Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРО ХВОРОБИ БРУДНИХ РУК
Йдеться, звичайно ж, про кишкові інфекційні захворювання, які у першу чергу діють на травну систему. Їх викликають, як відомо, різні бактерії, віруси і прості мікроорганізми, а ось проявляються ці хвороби часто дуже схожими симптомами.

Як же захистити від цих захворювань перш за все наших дітей? Які ознаки кишкової інфекції зустрічаються найчастіше? Як надати маляті першу допомогу — ось запитання, які цікавлять усіх мам і тат. За роз’ясненням ми звернулися до спеціаліста — лікаря вищої категорії, кандидата медичних наук, доцента кафедри інфекційних хвороб НМУ імені О. О. Богомольця Оксани Корбут.
— Як запобігти кишковій інфекції?
— До організму людини збудники кишкової інфекції потрапляють разом з їжею, водою або через брудні руки, тому їх і називають «хворобами брудних рук» — протягом дня ми торкаємося руками різних предметів ужитку, на яких майже завжди присутні різні мікроорганізми.
Запобігти кишковій інфекції зовсім нескладно. Основне правило, яким не треба нехтувати (воно із самого дитинства відоме абсолютно всім), — ретельно мити руки після прогулянки, відвідування туалету і перед їдою. Також необхідно старанно мити (а інколи навіть і очищати) всі фрукти, ягоди і овочі, які їстиме дитина. Воду можна пити лише кип’ячену, а ще краще використовувати спеціальну дитячу.
Крім того, задля запобігання розвитку кишкової інфекції батькам треба звертати увагу на якість продуктів для дітей. Всю молочну і м’ясну їжу необхідно зберігати лише у холодильнику, причому неодмінно стежити, аби не закінчився термін її придатності. Дуже важливо, щоб дитина отримувала лише свіжоприготовлену їжу. У крайньому випадку, якщо страву готують заздалегідь, її треба одразу ж після приготування накрити, охолодити і поставити до холодильника. Не рекомендується годувати маля вчорашньою їжею і особливо тією, яка зберігалася при кімнатній температурі.
— Як проявляє себе кишкова інфекція?
— Основні її прояви — відмова маляти від їжі, нудота, блювота, рідкі випорожнення і болі в животі. Діти мляві і капризують, у них помітно блідне шкіра, п’ясті і стопи стають холодними. Досить часто ці симптоми супроводжуються зростанням температури тіла — вона може підвищитися незначно, а може досягати 39°С і більше.
Кишкова інфекція зазвичай починається гостро, але, як правило, не всі симптоми з’являються одночасно. Найчастіше першим проявом хвороби буває блювота: спочатку з’їденою їжею, а після шлунковим вмістом, інколи з домішкою жовчі (блювотні маси тоді мають жовтувато-зеленуватий колір). Далі у дитини піднімається температура і з’являються рідкі випорожнення.
— Як лікувати дитину в домашніх умовах?
— Звісно, хвору дитину має оглянути лікар — він призначить відповідне лікування. Проте до його приїзду батьки можуть надати маляті першу допомогу самостійно. Перш за все, якщо у дитини температура тіла піднялася вище 38°С, її необхідно понизити. Найкраще для цього використовувати будь-які форми препарату парацетамол (свічки, пігулки або сироп). Якщо у дитини часті блювота і рідкі випорожнення, необхідно заповнювати втрату рідини — постійно напувати. При цьому потрібно дотримуватися кількох основних правил. Поїти маля слід маленькими порціями, починаючи з 1 чайної ложки, кожні 5–10 хвилин. Якщо при такому режимі пиття блювота не поновлюється протягом години, кількість разової порції можна збільшити до 2–4 чайних ложок. Ще за годину разову порцію збільшують до 30–50 мілілітрів, а проміжки між прийомами рідини подовжуються. Якщо виникає повторна блювота, роблять перерву на 20 хвилин і потім усе починають спочатку.
— Чим же напувати маля?
— Мінеральною водою (негазованою); компотом із сухофруктів з курагою і родзинками без цукру, адже такий компот — це джерело калію (а він якраз у таких випадках найшвидше вимивається з організму); ромашковим чаєм (допомагає шлунково-кишковому тракту впоратися з інфекцією). Крім того, для відновлення солей, що вимиваються, можна використати такі аптечні препарати: регідрон, ораліт. Із чотиримісячного віку дитини дозволяється препарат ORS-200. Це — розчин електролітів на основі морквяно-рисового відвару HIPP.
