Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ВАКЦИНАЦІЯ ВІД ГРИПУ
Поговоримо про вакцинацію як таку, та чому слід поставитися до щеплень проти грипу відповідально і виважено. Поради дає кандидат медичних наук, лікар-вірусолог Оксана Обертинська.

— Чому необхідна вакцинація?
— Захворювання на грип люди переносять по-різному, одні важче, інші — легше. Грип може стати причиною таких ускладнень, як пневмонія і може бути небезпечний для людей з хронічними захворюваннями серця і дихальної системи. Симптоми грипу: висока температура, діарея, а в дітей іноді й судоми. В середньому 226 тис. людей щороку підлягають госпіталізації через грип і 36 тис. помирають. У більшості випадків — це люди похилого віку. А вакцина проти грипу може запобігти такому розвиткові подій.
— Які вакцини рекомендовані до застосування в Україні?
— Існує два види вакцин проти грипу. Передовсім інактивована (вбита) вакцина або «Ін’єкція проти грипу», котру вводять ін’єкційно у м’яз.
Живу, атенуйовану (ослаблену) вакцину проти грипу у вигляді спрею впорскують у ніздрі.
Віруси грипу постійно змінюються. Внаслідок цього розробляють нові й нові протигрипозні вакцини. Тому щеплення рекомендується проходити щороку. Регулярно вчені проводять порівняльну характеристику нинішнього вірусу грипу з попереднім.
Якщо виявляється схожість, вже існуюча вакцина може захистити більшість людей від недуги, а, отже, і від ускладнень, які виникають через грип. Навіть коли близької подібності немає, вакцина все одно здатна забезпечити організм людини захистом, але неповним. Вакцина проти грипу не здатна запобігати грипоподібним захворюванням, що спричинені іншими вірусами.
— Як швидко формується імунітет проти грипу?
— Імунітет проти грипу розвивається протягом двох тижнів після вакцинації. І зберігається протягом року.
— Кому слід проходити щеплення протигрипозною вакциною?
— Дітям від шести місяців і старшим, а також людям, старшим 50 років. Тим, у кого зростає ризик виникнення ускладнень через грип.
Вакцинують вагітних жінок під час сезону грипу; людей з хронічними недугами — серцевими патологіями, захворюваннями нирок, порушеннями у діяльності печінки, легенів, процесів метаболізму; осіб, хто живе або доглядає людей, для яких ризик виникнення ускладнень унаслідок грипу високий. Ідеться про медичних працівників, тих, хто мешкає разом і опікується малечею віком до п’яти років. Звісно, це стосується і тих, хто доглядає за літніми людьми.
— А чому, власне?
— Щоб не заразити грипом своїх підопічних із ослабленим імунітетом. Це — захист дітей та літніх людей.
Лікарі також рекомендують щороку вакцинувати проти грипу людей, які виконують громадську роботу, тих, хто живе у студентських гуртожитках; засуджених, котрі перебувають у виправних установах.
Потрібна вакцинація й тим, хто подорожує до країн Південної півкулі у період від квітня до вересня, або у тропічні країни, чи в туристичних групах будь-якої пори року.
— Коли найкраще проходити вакцинацію від грипу?
— Вакцинацію найкраще проходити у жовтні або листопаді. Вакцинація у грудні або навіть пізніше в більшості випадків також виправдовує себе. Захворіти на грип можна у будь-який час із листопада до травня, але найчастіше пік захворюваності припадає на січень-лютий.
Більшість людей проходить щорічну вакцинацію однією дозою вакцини. Дітям, молодшим від дев’яти років, які проходять вакцинацію вперше, або які були у цьому сезоні вакциновані вперше тільки однією дозою вакцини, слід пройти повторну вакцинацію через чотири тижні. В результаті повторної вакцинації в організмі виробляється стійкий імунітет.
Вакцина проти грипу може застосовуватися водночас з іншими вакцинами, включаючи протипневмококову. Деяким людям слід проконсультуватися у лікаря про доцільність вакцинації, адже хтось не може бути вакцинованим, а хтось має почекати із вакцинацією і пройти її пізніше. Людям з алергією обов’язково слід повідомити про хворобу лікаря перед вакцинацією. Алергічні реакції на вакцину проти грипу виникають рідко.
Вірус грипу, який використовується для виробництва вакцини, вирощується на курячих ембріонах. Люди із сильною алергією на курячий білок не можуть проходити вакцинацію.
— Що робити, коли виникла сильна алергічна реакція?
— Коли у вас виникала сильна алергічна реакція після першої дози вакцини, слід повідомити про це лікаря. Якщо у людини будь-коли виникав синдром Гієна-Барре (гострий первинний ідіопатичний полірадикулоневрит, важке паралітичне захворювання, так зване ГБС), потрібно сказати про це лікарю. Люди із середнім ступенем тяжкості захворювання або важкохворі не повинні проходити вакцинацію під час хвороби. Вакцинація проводиться тільки після повного одужання. Коли ви нездужаєте, повідомте про це лікаря або медсестру і дізнайтеся, коли ви згодом пройдете вакцинацію. Хворі, у яких легка форма, можуть бути вакциновані.
— Які ускладнення можуть виникнути внаслідок імунізації вакциною проти грипу?
— Вакцина, як і будь-які інші медикаменти, може спричинити ускладнення, такі як сильні алергічні реакції. Втім, важкі ускладнення внаслідок вакцинації виникають дуже рідко. Інактивована вакцина містить убитий вірус грипу, який не може викликати захворювання на грип. Частіше маємо справу з незначними ускладненнями: почервоніння, набряклість або хворобливі відчуття у місці ін’єкції, підвищення температури, несильний біль у тілі. Коли такі ускладнення і виникають, то зазвичай відразу після вакцинації, й тривають один-два дні.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ТРАВ’ЯНИЙ ЧАЙ МОЖЕ ЗАВАДИТИ ВАГІТНОСТІ
  • ЛІКИ ВІД ТИСКУ І РИЗИК ПЕРЕЛОМІВ
  • МОЛОКО— АНТИКАНЦЕРОГЕН?
  • ЧИ РЕАЛЬНО ПОДОЛАТИ ДІАБЕТ ДО 2016 РОКУ?
  • АРТРИТ? ОТЖЕ, ТАНЦІ Й ФІТНЕС — ДЛЯ ВАС!
  • ГОСПІТАЛЬНІ ІНФЕКЦІЇ — ГРІЗНИЙ ВОРОГ
  • ПРОБЛЕМИ МЕДИЦИНИ ПО-ТАЙВАНСЬКОМУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».