Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯК УБЕРЕГТИ ІМУНІТЕТ?
Чому в осінньо-зимовий період одні люди примудряються по кілька разів перехворіти на різні застуди та грип, а інші випромінюють спокій і здоров’я, незважаючи на оточення, яке постійно чхає? Чому деякі з легкістю переносять хворобу «на ногах», а дехто навіть при ГРВІ не в силі підвестися з ліжка?
А вся справа в системі різних органів, які покликані захищати людський організм. Загалом їх називають імунною системою. Цікаво, що саме слово «імунітет» уперше було вжито у Стародавньому Римі. «Імунним» називали громадянина, який був звільнений від сплати податків і мав особисту недоторканність.
І тільки наприкінці XIX ст. це слово набуло нового, власне медичного значення. Розтлумачити всю важливість імунітету в нашому житті ми запросили фахівця — доктора медичних наук Андрія Купченка.

— Андрію Ігоревичу, імунітет — це що?
— Не секрет, що імунітет — це універсальна здатність живих істот протистояти дії ушкоджуючих агентів. Без імунної системи ми були б абсолютно безпорадними перед різноманітними бактеріями, вірусами тощо. А завдяки титанічній праці імунної системи наш організм успішно захищається від хвороботворних мікроорганізмів і продуктів їхньої життєдіяльності. Крім того, імунітет старанно захищає наше тіло від антигенів, тобто сторонніх мікроорганізмів, токсинів та чужорідних тіл і вкраплень, він нищить ракові клітини і продовжує молодість.
— Наскільки складною є система імунного захисту?
— Імунна система забезпечує чотири рівні захисту. Перший представлений центральними органами імунітету: вилочковою залозою, кістковим мозком, лімфоїдною тканиною товстої кишки і апендикса, а також піднебінними мигдалинами. Тут дозрівають імунні клітини.
Другий рівень — це вторинні органи імунітету: селезінка й лімфатичні вузли. Тут лімфоцити проходять останні етапи свого розвитку. Третій рівень — уже дозрілі лімфоцити, які забезпечують підтримку специфічного імунітету — комплексу реакцій, спрямованих на захист організму від конкретних антигенів. Саме на цьому рівні зберігається пам’ять про вже перенесені людиною інфекції, і завдяки цьому ми, перехворівши в дитинстві на вітрянку або кір, не інфікуємося вдруге цими хворобами за жодних обставин.
Четвертий рівень імунного захисту — неспецифічний імунітет — спрацьовує проти грибків, вірусів і бактерій. Тут беруть участь не тільки різновиди лімфоцитів, а й багато клітин, речовин і тканин нашого організму: шкіра, слизові оболонки тощо. Завдяки своєму особливому складу клітини цих тканин не тільки перешкоджають проникненню в наш організм хвороботворних бактерій, а й безжально знищують клітини власного організму, які стали раковими або заражені вірусами герпесу, кору чи грипу. Неспецифічний імунітет працює на ранніх стадіях розвитку захворювання, коли специфічний ще не сформувався.
— Якихось «надцять» років тому, коли я тільки-но закінчив університет, за порадою отоларинголога я видалив мигдалики, щоб не хворіти часто на застуди й грип...
— Вас підвели, бо вже у 70-ті роки минулого сторіччя у цивілізованих країнах добре знали, що цього робити не варто. Адже «зайвих» органів у людському організмі не передбачено, як гадали окремі законодавці медичної моди в радянські часи.
Тоді вважали, що серед безлічі органів, які підтримують наш імунітет, є кілька «зайвих» — органи, які безжально видаляють у разі запалення. Це — піднебінні мигдалини, аденоїди і, звичайно, апендикс. Однак учені вже давно дійшли висновку, що мигдалини, приміром, належать до центральних органів, які керують місцевим імунітетом слизових оболонок! Крім того, для імунітету вони дорівнюють за значенням вилочковій залозі і кістковому мозку. Тепер наші лікарі переконані, що до досягнення восьмирічного віку мигдалини видаляти категорично не можна, та й у більш старшому віці — вкрай небажано.
