Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
РОЛЬ ЖІНКИ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ
Під такою назвою 1 березня в Києві за підтримки Міністерства соціальної політики України відбувся Всеукраїнський форум, приурочений до Міжнародного жіночого дня 8 Березня. До проведення Форуму долучилися Міжнародна жіноча організація «Жінка ІІІ тисячоліття» та Фонд народонаселення ООН.

У Форумі взяли участь відомі жінки-підприємці, науковці, матері-героїні, представники українських, а також міжнародних громадських організацій.
Форум зібрав жінок, котрих об’єднує небайдужість, прагнення творити, активна життєва позиція.
Дуже символічно, що цей захід припав на перший весняний день, адже весна — це оновлення всього живого в природі, і саме жінка народжує дитину, даруючи світові нове життя.
Невдовзі ми будемо святкувати 8 Березня — Міжнародний жіночий день, який символізує зміцнення ролі жінки в суспільстві. Це справді одне з найприємніших свят, узвичаєних у нашому житті.
У провідних країнах світу вважається, що високий статус жінки є свідченням цивілізованості суспільства. Це рівень культури нації і народу, що беззаперечно є рушійною силою в економіці, розвитку державних інституцій і, звичайно, в благополуччі кожної родини.
І саме ці аспекти були висвітлені учасниками Форуму.
Виступаючи на такому поважному заході, міністр соціальної політики України Наталія Королевська привітала всіх присутніх на Форумі жінок зі святом і побажала усім здійснення життєвих планів, надій і мрій, щоб кожен день був світлим і сонячним, а прекрасні почуття дарували натхнення для нових успіхів і перемог. Вона також подякувала Міжнародній жіночій організації «Жінка ІІІ тисячоліття» та Фонду народонаселення ООН за організацію Форуму.
У сучасному світі жінка має рівні з чоловіком права. Вона керівник й успішний підприємець, громадський діяч і політик, а разом з тим дружина і мати, переповнена ніжністю та турботою.
Україні ще далеко до рівних прав жінок і чоловіків, а тому слід системно вирішувати гендерні проблеми. Базовим документом у цій сфері має стати Державна програма забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків. Це дасть змогу не лише вдосконалити законодавчу базу в цій сфері, встановити європейські стандарти, а й скоротити розрив у рівнях заробітної плати жінок і чоловіків, зазначила Н. Королевська.
За її словами, сьогодні такий розрив в оплаті праці становить майже 30%. До того ж жінки очолюють 26% малих підприємств, 15 — середніх і лише 12% — великих. Загалом у світовому рейтингу представництва жінок у владі Україна посідає 118 місце зі 180 країн, а в рейтингу рівноправ’я за ознакою статі — 64-е із 135 місць.
З-поміж цілей державної гендерної політики Н. Королевська виокремила такі, як забезпечення рівних прав для жінок і чоловіків та захист дітей і материнства.
«Я мати двох синів і хочу мати ще дітей. А тому по-доброму заздрю й схиляю голову перед жінками, які виховують значно більше дітей. Скажу відверто, що керувати міністерством простіше, ніж виховувати дітей», — резюмувала Н. Королевська.
З інтересом сприймали присутні виступи й інших представниць прекрасної статі. Так, Нузгат Есан, представник Фонду народонаселення ООН в Україні, наголосила, що сучасний ритм життя спрямував багатьох жінок на шлях активної професійної або громадської діяльності. Чимало прикладів підтверджує величезні досягнення жіноцтва як в Україні, так і в усьому світі. У більшості країн питання рівноправності жінок і чоловіків давно вже вирішене, інша річ — рівні можливості.
Місія жінки-матері, визначена природою, не позбавляє її можливості суміщувати материнство з професійною діяльністю. Тому державна політика має забезпечити рівні можливості для жінок і чоловіків. Без цього завжди буде потерпати або жінка, або її сім’я, додала Нузгат Есан. За її словами, сучасне інформаційне оточення змушує жінок заради власної професійної діяльності відкладати створення сім’ї та народжування дітей, а це призводить до погіршення демографічної ситуації.
Великим кроком вперед назвала доповідачка ухвалення в Україні законодавчого документа про забезпечення рівних прав та можливостей для жінок і чоловіків
і затвердження відповідних програм на державному й регіональному рівнях.

Лариса ОСТАПЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГОТОВІ ДО ПЕРЕЇЗДУ
  • ПЕНСІЇ ЗБІЛЬШУВАТИМУТЬСЯ ТРИЧІ ВПРОДОВЖ 2013 РОКУ
  • У КРАЇНАХ ЄС ІНФЛЯЦІЯ ЗНИЖУЄТЬСЯ, А БЕЗРОБІТТЯ ЗРОСТАЄ
  • ПОДАТКІВЦІ НАПОЛЯГАЮТЬ: ТРЕБА ДЕКЛАРУВАТИ ДОХОДИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».