Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СИНДРОМ «СУХОГО ОКА»
Комп’ютери оточують нас скрізь: в офісі, бібліотеці, на виробництві, в домашньому кабінеті. Та чи не шкодить нам так забагато комп’ютерів довкола?
Про це ми розпитали Оксану Туманову, лікаря-офтальмолога вищої категорії, доцента кафедри офтальмології НМАПО імені П. Шупика.

— Часто-густо ми не замислюємося про шкоду, якої завдають комп’ютери нашому здоров’ю. Цей негатив називають синдромом «сухого ока». Як відомо, вплив комп’ютера на очі людини може бути лише негативним.
Спочатку ми не звертаємо уваги на болючість очей та інші неприємні відчуття. Трапляється, що подібні симптоми з часом минають і більше не турбують. Однак буває і зворотна ситуація, коли біль посилюється, очі людини сильно сльозяться, стають світлочутливими. Надалі виникає сухість в очах, що є симптомом згадуваного синдрому.
— Чому саме синдром «сухого ока»?
— Сухість в очах людини — це не що інше, як ознака недостатності роботи слізних залоз. Зневоднене око починає лущитися, що призводить до руйнування захисної оболонки — епітелію. Позбавлені захисту, очі мають високий ризик інфікування. Хворобливість очей людини виявляється у надмірному почервонінні й відчутті жару, неначе «пісок в очах».
Повіки навколо очей припухають, в очах розпочинається гнійний процес. Ситуація ускладнюється, коли пацієнт із синдромом «сухого ока» перебуває тривалий час у несприятливій для очей атмосфері. Кімната хворого має регулярно провітрюватися. Рекомендується щоденне вологе прибирання, щоб мінімізувати кількість пилових часток у повітрі. Звернімо також увагу й на те, що цигарковий дим подразнює очі.
— Чи можна знизити негативний вплив комп’ютера на очі?
— Так, звісно. Монітор має розташовуватися вище або на рівні очей. Сухість очей при роботі з ПК обумовлена ще й тим, що ми, вдивляючись у зображення на моніторі, рефлекторно знижуємо частоту моргання очима, що призводить до неминучого їх зневоднення.
Кожна людина індивідуальна, тому вплив комп’ютера на очі у всіх різний. Якщо вас турбують названі симптоми, слід починати використовувати спеціальні краплі, які додатково зволожуватимуть очі. Ці препарати настільки нешкідливі, що практично не мають обмежень у тривалості курсу лікування. Мабуть, тільки з однією проблемою можна зіткнутися при прийомі цих крапель — індивідуальне несприйняття. У цьому разі потрібна зміна препарату.
— Які ще заходи можливі, крім застосування спеціальних зволожувальних крапель, аби протистояти негативному впливу комп’ютерів?
— Стимуляція роботи слізних залоз також досягається за допомогою курсу уколів. Особливі препарати через голку потрапляють у слізний проток, що сприяє нормалізації процесу сльозотечі. Захисні функції слізної рідини хворого протистоять шкідливому впливу комп’ютера і навколишнього середовища, самопочуття поліпшується.
— Які заходи профілактики синдрому «сухого ока» можна рекомендувати користувачам ПК?
— За очима слід правильно доглядати, дотримуючись вимог особистої гігієни. Не варто зайвий раз торкатися очей, тим більше брудними руками тощо.
У кімнаті або кабінеті бажано підтримувати певний мікроклімат. Ми вже згадували про регулярне провітрювання. Особливе значення має також вологість повітря у приміщенні. Оптимальний рівень вологості сприятливо діє на організм людини: зменшується сухість шкіри, волосся та очей, зволожене повітря корисне й для дихальної системи.
Шкідливий вплив від роботи перед монітором можна зменшити, якщо кожні дві години робити перерву на 5–10 хвилин. Періодично треба змінювати фокус, тобто подивитися на об’єкт удалині, можна поморгати або ввести в око «штучні сльози».
— Які негаразди може зумовити тривала робота за комп’ютером?
— Крім синдрому «сухого ока», тривала робота перед монітором комп’ютера провокує розвиток короткозорості. Невпинне миготіння монітора спричиняє подразнення очей. Особливі очні м’язи, що відповідають за фокусування на близьких і далеких об’єктах, перебувають у постійному напруженні. Це робить їх менш еластичними, вони стають нездатними фокусувати погляд на предметах удалині. Затуманений зір з’являється через помутніння рогівки ока, яке лікується лише хірургічно.
Часто робота за комп’ютером призводить до виникнення головного болю, що також зумовлюється постійним миготінням монітора. Найголовніше для тих, хто піклується про здоров’я своїх очей, — регулярно відвідувати окуліста. Особливо, якщо у вас з’явилися будь-які скарги. Поставити точний діагноз самому собі складно. Приміром, синдром «сухого ока» необхідно відрізняти від кон’юнктивіту.
— І все ж, які методи боротьби із «сухим оком» можна рекомендувати, якщо лікар поставив такий діагноз?
— Призначають зволожувальні краплі для усунення зайвої сухості очей. А застосування особливих окулярів для роботи з ПК зробить її комфортнішою, зображення на екрані комп’ютера стане чіткішим і помітнішим. Не потрібно буде зайвий раз напружуватися, аби краще розгледіти текст чи відео. Варто зменшити час роботи за комп’ютером (на жаль, виконання цієї рекомендації практично неможливе, оскільки будь-яка робота пов’язана саме з ПК).
А ще пам’ятайте: регулярний офтальмологічний огляд дозволить виявити можливе захворювання на ранній стадії, що, безумовно, підвищить якість і скоротить тривалість лікування. Не варто байдуже ставитися до власного здоров’я і до здоров’я очей зокрема. Будьте уважнішими до себе, а організм сам підкаже, що з ним не так.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • НАЦІОНАЛЬНА ПРЕМІЯ МЕДИКАМ
  • БІОПСІЯ БІЛЬШЕ НЕ ПОТРІБНА
  • БЕЗПЛАТНИЙ ПРОЇЗД ПРОДОВЖУЄ ЖИТТЯ
  • У ШЛУНКУ ЖИВУТЬ ПРОВОКАТОРИ ДІАБЕТУ?
  • ЇЇ ГОЛОВА ТРИМАЛАСЯ НА ВОЛОСИНІ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».