Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
«ТИХИЙ ОКЕАН» СУПЕРЕЧНОСТЕЙ
Минулого тижня у Владивостоці відбувся саміт «Азійсько-тихоокеанського співробітництва» (АТЕС). Зазначене торговельно-економічне співтовариство цього року скромно відсвяткувало своєрідний ювілей. Воно було започатковане наприкінці протистояння Сходу і Заходу восени 1992 року.

Тоді домінували оптимістичні уявлення про перспективи глобалізації та вільної торгівлі. Лунали прогнози щодо швидкого перехоплення країнами Тихого океану економічної ініціативи у країн євроатлантичного простору.
Одначе навіть у своїй «колисці» АТЕС мало недоліки. Передусім вони стосувалися суперечностей між головними регіональними економічними потугами — США, Японією і Китаєм. Кожна з цих великих держав вважає Тихоокеанський простір своєю «вотчиною» та мріє про однобічні переваги над іншими конкурентами.
Перший тривожний дзвоник пролунав восени 1997-го, коли зазнали краху національні грошові одиниці більшості країн, які належали до кола «азійських економічних тигрів». Безпосередня причина цього явища обумовлювалася виведенням переважно західних спекулятивних капіталів із регіону.
Зазначену економічну кризу було подолано за допомогою підвищення інвестиційної активності Піднебесної та Японії. Але навіть ці великі економіки зазнали неабиякого удару восени 2008 р., коли «Титанік» світової економіки сів на мілину чергової глобальної кризи.
Унаслідок цього загострилися не лише торговельно-економічні, а й політичні протиріччя між країнами — членами АТЕС. Звичайно, учасники саміту намагалися публічно не згадувати про численні військово-політичні проблеми двосторонніх відносин. Адже й без того на особливо оптимістичні сигнали із Владивостока світова економіка не чекала.
Символічним свідченням «океанічної» глибини суперечностей між учасниками саміту АТЕС стала його заключна декларація. Звичайно, вона є черговим шедевром розпливчастості дипломатичних формулювань, у тлумаченні яких кожний учасник бачить те, що він хоче.
У цьому документі можна знайти звичні заклики до розвитку вільної торгівлі, врегулювання суперечок у межах Світової організації торгівлі тощо. Але насправді ефективна діяльність згаданої організації понад три роки як блокована перехресними китайсько-американськими судовими позовами.
США звинувачують Китай у штучному заниженні курсу юаня заради стимулювання експорту. В свою чергу, Піднебесна закидає Сполученим Штатам створення штучних митних і нетарифних бар'єрів на шляху ліберальної торгівлі та у невідповідності нормам СОТ багатомільярдних державних субсидій американським фермерам.
За цих обставин не дивно, що універсальний рецепт лікування хворої світової економіки у Владивостоці так і не знайшли. Цей процес усе частіше нагадує пошук чорної кішки у темній кімнаті, коли її там немає. Причому учасники владивостоцької зустрічі не згадали про заповіт Ден Сяопіна, який вважав, що неважливим є колір кішки, якщо вона ефективно ловить мишей.
Здається, що ринкова стихія сама виходить на цей шлях, пропонуючи не «панацею» від усіх хвороб, а спеціалізовані методи вирішення конкретних проблем регіональних інтеграційних угруповань. Тому форум АТЕС фактично перетворився на дипломатичний майданчик для погодження різних інтересів між більш «спеціалізованими» інтеграційними азійсько-тихоокеанськими угрупованнями, такими як «Асоціація співробітництва країн Південно-Східної Азії», «Шанхайська організація співробітництва», «Північноамериканська зона вільної торгівлі».
У цьому сенсі дипломатичний механізм АТЕС, звичайно, не зайвий. Адже будь-які проблеми можна вирішити лише за умов регулярного обговорення причин їхнього виникнення.
Позаяк світова політична еліта представлена членами транснаціональних «закритих клубів», нерозривно пов'язаних із відповідними економічними інтересами, тому й методи виходу із кризи виявляються «специфічними». Зокрема, вони обмежуються накачуванням глобальної фінансової системи інфляційними грішми, що рятує від банкрутства транснаціональних фінансових спекулянтів, але робить дорожчими засоби виробництва та поглиблює суперечності у боротьбі за природні й трудові ресурси.
також у паперовій версії читайте:
  • «СУДНИЙ ДЕНЬ» ЄВРО
  • РОЗ'ЄДНАНІ НАЦІЇ
  • ПРИДНІСТРОВСЬКЕ ЯБЛУКО РОЗБРАТУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».