Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ШАХТАР» ЗІПСУВАВ АБРАМОВИЧУ СВЯТО
Донецький «Шахтар» продовжує штурмувати нові вершини на європейській арені. Цього тижня «жертвою» бразильсько-європейського інтернаціоналу під проводом румунського фахівця Мірчі Луческу став чинний чемпіон Європи — англійський «Челсі».
Натомість головні суперники гірників на внутрішній арені київські динамівці продовжили негативну тенденцію — від останнього місця в групі А Ліги чемпіонів УЄФА «біло-синіх» поки що рятує наявність у складі квартету ще одного «Динамо» — хорватського.

Перед двоматчевим протистоянням із лондонським «Челсі» (календар Ліги чемпіонів традиційно передбачає у третьому і четвертому турах групової стадії «спарені» поєдинки) навіть найвідданіші прихильники чемпіонів України ставилися до шансів своїх улюбленців обережно. Все ж титул чинного переможця Ліги чемпіонів свідчить про певний рівень, нижче якого команда, що належить російському мільярдеру Романові Абрамовичу, навряд чи здатна опуститися.
І все ж гірники спромоглися зіпсувати Абрамовичу настрій перед днем народження, який він святкував у середу. «Шахтар» зіграв настільки організовано і цілеспрямовано (особливо в першому таймі), що гості «Донбас Арени» можуть навіть пишатися мінімальним розривом у рахунку — донеччани насправді «награли» на більшу перевагу.
Серед причин поразки «Челсі» (поруч із силою донеччан, звісно) варто назвати ще перебудову ігрової концепції англійського клубу, до якої вдався італійський наставник «синіх» Роберто Ді Маттео. Згадаймо тріумфальний у Європі минулий сезон: у вирішальних протистояннях Ліги чемпіонів лондонці не вважалися за фаворитів, але спромоглися подолати і «Барселону» (чинного на той момент чемпіона Європи) у півфіналі, й «Баварію» у фіналі за рахунок насамперед дисциплінованої гри в захисті.
Іноді «Челсі» не соромився навіть відверто грати «на відбій», як це було в героїчному протистоянні з каталонцями на стадіоні «Камп Ноу» — гості завершили внічию з рахунком 2:2 матч, більшу частину якого провели в меншості.
Теперішній «Челсі» намагається більше контролювати м'яч, частіше грає першим номером, та все ж завершеності, досконалості новій лондонській концепції ще бракує.
Натомість Мірча Луческу продовжує будувати свою «східноєвропейську «Барселону» і, як засвідчив звітний поєдинок, робить це успішно. Румунський фахівець зараз не має навіть потреби купувати нових виконавців — усі необхідні «частини командного механізму» виросли саме в Донецьку за кілька років зі статусу «перспективних» до рівня зірок.
На відміну від донеччан, «Челсі» зіткнувся з проблемою оновлення складу — і через вік ветеранів, і через зміну ігрової моделі. Приміром, був придбаний молодий бельгійський хавбек Еден Азар, не приховували в Лондоні інтересу і до донецького півзахисника Вілліана.
Домовитися про перехід бразильця не вдалося, і він разом із партнерами доклався до сумнівного подарунка Абрамовичу. Крім Вілліана, наставник «Шахтаря» випустив на цю гру голкіпера П'ятова, захисників Ракицького, Кучера, Раца і Срну, хавбеків Хюбшмана, Фернандіньйо, Мхітаряна і Алекса Тейшейру, форварда Луїса Адріано.
Роберто Ді Маттео довірив вихід на поле Чеху, Івановичу, Коулу, Давиду Луїсу, Раміресу, Лемпарду, Торресу, Хуану Маті, Оскару, Мікелю і Террі.
На третій хвилині моментальна розслабленість гостей у захисті й дещиця футбольного щастя дозволила донеччанам вийти вперед. Луїс Адріано змістився з м'ячем з флангу в центр приблизно за 15 м від воріт і за допомогою мінімального рикошету від захисника знайшов вільне місце для передачі на Алекса Тейшейру, який несильним, але точним ударом із меж штрафного майданчика змусив капітулювати Петра Чеха — 1:0.
Це був не останній у першому таймі небезпечний епізод біля воріт лондонців. Після двох схожих між собою подач із кутового в середині 45-хвилинки м'яч лише дивом обминав ворота «Челсі».
Чемпіони Європи часом відповідали достатньо гостро, і кілька разів голкіпер Андрій П'ятов демонстрував чудове розуміння гри і вміння випередити форварда (найчастіше в цій ролі виступав Фернандо Торрес) під час імовірного виходу сам на сам.
Після перерви «Челсі» почав грати агресивніше, захисники стали діяти набагато ближче до центру поля, і господарі спромоглися використати вільні зони та вдруге засмутити голкіпера збірної Чехії.
На 52-й хвилині у завершальній стадії командного відбору м'яча Фернандіньйо в центрі «обікрав» Азара, відпасував на невтомного Луїса Адріано, і той після спурту в бік воріт Чеха відповів результативною передачею на Фернандіньйо, який рухався паралельним курсом. Як і Тейшейра на початку матчу, Фернандіньйо не став бити надто сильно, та воротар був неспроможний впоратися з більярдним ударом упритул до стійки (2:0).
Надалі «Челсі» мав не більше можливостей забити, ніж «Шахтар» — довести рахунок до розгромного. На 88-й хвилині Оскар зміг відзначитися голом престижу, та це було останнє, що вдалося гостям у цьому поєдинку — 2:1.
