Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ВОНИ ХОЧУТЬ НАМИ КЕРУВАТИ
Мажоритарний аспект. Частина І
У позаминулому номері ми детально проаналізували списки кандидатів у народні депутати, котрі рвуться до Верховної Ради за партійними списками.
На черзі саме час поглянути на мажоритарні округи. Отже, хто торує собі стежки до Верховної Ради саме таким чином?..

Автономна Республіка Крим
На теренах автономії цього разу буде десять мажоритарних округів. Пробиватися через горнило мажоритарки тут намагатиметься чимало відомих політиків. Скажімо, в окрузі № 1 (центр у Сімферополі) балотується колишній спікер кримського парламенту Леонід Грач. Не так давно він «побив горшки» з керівництвом Компартії й тепер балотується як самовисуванець.
Ще в одному кримському окрузі з центром у Сімферополі, зокрема, балотується відомий політик Лев Миримський. Свого часу він прославився таким слоганом: «Риму нужен Папа Римский, ну а Крыму — Лев Миримский». Йому протистоятимуть 22 суперники, зокрема нинішній нардеп від Партії регіонів Олександр Чорноморов. Цікаво, що йде він, як самовисуванець, бо в цьому окрузі «регіонали» офіційно визначили іншу кандидатуру — голову правління заводу «Фіолент» Олександра Баталіна.
У 4-му окрузі (центр — Євпаторія) на увагу заслуговує самовисуванець Микола Котляревський, у певних колах більше відомий як «Колька-Котлета», котрий свого часу працював у Євпаторійській міськраді.
В окрузі № 5 (м. Керч) найцікавішим персонажем є висуванець від об’єднаної опозиції Ілля Сагайдак, який народився... у кубинській столиці Гавані.
Сестра глави Адміністрації Президента, висуванка Партії регіонів Юлія Льовочкіна в 6-му окрузі (м. Феодосія) конкурує, зокрема, з відомим шовіністом Сергієм Шувайниковим, котрий висувається від партії «Руська єдність».
Натомість в окрузі № 8 із центром у селищі міського типу зі страшенно «милозвучною» назвою Совєтський, вочевидь, не буде конкуренції Борисові Дейчу. Свого часу він також очолював ВР Криму, а нині законотворить в українському парламенті від Партії регіонів.

Вінницька область
На теренах Вінниччини наразі вісім одномандатних округів. У 11-му (м. Вінниця) між собою, зокрема, змагатимуться екс-губернатор області часів Віктора Ющенка — Олександр Домбровський, голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький та нардеп-комуніст Валерій Бевз.
А от у 12-му окрузі (м. Вінниця) зареєстровано небагато кандидатів — лише восьмеро. Можливо, тому, що один із них — незаперечний лідер, котрим є чинний міністр економіки Петро Порошенко.
13-й округ (м. Калинівка) називають округом лідера Європейської партії Миколи Катеринчука. З більш-менш відомих конкурентів у нього хіба що екс-міністр охорони здоров’я, комуніст Юрій Гайдаєв.
У 14-му окрузі (м. Жмеринка) «виблискує» екс-голова, а нині суддя Верховного Суду Василь Онопенко. Балотується він як самовисуванець, попри те, що свого часу входив до блоку Юлії Тимошенко, як голова Української соціал-демократичної партії. Втім, після повернення до судової системи Онопенко, на відміну від деяких суддів, став значно аполітичнішим.
15-й округ (м. Шаргород) намагається «застовбити» Вінницький «губернатор», екс-заступник міністра внутрішніх справ Микола Джига. Втім, суперників у нього вистачає. До того ж Вінниччина — далеко не «регіональний» край.
16-й округ (м. Ямпіль) цікавий тим, що тут балотується батько чинного міністра економіки — Олексій Порошенко. Знаний господарник має всі шанси на перемогу, навіть попри те, що в нього дюжина конкурентів. Один із них, до речі, давній запеклий друг автора цих рядків, викладач Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, колишній генеральний директор журналу «Україна» Ігор Паримський. Але журналісти не завжди перемагають...
У 17-му окрузі (м. Ладижин) усе-таки висунувся народний депутат Анатолій Матвієнко. Один із лідерів опозиційної партії «Собор» має 12 конкурентів, зокрема й від партії влади. Проте, за свідченням експертів, має непогані шанси на успіх.
18-й округ (м. Іллінці) зібрався підкорювати «регіонал» Григорій Калетник. Він і нині законотворить у парламентських стінах, а до того працював на багатьох посадах, зокрема керівником Вінницької області. А ще Калетник відомий тим, що його син — Ігор Григорович — очолює Державну митну службу. Як там мовиться про яблуко, що падає недалеко від яблуні...

