Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
РЕЗЕРВ БІАТЛОННИХ ПЕРЕМОГ
Чемпіонат світу з біатлону — один із найкращих в історії збірної України — вже став історією. Уболівальники знають, що вдалий виступ у чеському Новому Месті-на-Мораві — це заслуга винятково жіночої частини команди. Чоловіки світову першість відверто провалили — найкращі досягнення мав ветеран Андрій Дериземля, та й він не піднімався вище кінця другого десятка біатлоністів планети.

У болгарському Бансько, де відбувся чемпіонат Європи, частина чоловічої команди отримала шанс реабілітуватися й чудово його використала. Щоправда, попри формально високий статус континентальне змагання все ж не збирає елітарних спорсменів — вони готувалися до етапу Кубка світу, який з 28 лютого приймає норвезький Голменколлен.
Водночас на європейській першості себе з найкращого боку виявив Сергій Семенов, який не показав високого результату в Новому Месті. З одним промахом він зміг виграти індивідуальну гонку, випередивши влучного шведа Тобіаса Арвідссона і швидкого болгарина Красимира Анева, який, досить незвично для себе, мав два невлучні постріли.
До останнього вогневого рубежу Семенов ішов зі стовідсотковим результатом, і лише в останній стійці трохи схибив.
Про те, як він ішов до перемоги, чемпіон розповів так: «Протягом усієї гонки тренери на трасі говорили мені лише одне: «Все нормально, продовжуй у тому ж темпі». Я не очікував, що йду на перемогу, та все одно на останньому вогневому рубежі дуже хвилювався, та й ноги тряслися. На останньому колі тренери повідомили, що мені потрібно відіграти шість секунд у шведа. Переді мною саме вийшов сильний француз Флоран Клод, у нього потужне останнє коло, і я прилаштувався за ним».
Протягом усього чемпіонату Європи біатлоністам надокучав туман. Та коли в перші дні він лише ускладнював видимість, то від суботи спричинив кілька перенесень і навіть скасувань змагань.
У спринтерській гонці серед жінок, яка замість суботи відбулася в неділю, добре виступила срібна призерка світової першості в естафеті Юлія Джима — вона закрила всі мішені, була достатньо швидкою, але чемпіонкою Європи все ж не стала. З незначним відставанням від українки бігла росіянка Ірина Старих, однак конкурентка мала суттєву перевагу (вже знала результат Джими) і на фініші випередила Юлію на мізерні 0,4 с...
З одним невлучним пострілом третьою стала польська біатлоністка Моніка Хойніш, яка відстала всього на 5,6 с. Четвертою, навіть попри два промахи в стрільбі, стала «нова українка», натуралізована нещодавно росіянка Марія Панфілова. Вона відстала від переможниці на 24,2 с, і це означає, що з одним промахом вона була б на п'єдесталі пошани, а коли б закрила всі мішені — впевнено перемогла б.
Непогане підкріплення для «синьо-жовтих»: Панфіловій цілком до снаги втрутитися в боротьбу за місце в першій команді і навіть претендувати на одну з позицій в естафеті. Це врахували тренери збірної, які включили Марію до складу жіночої команди, яка сьогодні розпочинає змагатися на етапі Кубка світу в Норвегії (так само, як у четвер дебютував у Голменколлені в синьо-жовтому комбінезоні ще один вихованець російського біатлону Дмитро Русінов).
А от тренер російської жіночої збірної, відомий у минулому біатлоніст Павло Ростовцев вважає, що спортсмени, які залишають Росію, чинять нерозсудливо.
«Чому відбуваються від'їзди в Україну? Чесно зізнатися? Не від великого розуму, — сказав як відрізав він в інтерв'ю радіостанції «Ехо Москви». — Жоден спортсмен, який виїхав з Росії, за великим рахунком, нічого не досяг. Наталія Бурдига торік мала кілька хороших гонок, але тепер вона не потрапляє в естафету».
Ростовцев не розуміє мотивів «перебіжчиків».
«Для чого? Я з песимізмом ставлюся до медальних амбіцій. Ми не говоримо про Домрачеву, Кузьміну, Хрустальову. Хрустальова, приміром, витягла надщасливий квиток у Ванкувері, виборовши особисту медаль», — сказав Павло Ростовцев.
Вихованка російського біатлону Олена Хрустальова на Олімпіаді-2010 у Ванкувері, представляючи Казахстан, несподівано для більшості фахівців стала другою в індивідуальній гонці — слідом за норвежкою Турою Берґер. Такі випадки з російськими біатлоністками непоодинокі, навіть якщо не брати до уваги приклад словацької зірки тюменського походження Анастасії Кузьміної. 2006 року в Турині, в олімпійському спринті, несподівану «бронзу» збірній України принесла Лілія Вайгіна-Єфремова.
Та повернімося до туманного Бансько. В останній день чемпіонату Європи повним комплект нагород української команди зробила жіноча естафетна команда. Попри чотири штрафні кола (!) українки, які встигли і полідирувати на першому етапі у виконанні Юлії Джими, і були останніми, восьмими, коли на додаткові 450 метрів після провальної стрільби пішла Яна Бондар. Ситуацію виправили Ірина Варвинець і Марія Панфілова, які підняли українську команду на третє місце. Виграли естафету німкені, другими стали чешки.
Водночас із континентальною першістю в Бансько румунський Брашов приймав Європейський юнацький олімпійський фестиваль. На цьому змаганні українські біатлоністи теж не пасли задніх, а найяскравішою стала боротьба в змішаній естафеті — Максим Івко на фініші вирвав перемогу у німецької збірної.
Найвагоміший внесок у загальну перемогу належить Анастасії Ничипоренко, яка на другому етапі вивела збірну України в лідери.
«Дуже важко було чекати на фініш хлопців. Хвилювалася неймовірно, хоча наші результати в особистих гонках давали надію на позитивний результат в естафеті. У своєму спортивному житті так, як зараз, ще ніколи на раділа», — розповіла після перемоги одна з її співавторок.
Тим часом у Києві третій місяць поспіль (це рекорд) Національний олімпійський комітет називає найкращою спортсменкою Олену Підгрушну. Чемпіонка світу в спринті не збирається зупинятися, її мета — опинитися в трійці найкращих біатлоністок сезону у світі. Зараз Підгрушна йде четвертою, але недосяжною для неї є лише Тура Берґер. До другої в загальному заліку Кубка світу Дарії Домрачевої — всього 15 очок. Це відставання можна надолужити навіть за одну гонку. Водночас попереду чекають ще три етапи — після Голменколлена лижники-стрільці переїдуть до російських Сочі і Ханти-Мансійська.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • «ЧОРНИЙ ЧЕТВЕР», або ПРОЩАВАЙ ЛІГА ЄВРОПИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».