Коста (7), 2:0 — А. Тейшейра (38), 3:0 — Майкон (41), 4:0 — Мхітарян (74), 5:0 — Мхітарян (90, пен.)
«Динамо» (Київ) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 1:0
Гол: 1:0 — Аруна (16)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Говерла» (Ужгород) — 3:0
Голи: 1:0 — Антонов (45), 2:0 — Антонов (55), 3:0 — Бартуловіч (71)
«Чорноморець» (Одеса) — «Металург» (Запоріжжя) — 1:1
Голи: 1:0 — Сахневич (7, автогол),1:1 — Штурко (19)
«Карпати» (Львів) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 2:4
Голи: 0:1 — Кравченко (16), 0:2 — Селезньов (19), 0:3 — Калініч (29), 1:3 — Дуглас (80, автогол), 2:3 — Мілошевіч (89), 2:4 — Кобахідзе (90+2).
також у паперовій версії читайте:
  • КУБОК УКРАЇНИ: «ШАХТАР» ВИПРОБУЄ «ЧОРНОМОРЕЦЬ»
  • НЕПЕРЕВЕРШЕНІ РЕКОРДИ ЛОНДОНСЬКОГО «ЧЕЛСІ»
  • ПЛЕЙ-ОФ СВІТОВОГО ХОКЕЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».