Волинська область
Тут мають місце п’ять виборчих округів. Скажімо, у 20-му (м. Горохів) пробує сили колишній нардеп від «Нашої України» (ще в часи раннього Ющенка) Борис Загрева. Але конкуренцію йому складає, зокрема, висуванець об’єднаної опозиції, ректор Луцького інституту розвитку людини університету «Україна» Роман Карпюк.
21-й округ (м. Ковель) облюбувало 13 кандидатів. Від «Батьківщини», котра тут високо котирується, йде безпартійний (!) Ігор Гузь, директор ВОМГО «Центр ефективної комунікації». Цікаво, що голова Ковельської райдержадміністрації, «регіонал» Іван Смітюх мав іти як самовисуванець. Партійна дисципліна офіційно знайшла на цьому окрузі іншого достойника.
У 22-му окрузі (м. Луцьк) ситуація не менш цікава. Волинський «губернатор» Борис Климчук, котрий значиться як член Партії регіонів, також попервах ішов самовисуванцем, віддавши «провладне» кредо маловідомому Петрові Гайдучику. Втім, можливо, це лише трюк ПР: провести своїх депутатів у західних і центральних областях, не ототожнюючи їх з нелюбою тут партією влади. Однак на початку вересня Климчук оголосив, що знімає свою кандидатуру з перегонів.
У цьому ж окрузі балотується висуванець «Батьківщини», екс-голова Департаменту автотранспорту Мінтрансу Петро Кравчук. А ще в цьому самому окрузі балотується колишній головний тренер футбольного клубу «Волинь», неперевершений Віталій Кварцяний. Як би не сталося так, що «носа утре» всім саме він.

Дніпропетровська область
На Дніпропетровщині буде обрано 17 одномандатних депутатів. П’ятеро з них безпосередньо представлятимуть обласний центр. У 24-му виборчому окрузі з 22 претендентів потужніше виглядають двоє. Це Анатолій Крупський, перший заступник Дніпропетровського міського голови, висуванець від партії влади. А також Леонід Костюченко — колишній міністр транспорту (2000–2001), котрий свого часу перемагав у цьому самому окрузі, балотуючись до Верховної Ради другого скликання в 1994 році. Нині він очолює Асоціацію міжнародних автоперевізників України.
По 25-му округу балотується ще один перший заступник мера міста на Дніпрі Ігор Циркін. Зрозуміло, його, як і Крупського, протежують «регіонали». Цікаво, що в цьому окрузі й суперників мінімальна кількість: лише восьмеро.
Натомість у 27-му окрузі аж 20 претендентів. Один із них — висуванець Народної партії Литвина — Микола Деркач, котрий ще два роки тому очолював бюджетний комітет у нинішній Верховній Раді.
28-й округ можна умовно назвати «округом колишніх». Тут, серед інших, змагатимуться кандидат у президенти 1991-го Леопольд Табурянський і депутат кількох попередніх скликань, соціаліст Сергій Чукмасов.
В округах, котрі розташовані за межами Дніпропетровська, практично немає знакових постатей загальнодержавного масштабу. Тож можна сподіватися, що Дніпропетровщина посприяє суттєвому оновленню депутатського корпусу. Хіба що представники партії влади знову намагаються просунути своїх чинних нардепів. На 34-й округ (Царичанка) «регіонали» делегували Сергія Глазунова, на 38-й (Новомосковськ) — Миколу Солошенка, на 39-й (Васильківка) — Юрія Самойленка, а на 40-й (Кринички) — Олега Царькова.

