Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2013 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЧИ МОЖНА ВІРИТИ РЕКЛАМІ?
Борис Барський презентував у Дніпропетровську дві свої книжки — збірник п'єс «Игра в классики» і книгу для дітей з яскравими ілюстраціями «Понарошку», повідомляє gazeta.ua. Про власні п'єси Борис каже, що у них немає нічого спільного з оригіналом. Навіть трагедія у нього перетворюється на комедію. За словами автора, Ромео і Джульєтту він урятував, «Моцарт і Сальєрі» не має жодного стосунку ні до Моцарта, ні до Сальєрі, а «Орфей і Евридика» — це історія Ромео і Джульєтти, котрі прожили разом 25 років і не можуть вже ні разом бути, ні окремо один від одного.

— Реклама лікарських засобів старанно формує у споживачів відчуття, ніби рекламовані препарати суперефективні й водночас безпечні. У чому насправді небезпека самостійного вживання ліків?
— Медики регулярно стикаються з найрізноманітнішими наслідками безконтрольного застосування лікарських препаратів. Це і важкі алергічні реакції у вигляді больового синдрому, і діарея, і токсичний гепатит.
Ніколи раніше ми не зустрічалися з такою кількістю жертв самолікування. Це явище нині набуває характеру епідемії. Головна причина, звичайно, у тому, що люди можуть без рецепту купувати в аптеках будь-які препарати і приймати їх на свій розсуд.
Найчастіше самолікуванням займаються літні люди, котрі люблять вживати ліки про всяк випадок, для профілактики. Приймають ноотропіл, пірацетам, церебролізин, курантіл, аспірин, хоча діагноз «атеросклероз» їм ще не поставлено. У підсумку такі «ентузіасти» потрапляють до лікарні з кровотечами, гострими виразками шлунка, дванадцятипалої кишки, печінковою комою.
При цьому хворий і не здогадується, що в нього кровотеча, він відчуває біль і вважає, що отруївся неякісною їжею. Нікому не спаде на думку, що це могла бути побічна дія аспірину. Взагалі такого вільного доступу до ліків, як в Україні, немає ніде у світі.
— «Мезим для жизни необходим»,— чуємо щодня з екранів телевізорів. Чи це так? Чи так уже нешкідливо для голодної людини з’їсти на вечерю добавку, якщо при цьому «допомогти» шлунку кількома пігулками ферментного препарату?
— Звичайно, переїдання шкідливе у будь-якому разі. Тим більше, коли йдеться про необхідність приймати ферментні препарати, що можна робити лише за призначенням гастроентеролога. Вважаю некоректною рекламу мезиму, маалоксу, фесталу. Річ у тім, що різні ферментні препарати — ті самі мезим, панкреатин, фестал — призначають при різних особливостях ферментативного статусу: в одних пацієнтів недостатньо виробляється один фермент, в інших — інший. Відповідно добираються і ліки, причому бажано після спеціального аналізу.
— Здуття живота, метеоризм, печія — це лише неприємні відчуття, яких слід швидше позбутися за допомогою маалоксу, ренні тощо, або щось інше?
— Це можуть бути симптоми серйозного захворювання — атеросклерозу черевної аорти, панкреатиту, абдомінальної ішемії, яка найчастіше зустрічається у літніх хворих. На жаль, досі гастроентерологи, терапевти не мають достатньо інформації про ішемічні хвороби органів травлення.
Люди, у яких такі хвороби, скаржаться на біль, метеоризм і закрепи від терапевта до гастроентеролога, від нього до кардіолога. Проте, на жаль, часто препарати, які їм виписують, не дають бажаного ефекту.
Печія — завжди поганий симптом. Вона свідчить про викид кислого вмісту у стравохід, що спричиняє його запалення, потім ерозію, виразку. Справа може дійти до раку стравоходу, якщо своєчасно не поставити діагноз. Але ж приймання маалоксу чи ренні лише згладжує клінічну симптоматику, але не лікує організм. Якщо печія з’являється знову і знову, потрібно зробити рентген і гастроскопію.
— Чи можуть кисломолочні продукти, збагачені корисними бактеріями, допомогти позбутися тяжкості в шлунку?
