Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ДНІПРО» І «МЕТАЛІСТ»— ДОСТРОКОВІ ПЕРЕМОЖЦІ
Для українських представників у футбольній Лізі Європи турнірна інтрига на груповій стадії змагання вичерпана — «Дніпро» і «Металіст» достроково, за тур до завершення, виграли свої квартети. Наступного тижня ці клуби зустрінуться з аутсайдерами груп і матимуть непогані шанси поповнити свій власний і український рейтинг.

Обидві вітчизняні команди у п'ятому турі мали непростих суперників, але спромоглися перемогти. До Харкова у гості завітали футболісти німецького «Байєра».
Ці команди у першому турі в Леверкузені зіграли внічию без забитих м'ячів, і, будьмо відвертими, «Металіст» має тішитися, що не програв завдяки фортуні та майстерності голкіпера Олександра Горяїнова. Згодом і «Металіст», і «Байєр» здобули по три перемоги над аутсайдерами квартету — норвезьким «Русенборгом» і австрійським «Рапідом». Тож до зустрічі в столиці Слобожанщини суперники підійшли в статусі учасників 1/16 фіналу Ліги Європи. Дискусійним було тільки питання про перше місце.
«Металіст» зустрічався з «фармацевтами» вчетверте за останні два роки, і в попередніх трьох матчах підопічні Мирона Маркевича не забили цим суперникам жодного м'яча (торік узагалі програли у плей-оф із загальним рахунком 0:6). Коли б не вдалося цього зробити з четвертої спроби, час був би говорити про якийсь «комплекс «Байєра».
Та гості самі опосередковано посприяли «Металісту», бо на поле харківського стадіону молоді наставники леверкузенців Саша Левандовські та Самі Хююпя, які самі ще не так давно грали у футбол, випустили напіврезервний склад.
«Металіст» пасивно розпочав гру, німці більше атакували, хоча до середини тайму харків'янам удалося повернути ініціативу.
«Байєр» мав моменти для взяття воріт, однак із ударами Ренато Аугусто упорався Горяїнов, а після пострілу Фернандеса за господарів зіграла поперечка воріт.
Другий тайм розпочався зі швидкого голу Крістальдо, який став вирішальним. Харків'яни продовжили контроль м'яча, атакували флангами, створювали моменти, і наприкінці зустрічі Шав'єр остаточно зняв питання про переможця — 2:0.
Таким чином, за тур до завершення змагань у групі харків'яни набрали 13 очок, у «фармацевтів» залишилося 10. Незалежно від підсумків останніх матчів, команда Маркевича буде вище від «Байєра» за результатами особистих зустрічей. У матчі аутсайдерів квартету «Русенборг» довів, що кращий за «Рапід» (3:2). Норвезький клуб тепер має 6 очок, австрійський програв усі п'ять матчів. Саме з «Рапідом» на його полі «Металіст» завершить першу частину свого сезону.
На відміну від харків'ян, «Дніпру» в протистоянні з ПСВ було складніше — для голландського клубу поєдинок із дніпропетровцями був останнім шансом на місце у плей-оф Ліги Європи. Несподівана поразка в четвертому турі від шведського АІКа не залишала команді Діка Адвоката іншого вибору, ніж грати на перемогу.
Старт зустрічі склався добре для господарів. Голландці на 18-й хвилині використали провал у захисті «Дніпра», Вейналдум вийшов на ударну позицію і чітко пробив — 1:0. Частина провини за пропущений гол лежить і на воротарі дніпропетровців Яні Лаштувці — м'яч, хоч і після більярдного за точністю удару, летів усе-таки в ближній кут.
На щастя, підопічні Хуанде Рамоса спромоглися на швидку відповідь. Номінальний захисник Стрініч на 24-й хвилині продерся своїм лівим флангом до штрафного майданчика і віддав на Селезньова таку передачу, після якої Євгенові важче було не забити, ніж забити. До перерви гості мали ще кілька нагод вийти вперед, але їм удалося це зробити лише на 74-й хвилині.
Коноплянка фантастичним ударом з-за меж штрафного майданчика поцілив просто у дальню дев'ятку воріт без шансів для голкіпера ПСВ Ватермана!
Надалі господарі марно атакували ворота Лаштувки — шансів зрівняти рахунок вони не мали, хоча на 84-й хвилині опинилися в більшості, коли дві жовті картки за однотипні порушення (гру рукою) отримав Джаба Канкава.
Рахунок 2:1 дозволив «Дніпру» здобути четверту перемогу в п'яти матчах. В іншому поєдинку групи F італійський «Наполі» у гостях довів перевагу над шведським АІКом (так само 2:1) і приєднався до дніпропетровців на стадії 1/16 фіналу.
Щоправда, випередити український клуб неаполітанські футболісти не зможуть. Ситуація подібна до квартету К, де виступає «Металіст»: за кількістю очок «Наполі» (9 балів) ще може наздогнати «Дніпро» (12). Проте результати особистих зустрічей на користь команди Рамоса — 3:1 у Дніпропетровську, 2:4 — у Неаполі.
По 4 очки залишилося в аутсайдерів — ПСВ і АІКа. «Дніпро» 6 грудня зустрінеться зі шведами.
Отже, українські клуби встановили новий національний рекорд: ще жодного разу чотири вітчизняні представники не пробивалися разом до весняної стадії єврокубків. «Дніпро» і «Металіст» виграли змагання у своїх групах у Лізі Європи, «Шахтар» може зробити це в Лізі чемпіонів — достатньо не програти наступного тижня «Ювентусу» на своєму полі. Трохи дисонує із загальною картиною виступ «Динамо» — кияни виходять до плей-оф Ліги Європи з третього місця в квартеті Ліги чемпіонів.
також у паперовій версії читайте:
  • БІАТЛОНІСТІВ СКЛИКАВ ОСТЕРСУНД
  • ЛІДЕРИ ЗДОБУВАЮТЬ ПЕРЕМОГИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».