Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
«КОРИЧНЕВИЙ» СВІТАНОК
Економічна криза привела неофашистську партію «Золотий світанок» до грецького парламенту.
У вересні неофашисти влаштували збирання крові «тільки для греків». У центрі Афін стояв державний донорський автобус, а поруч намет партії «Золотий світанок». На плакатах і банерах звернення і обіцянки: «Земляки, не бійтеся — на вашу кров не спокуситься жодний іммігрант!». Акція обурила лікарів, які не збираються сегрегувати кров і вона потрапить до кожного, хто буде її потребувати, неважливо — грек це чи іммігрант.

Під час партійного свята збирали на шкільну форму і підручники для дітей бідних родин, на харчування безробітних. Біднякам роздавали свіжий хліб, олію, сир, овочі й фрукти — достатньо було показати грецький паспорт. Для іммігрантів «Золотий світанок» підготував особливу пропозицію.
Десятого вересня три депутати цієї партії пробралися на базар у місцевості Раффіна неподалік Афін і знищили прилавки торговців із Пакистану, Сомалі чи Китаю. Їх супроводжувала група бойовиків у чорних сорочках з білим знаком, який нагадує свастику, та поліцейські, виділені депутатам для охорони. Останні не знали, як себе поводити, і мовчки спостерігали, як депутати порушують закон.
Напади на іммігрантів з використанням ножів і бейсбольних бит бували в Греції й раніше, але останнім часом акти ненависті відбуваються у Раффіні серед білого дня і під прикриттям закону.
На останніх парламентських виборах «Золотий світанок» отримав майже 7% голосів — це 18 місць у 300-місному парламенті.
Раніше націоналісти викликали у греків лише поблажливу усмішку й огиду, тепер вони викликають страх. Останні опитування громадської думки дають «Золотому світанку» 10,5% підтримки. Якби вибори відбулися нині, неофашисти стали б третьою силою у парламенті.
Більшість депутатів «Золотого світанку» — це політичні неофіти і виглядають вони безпорадно. Свої виступи читають з аркушів, перекрикують головуючого, коли той просить їх дотримуватися регламенту. Кажуть, що у парламенті вони почуваються скуто і воліли б діяти на вулицях. Проте обурюються, коли медіа називають їх фашистами або неофашистами — вони хочуть називати себе націоналістами чи патріотами.
Лідер «Золотого світанку» — 55-річний Нікос Міхаліолакос, політичний ветеран крайньої правиці, починав кар’єру в шістнадцять років у лавах фашистської партії «Четверте серпня». За освітою математик, а улюблене заняття — політика.
«Золотий світанок» виник наприкінці 80-х років. У журналі під цією назвою Міхаліолакос писав статті про «великого героя ХХ ст. Адольфа Гітлера», юдеохристиянство, яке було прокляттям Європи, про газові камери, яких, на його думку, взагалі не було.
Спочатку партія зверталася до традицій, шанувала олімпійських богів, а також героїчних спартанців та їхнього царя Леонідаса. Організовувала вуличні марші з факелами в пам’ять перемог Александра Великого, підтримувала церкву за те, що сотні років під час турецької окупації та захищала грецьку мову і традиції. Нині співпраця з церквою проходить майже зразково — священики освячують нові депутатські офіси і правлять службу під час щорічного відзначення битви під Фермопілами.
У 90-х роках після розпаду Югославії на хвилі націоналізму і спору за назву «Македонія» для однієї з проголошених держав, «Золотий світанок» брав участь у демонстраціях проти суверенітету цієї країни. Кілька партійних бойовиків брало участь у боях у Боснії на боці сербів.
«Золотий світанок» також вимагає приєднання до Греції південної частини Албанії (північного Епіру) та Кіпру. Це принципово антиамериканська і антитурецька, антидемократична і антиєвропейська партія. А також консервативна — члени партії борються за заборону абортів, проклинають феміністок і підкреслюють підпорядкованість жінок — чоловікам.
