Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
АГРЕСИВНО — ДО ПУХЛИНИ, БЕРЕЖЛИВО — ДО ЗДОРОВИХ ТКАНИН
На базі радіологічного корпусу Київського обласного онкологічного диспансеру (КООД) уже рік, як працює нове відділення променевої терапії. Це стало можливим після повної реконструкції будівлі та встановлення нової апаратури. Надсучасне обладнання, запровадження сучасних технологій дають можливість відділенню відповідати міжнародним стандартам надання допомоги онкохворим.
Завдяки особистому сприянню Президента України Віктора Януковича минулого року для відділення було придбано перший в Україні лінійний прискорювач «Трілоджі» з опцією RapidArc (2011 року випуску) та «30-канальний мікроСелектрон», а також комп’ютерний томограф (КТ) Philips (2011 р.). На їхню закупівлю було виділено 60 млн грн. Тут працює й кобальтовий апарат «Тератрон «Еліт-80». Про специфіку відділення променевої терапії КООД розповідає його завідувачка Людмила Романенко.

Знання геометрії — в медицину
Потрапивши до відділення променевої терапії, спершу пацієнт проходить КТ-симуляцію — об’ємне рентген-сканування з пошаровими «зрізами» хворого органа та тканин навколо нього від 1 мм. Цей метод показаний при всіх видах раку, а в разі пухлини головного мозку він особливо інформативний. При цій онкопатології для визначення більш точного позиціонування подальшого опромінення хворому одягають спеціальну індивідуальну фіксуючу маску, на якій лікарі роблять необхідну розмітку розташування ізоцентру, залежно від розташування пухлини.
Використовуючи систему планування, лікарі визначають геометрію пухлини та критичних органів. Згідно з міжнародними протоколами лікування та використовуючи власний досвід, призначають лікування. На основі призначених лікарем доз медичні фізики (інженери-радіологи) створюють план лікування — розраховують дозу опромінення, кількість полів тощо, після чого починають лікування хворого на апараті.

Без шкоди для здорових тканин
Уперше в Україні у відділенні КООД застосовують апарат високої точності для опромінення — лінійний прискорювач з опцією RapidArc, яка забезпечує чітку подачу опромінення в осередок патології з точністю до 1 мм обрисів пухлини. Основний принцип застосування такого прискорювача — максимальне опромінення пухлини з мінімальним опроміненням здорових тканин. Це досягається в тому числі й завдяки ізоцентричній (навколоцентровій) системі обертання апарата навколо хворого та наявності MLC (багатопелюсткового коліматора). Його 120 металевих пелюсток дають можливість полю опромінення набувати точних контурів пухлини.
Лінійний прискорювач оснащений OBI (встановленим на ньому рентген-апаратом), який допомагає відкоригувати положення пацієнта.
Метод дає можливість проводити як радикальне лікування пухлин, так і післяопераційні курси променевої терапії. Лінійний прискорювач призначений для високоефективного лікування багатьох видів онкопатології — особливо раку головного мозку. Акцент застосування приладу — на пухлинах невеликого розміру, на ранніх стадіях раку, в лікуванні молоді та дітей.
Сеанс опромінення триває три–десять хвилин. Після 20-ти щоденних сеансів опромінення на лінійному прискорювачі роблять тритижневу перерву — аби побачити, наскільки зменшується пухлина, і дати можливість здоровим тканинам самовідновитися. Після цього хворий проходить ще десять сеансів. Упродовж дня на прискорювачі обслуговують до 50 пацієнтів. Тяжкі хворі проходять курс лікування стаціонарно, решта — амбулаторно.
Конфігурацію поля опромінення фахівці виставляють дистанційно. Оскільки постійного джерела опромінення немає, лінійний прискорювач безпечний для роботи медичного працівника.
Зараз фахівці працюють над синхронізацією акту дихання пацієнта та опромінення на лінійному прискорювачі. Це особливо актуально у разі лікування раку легенів, аби не опромінювати здорові тканини, які під час дихання можуть потрапляти в зону опромінення.
Нові можливості нової апаратури
На базі відділення встановлено перший в Україні апарат «30-канальний мікроСелектрон», який працює на радіоактивному іридії. Найближчим часом почнуть лікувати на ньому перших пацієнтів — додатково проводитимуть внутрішньотканинну, внутрішньопорожнинну та аплікаційну променеву терапію. Цей апарат має надзвичайно великі можливості — допомагає в лікуванні неоперабельного раку шийки матки, прямої кишки, базаліоми шкіри. У майбутньому планують за його допомогою лікувати рак передміхурової залози — тільки методом опромінення, без оперативного втручання. Цей метод також буде впроваджено в Україні вперше. Ефективність такого лікування майже 100-відсоткова.
За допомогою кобальтового апарата «Тератрон «Еліт-80» лікують хворих із локалізацією пухлин, які не потребують високоточних та складних методик. «Тератрон» використовуємо для паліативних курсів у хворих з четвертою стадією неоперабельного раку для усунення больового синдрому, при лікуванні людей похилого віку, осіб, котрі неадекватно реагують на одягання маски, яку застосовують на лінійному прискорювачі.

Перші результати
Протягом цього часу на лінійному прискорювачі пролікувалося приблизно 500 пацієнтів. Знаючи про систему RapidArc, до Київського онкодиспансеру вже звертаються хворі і з інших областей України. Маємо дуже добрі результати.
Скажімо, на лінійному прискорювачі пролікувався хворий на рак носової порожнини з поширенням на гайморові пазухи. Контрольне КТ засвідчило зникнення пухлини. У лікуванні восьмирічної дитини, яка страждала на рак третьої стадії стовбура мозку (тяжка форма раку), і якій уже збиралися робити пересадку кісткового мозку, також вдалося досягти стабільної ремісії. До медичного закладу дитину привезли на візку, а звідси вона пішла своїми ніжками. Ми бачимо, що метод дає надію на повне одужання.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ЯК ПОЗБАВИТИСЯ ЗВИЧКИ КУРИТИ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».