Донецька область
Базова для партії влади область — найчисленніша. Тому і мажоритарних округів на Донеччині традиційно найбільше — 21, п’ять із яких — в обласному центрі. Округ № 41 цікавий тим, що тут найменша кількість кандидатів — тільки четверо. Вони представляють ПР, «Батьківщину», «Удар» та Компартію.
У 42-му окрузі, вочевидь, буде обрано Тетяну Бахтеєву — багаторічного нардепа від ПР, нині — голову Комітету з питань охорони здоров’я, а на 43-му — Валентина Ландика зі схожим «послужним списком».
44-й виборчий округ «регіонали» облюбували для нинішнього секретаря Донецької міськради Миколи Левченка. Цей молодий політик періодично відзначається антиукраїнськими спічами. Намагатиметься йому протистояти популярний у регіоні голова Незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко. Його висунуто від об’єднаної опозиції, що додає тутешній боротьбі додаткової інтриги.
По 45-му округу йде один із найбільших парламентських аксакалів Юхим Звягільський. Наразі екс-в. о. прем’єр-міністра залишається одним із трьох депутатів, котрі законотворили в усіх шести скликаннях (двоє інших — Ярослав Кендзьор і Сергій Головатий). Враховуючи, що Звягільського висунуто від Партії регіонів, можна не сумніватися, кому жителі Донбасу подарують мандат.
Наступні два округи — «сімейні». У 46-му (Артемівськ) змагатиметься брат секретаря Радбезу Сергій Клюєв, а в 47-му — син Прем’єр-міністра Олексій Азаров. Напевно, цим і так усе сказано.
У 51-му окрузі (Горлівка) намагатиметься обратися активний нардеп третього скликання Віталій Черненко. Нині він значиться як консультант Міжнародного фонду допомоги хворим з наслідками травм та захворювань. Черненка висунула Соцпартія, хоча сам він — безпартійний. Втім, конкуренти в кандидата серйозні, один із них — директор державного підприємства «Артемвугілля» Анатолій Гончаров, висунутий ПР.
У 52-му окрузі (Дзержинськ) змагатиметься нардеп-транспортник Ігор Шкіря з ПР. Цікаво, що в нього буде відразу двоє конкурентів із майже ідентичним прізвищем. Це Віктор та Оксана Шкирі, самовисуванці. А 54-й округ (Шахтарськ) облюбував колишній активіст наметових справ ПР часів її опозиційності Владислав Лук’янов.
Через 57-й округ (Маріуполь) намагатиметься повернутися до Верховної Ради Сергій Матвієнков — головний інженер ММК ім. Ілліча. Цей металургійний лобіст працював у парламенті кількох попередніх скликань і приятелював із соціалістами. Проте нині обрав собі надійніший для Донеччини «дах»: Матвієнкова висунули «регіонали».
У 60-му окрузі (Волноваха) назріває скандал. Річ у тім, що офіційний протеже ПР генеральний директор ПрАТ «Донецьксталь — металургійний завод» Олександр Риженков. Однак самовисуванцем тут пішов ще один «регіонал» — Валерій Коновалюк. Після цього однопартійці навіть пригрозили виключити його з партії. Втім, не вперше. У 2004-2005 рр. Коновалюк відколювався від своїх регіональних побратимів. Чим завершиться нинішнє непорозуміння, покаже час.
Насамкінець варто зазначити, що на Донеччині чимало округів, де висунуто небагато кандидатів: четверо, п’ятеро, шестеро... Специфіка краю дається взнаки.