Хочу наголосити: ORS-200 розроблено відповідно до рекомендацій ВООЗ і Європейського педіатричного товариства спеціально для заповнення втрати рідини у дітей грудного і молодшого віку. Розчин для відновлення рідини неважко приготувати і самостійно: на 1 літр води беруть 20–40 г цукру (1–2 столові ложки), 3,5 г солі і 2,5 г питної соди (по половині чайної ложки). На самому початку хвороби дитині віком до двох років досить дати 50–100 мл такого розчину (чверть — половину склянки), дітям старшого віку — 100–200 мл. Цей об’єм рідини дають на додаток до того, що дитина отримує зазвичай з їжею (близько 1 літра на день після 6 місяців).
Відомо, що більшість кишкових інфекцій викликають віруси, і лікувати їх за допомогою антибіотиків неможливо. В усьому світі при кишкових інфекціях і харчових отруєннях застосовуються препарати-адсорбенти — вони підвищують захисні властивості кишечника, збирають і виводять з організму шкідливі мікроби і їхні токсини, сприяють відновленню його мікрофлори.
— Про які препарати йдеться?
— Препарат-адсорбент, який батьки можуть дати дитині самі, до огляду лікаря, — смекта. Це — ліки, які швидко зупинять діарею і не дозволять розвинутися зневодненню організму дитини. Крім того, смекта застосовується у дітей від народження і безпечна навіть для новонароджених. Для дітей її розчиняють так само, як і для дорослих, але дають маленькими порціями протягом дня. Дітям до 1 року можна дати один пакетик на добу, від 1 року до 3 років — 1,5 пакетика, а ось малятам старше 3 років — вже 2 пакетики на добу. Дотримання цих нескладних правил істотно полегшує стан дитини, попереджає можливі ускладнення і допомагає маляті одужати швидше.
— Яка дієта показана при гострих кишкових захворюваннях?
— Дійсно, дієта тут виступає ще одним компонентом терапії кишкової інфекції, тобто рекомендується лікувальне харчування. Якщо раніше дитину, хвору на кишкову інфекцію, повністю позбавляли їжі, то нині лікарі вважають, що робити цього не варто. Треба лише зменшити її обсяг до 1/2–1/3 від норми і збільшити частоту годувань. Грудних дітей треба годувати (грудьми або молочною сумішшю) так само, як і до хвороби. Але навіть якщо при гострому початку кишкового захворювання немовля відмовиться від їжі, нічого страшного у цьому немає, головне — протягом усього часу хвороби постійно напувати маля.
Старшим дітям також не варто робити великої перерви у харчуванні, їм на час гострого періоду хвороби можна давати легші, нежирні овочеві страви, каші на воді, киселі, сухарі, сухе печиво, картопляне пюре на воді. Однак коли у дитини різко знижений апетит і від їжі вона відмовляється, насильно годувати не слід. Поступово раціон харчування можна розширювати, але робити це треба з урахуванням рекомендацій лікаря. Ще одна порада: для відновлення нормальної флори кишечника після гострого періоду хвороби необхідно пропити курс препаратів, що нормалізують мікрофлору травної системи, наприклад лінекс, біфіформ, прімадофілюс.
Однак найкращий варіант — запобігти захворюванню. Для цього, ще раз наголошую, найважливіше — дотримання правил гігієни і якісне харчування.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗМУШУЄТЕ ДОЇДАТИ ДО ПОРОЖНЬОЇ ТАРІЛКИ— ОТРИМАЄТЕ У ДИТИНИ ОЖИРІННЯ!
  • АНАЛОГ НЕРВОВОЇ ТКАНИНИ НАДРУКОВАНИЙ НА 3D-ПРИНТЕРІ!
  • ПОЛІПШИТИ ПАМ’ЯТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ КУЛАКІВ РЕАЛЬНО
  • КАНАДЦІ СТВОРИЛИ ВАКЦИНУ, ЩО ДОПОМАГАЄ ПРИ АУТИЗМІ?
  • КРОВ ПЕРШОЇ ГРУПИ НЕ УТВОРЮЄ ТРОМБІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».