Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
БЕЗКІНЕЧНА РЕВОЛЮЦІЯ
Єгипетські ліберали два роки тому визнавали, що в разі усунення від влади президента Хосні Мубарака, на вільних виборах владу отримають «Брати мусульмани». Це і сталося, але прихильники лібералів вважають, що їхню революцію «зрадили», та домагаються повалення ісламістського режиму. Унаслідок цього Єгипет реально опинився на межі громадянської війни, адже суспільно-політичні протиріччя в єгипетському суспільстві досягли своєї межі.

Дворічна внутрішньополітична напруженість помітно скоротила доходи від туризму та негативно позначилася на експортних галузях національної економіки. Фактично Єгипет після революції виживає лише за рахунок кредитів. Щоправда, Міжнародний валютний фонд ставиться до виділення коштів обережно, що змусило президента Єгипту шукати інші джерела кредитування.
Перебуваючи минулого тижня в Берліні, єгипетський президент Мухаммед Мурсі переконував європейців у відсутності планів побудови «шаріатського» суспільства, хоча ухвалена наприкінці минулого року нова конституція свідчить про протилежне цим заявам. Власне, посилення ісламізації дало можливість отримати близько п'яти мільярдів доларів «грантів» від Саудівської Аравії та інших еміратів Перської затоки. Але взяти Єгипет на тривале утримання вони не можуть.
Очікуване загострення соціально-економічної ситуації неминуче дестабілізуватиме становище в Єгипті. Президент Мухаммед Мурсі запровадив на один місяць надзвичайний стан, лише після цього владні та опозиційні сили Єгипту підписали угоду про відмову від насилля. Проте негайно цю домовленість порушили — лише від початку поточного року кількість убитих у заворушеннях єгиптян сягнула сотні чоловік.
Наразі в країні склалася рівновага сил між прихильниками лібералізації та ісламізму. Це провокує криваве з'ясування стосунків та формує примарну перспективу найближчого майбутнього Єгипту.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРОСОЮЗ— ЧАСТИНА ПРОБЛЕМИ ЧИ ЇЇ ВИРІШЕННЯ?
  • ВІДНОСНА БЕЗПЕКА ЗА ТОТАЛЬНОЇ НЕБЕЗПЕКИ
  • КУБА ВИЙШЛА З ДИПЛОМАТИЧНОЇ ІЗОЛЯЦІЇ
  • АФРИКАНСЬКИЙ СОЮЗ: МІЖ МРІЄЮ І РЕАЛЬНІСТЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».