Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПЕРЛИНА СЛОБОЖАНЩИНИ
Клінічний санаторій «Березівські мінеральні води» (БМВ) — один із найстаріших європейських курортів. Цього року тут можна зустріти пацієнтів з Польщі, Словаччини, РФ, інших країн.

Історія
Про цілющі властивості місцевих джерел жителі навколишніх сіл знали давно. Воду використовували для лікування шлункових хвороб, недокрів’я, золотухи, у ній купали новонароджених дітей, обливалися...
...150 років тому доктор Гурвич повідомив на засіданні Харківського медичного товариства про відкриття за 20 верст від Харкова лікувальної води поблизу хутора Березового. У доповіді йшлося, що 22 пацієнти, які спостерігалися на водах, від уживання березівських мінеральних вод отримали значне полегшення, а дехто зовсім оздоровився.
У 1864-му сюди для вивчення лікувальних вод прибула комісія в складі відомих тогочасних медичних світил — Борисяка, Лямбля, Ланга, Фуртрана. Проведені досліди засвідчили, що тамтешня мінералка дуже схожа на води всесвітньо відомого бельгійського курорту «Спа».
Відлік сучасної історії курорту ведеться від 1920 року, коли розпочалися роботи з відновлення його після революційного перевороту 1917-го. У 1941 р. він перейшов на цілодобове обслуговування і приймав одноразово понад 300 чоловік. Під час минулої війни курорт був майже зруйнований. У післявоєнні часи довелося практично заново його відновлювати.

Вода
Безумовним багатством курорту є унікальні джерела мінеральних вод. Головне природне джерело лікувальної мінеральної води «Березівська» піднімає на поверхню більш ніж 700 тис. літрів на добу. За високий вміст заліза у воді дослідники ХІХ ст. присвоїли курорту неофіційну назву — «Український Желєзноводськ». За сучасною класифікацією, березівська мінеральна вода належить до кремнієвих вод і найбільш близька до «Шаянської» (Закарпаття). Ще одна особливість березівської мінеральної води — наявність у ній великої концентрації органічних речовин, що робить її близькою до трускавецької «Нафтусі».
«Родзинка» курорту — хлоридно-натрієво-йодобромна вода високої мінералізації (до 60 г/л), яка добувається з глибини 1654 м і за лікувальним ефектом близька до води Мертвого моря. Вона застосовується для лікування захворювань опорно-рухового апарату, лікує застарілі травми, поліартрити, тромбофлебіти та інші патологічні ускладнення.
Розведена йодобромна вода (10 г/л) придатна для лазерного гідромасажу зубних ясен. Ще одна мінеральна вода добувається зі свердловини завглибшки понад 840 м. Вона пройшла фільтрацію і збагачення мікроелементами підземних крейдових пластів Юрського періоду, використовується для гідромасажу, вихрових і перлинних ванн, наповнення плавального басейну.

Лікування
Курорт традиційно спеціалізується на лікуванні й реабілітації хворих із недугами органів травлення, обміну речовин, нирок, опорно-рухового апарату, периферичної нервової системи, жіночих недугів, органів дихання. Широко застосовується бальнеотерапія — перлинні, йодобромні, скипидарні, хвойні та інші ванни.
Корисні вихрові ванни для рук, циркулярний душ, підводний душ-масаж, мікроклізми, гідроколонотерапія, зрошення зубних ясен. Популярні бореславський озокерит, сакські й слов’янські лікувальні грязі, ультразвукова терапія, солюкс, електросон, озонотерапія, спелеотерапія, баротерапія, іглорефлексотерапія, ароматерапія.
Санаторна новинка — сон у штучній соляній шахті. Висока концентрація солей і аероіонів приводить до того, що у повітрі майже не залишається пилу, бактерій і алергенів. Тому перебування у соляній шахті рекомендують «чорнобильцям». Спеціалісти стверджують, що серія з 10–15 сеансів прирівнюється до відпустки на узбережжі моря або у гірському курорті.
У санаторії вам запропонують обстеження судин кінцівок методом реовазографії, призначать курс пресотерапії й герудотерапії. Ще одна новинка — МІЛ-терапія. За допомогою спеціального приладу відшукуються акупунктурні точки, з успіхом лікується майже 150 різних захворювань, а чи не найкраще — остеохондроз, артрит, цистит, простатит, гіпертонію, порушення мозкового кровообігу, гастрит, різні неврози.
МІЛ-терапія вирішує і чоловічі проблеми. Дуже корисна озонотерапія. Введення в організм медичного озону сприяє загальному оздоровленню організму, виводить з нього різні токсини, ліквідовує синдром хронічної втоми, відводить загрозу серцево-судинних ускладнень, оживляє клітини, які «задрімали».
Санаторій відкрито цілий рік. Уперше в Україні тут застосовано практику семиденного робочого тижня, що дає змогу приймати процедури щодня. Передбачено прийом батьків із дітьми, організованих дитячих груп. До послуг відпочивальників — десять облаштованих спальних корпусів, комфортабельні одно- і двомісні номери у корпусах із ліфтом, а також номери підвищеної комфортності, напівлюкси і люкси.

Віталій СТЕГНІЙ з Харкова
також у паперовій версії читайте:
  • ДЛЯ ХРОНІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ХАРАКТЕРНА СЕЗОННІСТЬ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».