Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ТЯЖКІ МОСКОВСЬКІ ПЕРЕГОВОРИ
4 березня 2013 року у Москві відбулися переговори Віктора Януковича та Володимира Путіна.
Нагадаємо, що наприкінці грудня минулого року через непримиренні розбіжності сторін раніше заплановані переговори не відбулися. Однак цього разу Кремль, здається, досить оперативно відреагував на пожвавлення діалогу України з Євросоюзом і вирішив нагадати Києву про свої вимоги.
Показово, що нова редакція стратегії зовнішньої політики Росії відводить Україні місце лише «пріоритетного партнера по СНД».

Порядок денний переговорів двох президентів видався досить насиченим, тим паче, що проблемних питань накопичилося чимало. Звичайно, головним із них було енергетичне питання.
Стабільність федеральної російської влади залежить від експорту енергетичних ресурсів. Проблеми, які нещодавно виникли внаслідок вимушених цінових поступок західноєвропейським партнерам, спонукають Кремль до безкомпромісної позиції на переговорах з Україною.
Зокрема, Володимир Путін наполягає на переданні української газотранспортної системи «Газпрому» або на його безпосередній участі в управлінні «трубою» та підземними газовими сховищами на Заході України. Також росіяни проти участі в газовому консорціумі третьої сторони, тобто Євросоюзу.
Невирішеність газової проблеми зробила неможливим прорив на інших напрямах переговорів. Зокрема, йдеться про формат участі України в Митному союзі.
Володимир Путін наголосив, що питання про вступ України до Митного союзу лежить суто в політичній площині.
«По суті справи питання перебуває в політичній площині. Це політичне питання, це політичний вибір самої України, і ми, безумовно, будемо ставитися до нього з повагою», — сказав В. Путін.
При цьому він підкреслив, що всі рішення в Митному союзі ухвалюються консенсусно, з урахуванням інтересів усіх трьох сторін.
За його словами, питання про співпрацю України і Митного союзу вимагає приєднання до процесу переговорів також Білорусі й Казахстану.
«Із соціально-економічної точки зору, мені здається, ні в Україні, ні в Росії немає серйозних експертів, які б не вважали, що це для України виключно позитивний процес», — сказав В. Путін.
Він відзначив, що на переговорах з українським колегою немає закритих тем, і питання взаємодії з Митним союзом буде обговорюватися.
На думку Віктора Януковича, питання про співпрацю України з Митним союзом Росії, Білорусі і Казахстану має обговорюватися в чотиристоронньому форматі.
«Сьогодні йдеться про формат співпраці між Україною і країнами Митного союзу. Тут не може бути простого рішення — прийняли і вступили. Йдеться про процес, який передбачає внутрішньодержавні процедури... Сам формат роботи з Митним союзом має визначатися на чотиристоронніх переговорах», — сказав В. Янукович.
Він відзначив, що Росія відіграє велику роль у Митному союзі, і на нинішньому етапі ведуться переговори тільки з РФ. Водночас Президент України додав, що на різних зустрічах до обговорення цього питання приєднуються представники Казахстану і Білорусі.
В. Янукович відзначив, що нині триває політична дискусія, а не розгляд питань в економічній площині.
Він також вважає, що Україні треба починати працювати з Євразійською економічною комісією.
«Коли ми почнемо практично розглядати ці документи, буде повна зрозумілість у частині приєднання, адже всі ці документи мають пройти внутрішньодержавні процедури, як вони проходили всередині держави в усіх трьох країнах, і про це йде мова», — підкреслив В. Янукович.
При цьому він відзначив, що Україна дуже сильно відстала від Митного союзу в питанні створення нормативної бази, яка формувалася протягом восьми років. Він додав, що дотепер Україна практично не приєдналася до жодного акта Митного союзу.
Також нерозв'язаними залишається чимало проблем базування Чорноморського флоту, навіть у рамках сумнозвісних Харківських угод 2010 року. Намітилися розбіжності між Москвою і Києвом щодо умов продовження роботи космічного проекту «Морський старт», який донедавна забезпечував запуск на орбіту супутників із морської платформи. Але невдалий лютневий запуск загострив українсько-російські фінансові суперечності й з приводу цього проекту.
Самі лише ці проблеми мінімізували час консультацій щодо питань гуманітарних аспектів українсько-російських відносин. Російська сторона залишається невдоволеною дистанціюванням України від вибудовування «Руського миру». Натомість українська сторона роздратована намірами Росії прискорити перехід до візового режиму для поїздок українських громадян до Росії.
Зберігаються розбіжності між двома країнами й щодо низки міжнародних проблем, зокрема — підходів до придністровського врегулювання. Тож тяжкі московські переговори залишили більше запитань, ніж дали відповідей.

Андрій МАРТИНОВ

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • ЛАГІДНІ СЛОВА ТА ЩИРІ ВЧИНКИ: СЬОГОДНІ І ЩОДНЯ
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».