Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ОБАМА ПЕРЕМІГ
Шостого листопада 2012 року відбулися вибори президента США. До останнього моменту здавалося, що процес голосування був під загрозою зриву через руйнівні наслідки урагану «Сенді», який вдарив по Східному узбережжю США.
Найбільші збитки зафіксовані у штатах, де не було зрозуміло, хто переможе — Барак Обама чи Мітт Ромні.

Найгостріша боротьба розгорнулася у штаті Огайо, від результату голосування в якому, на думку американських політологів, залежатиме розподіл сил між виборцями, які обирають президента.
Для Барака Обами важливо було уникнути повторення ситуації виборів-2000, коли кандидат-демократ Альберт Гор формально набрав більшість голосів виборців, але у штатах, які давали менше голосів так званих «виборщиків».
На виборах не обійшлося і без міжнародного скандалу. У штаті Техас під приводом того, що іноземне втручання у виборчий процес заборонено законодавством цього штату, рішенням місцевого генерального прокурора на виборчі дільниці не допустили спостерігачів від «Організації з безпеки і співробітництва в Європі» (ОБСЄ). Зважаючи на особливу роль, яку виконує ОБСЄ у впровадженні демократичних стандартів у євроатлантичному просторі, це негативно позначилося на авторитеті Сполучених Штатів.
Усі чекали на результат виборів, від якого чимало залежатиме як у США, так і у світі. Бурхлива виборча кампанія знову поділила американське суспільство за соціальними, ціннісними і етнічними ознаками. Значна частина американців, які вважають себе представниками нижчого середнього класу, або бідними, переважно симпатизують Бараку Обамі. За нього також активно голосували представники національних меншин.
Республіканці ж хотіли довести багатим американцям, що запровадження за ініціативою Барака Обами одного лишень медичного страхування різко збільшить рівень оподаткування робочої сили. Проте американців, які готові були погодитися з програмою Обами, виявилося більше.
Загалом Мітту Ромні так і не вдалося подати себе як кандидата, за якого голосують не лише багаті білі американці англосаксонського походження. Тому навіть незначна перевага Обами все одно стала для нього історичною перемогою.
Другий президентський термін для Барака Обами не буде легшим за перший. Ще до запланованої на 20 січня 2013-го інавгурації йому доведеться прийняти рішення щодо подолання наслідків урагану. Вже зараз зрозуміло, що вони можуть суттєво ускладнити вихід із кризи не лише американської, а й світової економіки. Зокрема, Євросоюз прислухався до американських побажань до виборів не робити різких дій, спрямованих на стабілізацію курсу євро.
Тепер чимало європейських лідерів очікує від Обами більш прогнозованого зовнішньополітичного курсу, зокрема й щодо Ірану. Невипадково міністр оборони Ізраїлю Ехуд Барак запевнив, що Іран під міжнародним тиском призупинив реалізацію своєї військової ядерної програми.
Це трохи зменшує загальне напруження, адже у разі прямого американського втручання у Сирії та Ірані прогнозувалися подальші стрибки цін на енергетичні ресурси. Внаслідок цього очікували на ускладнення виходу Євросоюзу із фінансової кризи та посилення загальної нестабільності.
Тож очікування від другого президентського терміну Барака Обами не менші, ніж від першого. Сам Обама на фініші перегонів нагадав, що став президентом тоді, коли Сполучені Штати вели дві війни в Афганістані та Іраку, й занурювалися у трясовину економічної кризи. До кінця першого президентського терміну він вивів американські війська з Іраку та накреслив чіткий план виведення військ із Афганістану. Зусилля, спрямовані на стимулювання ділової активності у США, також далися взнаки.
Американська статистика зафіксувала у третьому кварталі 2012 р. скорочення рівня безробіття у Сполучених Штатах. Звичайно, ці тенденції ще непевні, їх потрібно потужно підтримувати. Проте більшість американців вирішила знову довірити цю справу команді Барака Обами. Хоча вона зазнає певних змін. Зрозуміло, що у січні 2013-го посаду державного секретаря США залишить Гілларі Клінтон. Але загалом внутрішня політика другого терміну Барака Обами, найпевніше, стане логічним доповненням його зовнішньої політики простягнутої для рукостискання долоні.
також у паперовій версії читайте:
  • БРИТАНСЬКИЙ СЮРПРИЗ ЄВРОСОЮЗУ
  • ДРУГА АРАБСЬКА РЕВОЛЮЦІЙНА ОСІНЬ
  • ВИКЛИКИ ІНДІЙСЬКОЇ ДЕМОКРАТІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».