— Такого ефекту не спостерігала. Збагачені біфідо- і лактобактеріями кисломолочні продукти можна і треба вживати, особливо при порушеннях моторної функції кишківника, при дисбактеріозі. Проте тяжкість у шлунку може бути зумовлена різними причинами, а дисбактеріоз, що сформувався, не вилікуєш, уживаючи один якийсь продукт. Для цього треба коригувати увесь раціон.
— Чи всім корисно втамовувати відчуття голоду різними сирками?
— Не можу сказати, що сир комусь зашкодив, але є хворі, скажімо, на атеросклероз або лактазну недостатність, в яких кисломолочні продукти провокують болі у животі, метеоризм. Раджу дослухатися до свого організму, особливо, якщо додаєте до свого раціону новий продукт чи починаєте приймати нові ліки.
— «Часто причиною болю є спазм»,— пояснює нам голос за кадром і тут же послужливо пропонує скористатися спазмолітиком. Одначе хіба не менш важливо дізнатися про причину цього спазму?
— Ви відповіли на своє запитання. Важливо з’ясувати причини спазму, адже вони (ці причини) різноманітні. Вони можуть бути обумовлені функціональними станами нервової системи, органічними захворюваннями органів травлення, судинними хворобами, зокрема атеросклерозом черевної аорти. Біль може бути спричинений абдомінальною ішемією (недостатній вміст крові в органах або тканинах черевної порожнини, викликаний звуженням або повним закриттям просвіту привідних судин), а не самостійним захворюванням органів травлення.
І поки не буде встановлена справжня причина болю, не можна приймати анальгетики, спазмолітики. Адже біль — це сигнал, який надсилає організм,— десь щось не в порядку. Коли хворий вживає знеболювальні препарати, він притлумляє сигнал, а патологічні процеси тривають, хвороба розвивається. Результат може бути сумним: заворот кишок, тромбоз, інфаркт. А при гострому інфаркті міокарда но-шпу приймати не рекомендують. Хворий тільки втрачає дорогоцінний час. Тому літнього пацієнта з абдомінальним синдромом обов’язково мають оглянути кардіолог і терапевт.
Так склалося, що наші люди звертаються до терапевта при перших болях у ділянці серця і місяцями, а то й роками страждають від періодичного болю у животі. Якщо болить живіт, людина йде до аптеки і купує но-шпу, папаверин і фестал. Цей стереотип потрібно зруйнувати.
— Реклама стверджує, що будь-яке лікування марне, поки кишківник зашлакований. Як Ви ставитеся до ідеї очищення організму за допомогою «натуральних комплексів»?
— Вважаю, що це не просто шкідливі, але для деяких хворих і людей літнього віку смертельно небезпечні процедури. Нескінченні клізми і приймання «очисних» препаратів стимулюють кишкову моторику і можуть спричинити у літньої людини непрохідність кишківника, заворот кишок, інфаркт кишечника, призвести до перфорації кишки, оскільки вікові зміни складу крові нерідко зумовлюють ерозійні перетворення кишківника.
— Що робити, коли лікар прописав ліки, а пацієнт, купивши їх, з’ясовує, що цей препарат йому протипоказаний?
— Спеціаліст зобов’язаний знати про протипоказання і побічні дії препаратів, що призначають. Відомі тисячі препаратів, які мають токсичну дію, з них половина — з передбачуваним токсичним ефектом. Тому лікар обов’язково має з’ясувати, на що хворіє пацієнт і які ліки приймає. Втім, порятунок потопельників, як відомо, справа самих потопельників.
Одне слово, наполягайте на тому, щоб лікар урахував ці моменти, а також обов’язково повідомте його про наявність таких захворювань, як гіпертонія, глаукома, цукровий діабет.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИТАННЯ ВІРШІВ ТРЕНУЄ МОЗОК
  • ЦИБУЛЯ РОБИТЬ ЛЮДИНУ РОЗУМНІШОЮ
  • СТВОРЕНО КЛЕЙ ДЛЯ КІСТОК
  • ЗРОБЛЕНО ДІЄТИЧНУ ВИДЕЛКУ ДЛЯ БОРОТЬБИ З ОБЖЕРЛИВІСТЮ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».