«Гра вийшла такою, якою я її чекав побачити, — сказав після фінального свистка Мірча Луческу. — Як я говорив раніше, тепер ми можемо грати і обігрувати такі команди, як «Челсі». Це, напевно, одна з найбільш видовищних наших ігор останнім часом. І підтвердження, що ми ростемо і наша молодь міцніє і грає все впевненіше й впевненіше»,— наголосив румунський фахівець.
«Ми добре вивчили суперника. Можу зазначити, що сьогоднішній «Челсі» сильніший за той, який виграв Лігу чемпіонів. Гадаю, перемога могла бути і більш упевненою, але Чех чудово зіграв у воротах «Челсі»,— сказав наставник «Шахтаря».
Луческу наголосив, що в Лондоні за два тижні на його підопічних чекає ще складніший поєдинок, але непросто буде навіть з «Норшелланом», який на своєму полі в третьому турі Ліги чемпіонів спромігся на сенсацію — чемпіон Данії зіграв унічию з «Ювентусом». Господарі забили першими — Бекманн відзначився на 50-й хвилині, італійці завдяки голу Вучинича на 81-й хвилині уникли поразки.
На екваторі турнірної дистанції «Шахтар» одноосібно очолив групу Е, в активі гірників стало сім очок. З чотирма балами «Челсі» залишився другим, «Ювентус» із трьома очками, як і раніше, третій, перше очко зарахував до своєї скарбнички данський чемпіон.
Тим часом в одвічного на українській арені опонента «Шахтаря» проблеми не тільки у Прем'єр-лізі, а й у Лізі чемпіонів. Від останнього місця в групі А київське «Динамо» рятує лише наявність серед суперників одноклубників із Загреба. Хорватське «Динамо» в третьому турі групового турніру вдома програло ПСЖ із рахунком 0:2.
Динамівці, які грали в Португалії з «Порту», теж поступилися. Кияни не виглядали такими безпорадними, як у зустрічі першого туру в Парижі проти ПСЖ, двічі спромоглися вирівняти становище, та все ж на 78-й хвилині пропустили удар, на який відповісти ще не спромоглися.
Підопічних Олега Блохіна на час хвороби керманича очолив його помічник Олексій Михайличенко. Він довірив зіграти з «Порту» таким виконавцям: Шовковський (голкіпер провів свій сотий матч у Лізі чемпіонів), Тайво, Хачеріді, Бетао, Вукоєвич (Кранчар, 84), Михалик, Велозу, Гармаш, Гусєв, Ярмоленко, Ідейє.
Повноцінний головний тренер чемпіонів Португалії Вітор Перейра випустив на поле «Ештадіу ду Драгау» Елтона, Даніло, Майкона, Мангала, Отаменді, Лучо, Моутіньйо, Фернандо, Мартінеса, Родрігеса, Варелу.
Зі стартових хвилин матчу господарі позначили свою перевагу, яку реалізували на 15-й хвилині: Варела після передачі Лучо з флангу невідпорно пробив у верхній кут воріт ювіляра Шовковського.
«Динамо» відповіло швидко. Після майстерної подачі кутового (постарався Велозу) головою класно зіграв Гусєв (1:1). І все ж на перерву команди пішли за переваги господарів — знову «прохідний двір» у центрі захисту «Динамо», і Мартінес уперше (і не востаннє) використав нагоду відзначитися.
Після початку другого тайму характер гри майже не змінився, динамівці трохи активніше почали пресингувати суперника. На 74-й хвилині після помилки португальців у центрі поля Ярмоленко віддав класну передачу на вихід Брауну Ідейє, й нігерієць зіграв у своєму фірмовому стилі — прийняв м'яч на груди, а другим доторком ледь не відправив голкіпера Елтона в нокаут (2:2). Цей результат, на жаль, протримався недовго: на 78-й хвилині Хамес Родрігес у швидкій атаці промчав правим флангом і майстерно прострілив — дістати м'яч не змогли ані Михалик, ані Шовковський, і Мартінес зміг оформити дубль (3:2).
Після третього туру групу А, як і раніше, очолює «Порту», який має дев'ять очок. ПСЖ із шістьма балами другий, третіми йдуть динамівці Києва — три очки, тричі програли їхні хорватські одноклубники.

Коротко про інші групи:
Група В. «Монпельє» — «Олімпіакос» — 1:2, «Арсенал» — «Шальке» — 0:2. «Шальке» — 7 очок, «Арсенал» — 6, «Олімпіакос» — 3, «Монпельє» — 1.
Група С. «Малага» — «Мілан» — 1:0, «Зеніт» — «Андерлехт» — 1:0. «Малага» — 9 очок, «Мілан» — 4, «Зеніт» — 3, «Андерлехт» — 1.
Група D. «Боруссія» (Дортмунд) — «Реал» — 2:1, «Аякс» — «Манчестер Сіті» — 3:1. «Боруссія» — 7 очок, «Реал» — 6, «Аякс» — 3, МС — 1.
Група F. «Лілль» — «Баварія» — 0:1, БАТЕ — «Валенсія» — 0:3. «Валенсія», «Баварія» і БАТЕ — по 6 очок, «Лілль» — 0.
Група G. «Барселона» — «Селтик» — 2:1, «Спартак» — «Бенфіка» — 2:1. «Барселона» — 9 очок, «Селтик» — 4, «Спартак» — 3, «Бенфіка» — 1.
Група Н. «Манчестер Юнайтед» — «Брага» — 3:2, «Галатасарай» — «Клуж» — 1:1. МЮ — 9 очок, «Клуж» — 4, «Брага» — 3, «Галатасарай» — 1.
також у паперовій версії читайте:
  • «ДИНАМО» ПРОГРАЄ УСІМ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».