Житомирська область
На малій батьківщині спікера Володимира Литвина — шість округів. В одному з них — 65-му (Новоград-Волинський) Литвин і балотується. Про його шанси ми неодноразово писали, додамо лишень, що головним суперником спікера, вочевидь, буде висуванець об’єднаної опозиції, екс-голова Житомирської облради Віталій Француз. Ще один цікавий факт: «регіонали» в цьому окрузі суперника Литвину не висунули.
У 62-му окрузі (Житомир) балотується «губернатор» Сергій Рижук. Конкуренцію йому складатиме «чортова дюжина» суперників, зокрема голова правління ПАТ «Житомирський завод огороджувальних конструкцій» Геннадій Зубко. Він безпартійний, хоча і висунутий об’єднаною опозицією.
63-й округ (Бердичів) — це просто «клондайк» чинних нардепів: Павло Жебрівський («Собор»), Володимир Каплієнко (самовисуванець, колишній бютівець), Святослав Піскун (самовисуванець і екс-тричі Генпрокурор) і Павло Унгурян (самовисуванець із «Батьківщини»). Якщо до них додати ще й екс-голову Фонду держмайна, соціалістку Валентину Семенюк, картина виявиться промовистою.
Не менш цікавий і 66-й округ (Малин). Тут силами мірятимуться співачка і кума Віктора Ющенка — Оксана Білозір, екс-міністр АПК Олександр Баранівський, народні депутати з БЮТу Євген Добряк і з ПР Віталій Журавський. Двоє перших — самовисуванці, двоє останніх ідуть від своїх політсил.

Закарпатська область
У найзахіднішому регіоні нашої держави також шість округів. І таку кількість мандатів виборюватимуть 60 претендентів. В окрузі № 68 (Ужгород) балотується колишній міський голова обласного центру Сергій Ратушняк. Свого часу він належав до Народної партії Литвина, але от уже кілька років очолює організацію «Нове Закарпаття». До ВР балотується як самовисуванець.
У 69-му окрузі (Мукачеве) дев’ятеро кандидатів, але реально на перемогу претендує лише Віктор Балога — неформальний лідер партії «Єдиний центр» і міністр з надзвичайних ситуацій. Останнім часом він став дозволяти собі чимало вольностей, попри статус урядовця. Тож не виключено, що після 28 жовтня Балога перебереться працювати до ВР.
У 70-му окрузі очікується «дуель» між чинними депутатами Станіславом Аржевітіним (самовисуванець) та Олександром Кеменяшем («Батьківщина»).
А далі — увага! Виборців 72-го округу (Тячів) намагатиметься «заворожити» двоюрідний брат Віктора Балоги — Василь Петьовка. А в 71-му (Хуст) і 73-му (Виноградів) те саме намагатимуться зробити рідні брати очільника МНС (відповідно Павло та Іван Балоги). Якщо всі пройдуть, спробуй-но їх розрізнити...

Запорізька область
Віднедавна «двоязичний» козацький край подарує парламенту дев’ятьох обранців. На перемогу в 74-му окрузі (Запоріжжя) претендують, зокрема, два чинні депутати — висуванець ПР Ярослав Сухий та комуніст Олексій Бабурін і один колишній (4-го скликання) Петро Сабашук.
У 76-му окрузі (Запоріжжя) щастя шукатиме колишній мер обласного центру Євген Карташов. Його висунули «регіонали», хоча відносини Карташова з цією партією не завжди були гладкими. Чого не скажеш про ще одного протеже ПР у Запоріжжі — В’ячеслава Богуслаєва. Колишній гендиректор «Мотор-Січі» також балотується в обласному центрі, у 77-му окрузі. Цікаво, що один із його суперників — син депутата від КПУ Олексія Бабуріна — Олексій Бабурін-молодший.
81-й округ — і знову родинні зв’язки, тепер уже «регіонального» пошиву. Тут балотується син Генпрокурора Артем Пшонка. 36-річний Артем Вікторович і нині носить в кишені мандат.

(Далі буде)

Ярослав ГАЛАТА


також у паперовій версії читайте:

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».