Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
УКРАЇНА ПОВЕРТАЄТЬСЯ ДО ТУРКМЕНИСТАНУ
12–14 лютого 2013 року у Туркменистані побував Президент України Віктор Янукович. Це вже другий упродовж трьох років візит Президента України до Ашгабата.
Минулого року загалом вдалося реанімувати більшість спільних українсько-туркменських проектів співробітництва, причому не лише в енергетичній сфері.

Зокрема, минулого року під час візиту до Києва президента Туркменистану Гурбангули Бердимухамедова було підписано Міждержавну програму торговельно-економічного співробітництва на 2012–2015 роки, а також міжурядові угоди про співпрацю в галузі науки і технологій, охорони здоров'я, спорту, урядового зв'язку та міжрегіональної взаємодії. Україна демонструє намір повернутися на туркменський ринок як важливий експортер товарів повсякденного вжитку.
Також нинішній візит має неабияке значення з точки зору сучасного стану відносин Туркменистану та України із «Газпромом». Останній недавно виставив Україні величезний «штраф» за недобір газу. Туркменистан також розглядає можливості перегляду угоди із «Газпромом» щодо монопольної закупівлі останнім за цінами, нижчими, ніж світові, туркменського газу. Тож інтерес Києва і Ашгабата обмежити монопольні апетити «Газпрому» обопільний.
Інша справа, що реальні можливості досягнути цієї мети поки що обмежені. Український вектор розширення напрямків постачання газу для Туркменистану, на жаль, вже не є головним. На туркменському ринку, крім Росії, досить активно працюють Китай, Іран, Індія, США та Європейський Союз. Але наразі Туркменистан зацікавлений у тому, аби Україна «пробила» залізобетонну позицію «Газпрому», який не бажає транспортувати «своєю трубою» туркменський газ до України. Причому вимоги, які висуваються російською стороною на переговорах з цього приводу, є переважно політичними.
Тож системна та ефективна робота України із Туркменистаном нині є найбільш важливим засобом здобуття реальної, а не декларованої енергетичної незалежності від «Газпрому».
Після переговорів з Гурбангули Бердимухамедовим Віктор Янукович заявив: «Я підтвердив зацікавленість України у відновленні поставок природного газу з Туркменистану і готовність до поглибленої співпраці в цій галузі».
За словами В. Януковича, Україна має всі можливості для об'єднання зусиль з метою розробки альтернативних маршрутів поставок газу як для власних потреб, так і для подальшого експорту до Європи.
також у паперовій версії читайте:
  • НАС ВИТІСНЯЮТЬ ЗІ СВІТОВОГО РИНКУ ЗБРОЇ
  • ОБАМА ЗАКЛИКАВ ДО КОМПРОМІСІВ
  • СВІТОВА СПІЛЬНОТА ЗАСУДИЛА ДІЇ КНДР

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».