Подібну функцію несуть і аденоїди. Разом із піднебінними, язичною і гортанною мигдалинами аденоїди утворюють «лімфоїдне кільце Пирогова» — замкнуту лінію оборони від інфекції. Висмикни одну ланку ланцюжка — і вся оборона розсиплеться на порох. Однак якщо аденоїди дуже розрослися, їх слід спробувати зменшити гомеопатичними засобами, прописаними, зрозуміло, лікарем-гомеопатом. Проте аденоїди III ступеня — це утруднене носове дихання, а часом і зниження слуху, тому, хоч як шкода, їх слід видаляти.
— А що стосовно апендикса, то у радянські часи усім членам загону космонавтів видаляли його, щоб, так би мовити, на орбіті не підвів...
— Існувала така практика. Та що там у СРСР! Ще кілька років тому в Америці навіть видаляли апендикс усім дітям превентивно, оскільки при запаленні червоподібний відросток створював безліч проблем, а іноді викликав загальний перитоніт і навіть призводив до летальності. Але у підслизовому шарі стінок апендикса виявлено велику кількість лімфатичних фолікулів, котрі захищають кишковик як від інфекційних, так і від онкологічних захворювань. Однак якщо таки є запалення апендикса, в жодному разі не можна намагатися його зберегти, щоб не похитнути захисні сили організму. Тим паче, що це — не єдиний орган, відповідальний за імунітет.
— А як уберегти імунітет?
— Медики умовно виділяють два підвиди імунітету: вроджений, він же неспецифічний, тобто той, який мама передає маляті при народженні, і набутий — унаслідок вакцинації або ж одноразового перенесення хвороби — специфічний імунітет. Цікаво, що від народження ми отримуємо близько 60 відсотків імунного статусу, і тільки 40 відсотків дістаємо в процесі життєдіяльності. Послабити імунітет легко, а ось відновлення його потребує чимало зусиль, часу та значних фінансових витрат.
— Тож як зберегти й примножити дароване природою?
— Для початку потрібно стежити за своїм харчуванням. Зниження специфічного імунітету відбувається через нестачу у крові таких цукрів, як фруктоза і маноза, необхідних для синтезу лімфоцитів та імуноглобулінів. А для цього в їжі обов’язково мають бути тваринні білки. Крім того, імунітет людини знижується при тривалому прийомі антибіотиків, які багато хто з нас застосовує самостійно, навіть при вірусних захворюваннях.
До всього непогано також зайнятися спортом і краще відразу кількома видами: влітку біг або плавання, а взимку — лижі або ковзани. Спортивні заняття зроблять ваш організм значно міцнішим і витривалішим. Не слід забувати й про загартовуючі процедури. Приміром, після лазні бажано вийти надвір босоніж і обтертися снігом. Можна порадити й обливання або купання у крижаній воді. Утім, подібне рекомендовано не всім. Якщо ви вирішили стати моржем, порадьтеся спочатку з лікарем.
Стежте за своїм настроєм. Повірте, що песимізм, відсутність бажання радіти й отримувати задоволення вже знижує ваш імунітет, тому частіше посміхайтеся. Зателефонуйте друзям і домовтеся про зустріч. Якщо у вас є діти, то їх теж візьміть із собою і пограйте у сніжки або підіть на ковзанку. Словом, позитивні емоції заряджають енергією і допомагають боротися не лише з неприємностями, а й з хворобами.
— Чи варто звертатися по допомогу до імунолога?
— Так. Адже сучасна фармація розробила, а медицина перевірила на практиці різноманітні імуномодулятори, які лікар добирає для кожного пацієнта індивідуально. Тож порада фахівця ніколи не стане на заваді зміцненню вашого здоров’я.

Розмовляв Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ВЧЕНІ З ЧИЛІ СТВОРИЛИ ВАКЦИНУ ВІД АЛКОГОЛІЗМУ
  • КАРІЄС ЛІКУЮТЬ ЗА ДОПОМОГОЮ «УПАКОВКИ»
  • НЕМИТИЙ НІЖ ПРИЗВОДИТЬ ДО КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ
  • З ПЕРЕСАДЖЕНИМ СЕРЦЕМ СТАЛА МАМОЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».