Міхаліолакос не має жодних планів виходу з кризи. Економічна програма партії — це кілька крикливих популістських гасел: відмова від плану виходу з кризи; націоналізація банків, ліквідація депутатських привілеїв, припинення «зрадницької приватизації» та незгода з черговим затягуванням пасків. Подібну риторику використовують кілька інших опозиційних партій, тому «Золотий світанок» потребував додаткових інструментів у боротьбі за голоси виборців.
Аби сподобатися грекам і переконати їх, що не вони винні у настанні важких часів; що незаслужено покарані; що їх зрадили не тільки власні політики, а й бездушний Європейський Союз, праві радикали зробили ідеальними цапами-відбувайлами іммігрантів, яких у Греції понад мільйон.
Багато з них не може знайти роботи, тому осідає в іммігрантських гето у великих містах: в Афінах, Салоніках і Патрасі. Вони десятками живуть у квартирах, працюють за мізерну плату на будівництві, збиранні врожаю, гендлюють підробками або метуть вулиці й зачищають смітники від макулатури і брухту, всього, що вдасться продати. Крім того, як запевняє «Золотий світанок», іммігранти крадуть, ґвалтують і вбивають.
«Будемо боротися за Грецію без іммігрантів», — закликав Міхаліолакос напередодні виборів. «Золотий світанок» обіцяє після приходу до влади очистити вулиці від іммігрантів, арештувати їх і депортувати. Пізніше встановити протипіхотні міни по всьому периметру кордонів.
Расистські напади і жорстокі побиття посилилися через бездіяльність поліції. Поліцейські не тільки не ловлять замаскованих бандитів на мотоциклах, а й часто знеохочують іммігрантів скаржитися — нелегальним іммігрантам загрожують арештом або підбурюють греків до самосудів. За партію Міхаліолакоса на останніх виборах голосував кожен другий страж порядку.
Грецькі медіа і політики звертали увагу на зв’язки крайньої правиці зі спецслужбами і присутність фашистських груп у поліції. За інформацією газети «Те Неа», яка отримала доступ до документів внутрішнього поліцейського слідства, бойовики «Золотого світанку» одержували від поліцейських дубинки і засоби радіозв’язку, які вони використовували під час провокованих сутичок із анархістами.
За «Золотий світанок» на останніх виборах проголосувало 426 тис. осіб, здебільшого молодих чоловіків. Вони не пам’ятають нацистської окупації Греції, зате часто живуть у передмісті, безробітні й неосвічені. Майже третина виборців віддала голос проти політики найбільших партій, 27% підтримали «Золотий світанок», розраховуючи на вирішення проблеми іммігрантів.
«Виборчий успіх неонацистів і зростаюча популярність серед греків — заслуга консервативного крила в коаліційному уряді. Нова влада не виступала проти расистської й націоналістичної риторики «Золотого світанку», бо сама охоче грає антиіммігрантською картою. Так відвертається увага людей від наростаючої кризи і чергового болісного затягування пасків», — вважає радіо- і тележурналіст Джанніс Аггелакіс.
І він має рацію. Прем’єр Антоніс Самарас час від часу згадує про будівництво 12-кілометрового муру на кордоні з Туреччиною, а нещодавно підтримав суперечливу акцію з виловлювання іммігрантів. Операцією під назвою «Гостинний Зевс» керує міністр громадського порядку Нікос Дендіас. Він говорить про очищення вулиць, а зростаючу імміграцію називає «бомбою», яка висадить у повітря фундамент грецького суспільства. Дендіас порівняв іммігрантів зі стародавніми дорійцями, які у 2000 році до н. е. вторглися до Греції з півночі й завершили еру мікенської цивілізації.
У межах акції, яку критикують і міжнародні організації, служби в Афінах масово перевіряють темношкірих осіб і арештовують всіх осіб без дозволу на перебування. З 17 тис., перевірених поліцією, понад дві тисячі перебували у Греції нелегально і відразу були ізольовані у центри для біженців, де очікують на депортацію.
Один із таких центрів розташовано у Коринті. Тамтешні мешканці й влада не хочуть бачити у себе чужих, бо, на їхню думку, вони становлять загрозу. Коли поліція привезла затриманих, вибухнули заворушення з участю бойовиків і одного з депутатів «Золотого світанку».

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЛЮС НАФТИ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».