Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); ЗЕМЛЯ І ЛЮДИ
У САДУ І НА ГОРОДІ
У вересні дні стрімко скорочуються, а середньодобова температура знижується. А в другій половині місяця велика ймовірність перших нічних заморозків. У вересні починається масове збирання урожаю осінніх плодів і зимових сортів яблунь і груш. Отже, бажано зібрати врожай на ділянці й готувати свій сад до зими.

Найперше знімають дозрілі плоди, не допускаючи їх опадання на землю. Відривати плоди із зусиллям або відкручувати з гілки небажано, нехай вони повисять ще кілька днів і дозріють.
Збирати врожай потрібно в теплу суху погоду до настання затяжних дощів і заморозків, а на молодих неплодоносних саджанцях слід прищепити верхівки у всіх однорічних пагонів. Цей прийом прискорює визрівання молодої деревини і сприяє підвищенню її морозостійкості. У пристовбурні кола вносять калійно-фосфорні добрива, перегній, який водночас послужить утеплювачем для кореневої системи в зимові холоди.
Якщо планується посадка додаткових молодих саджанців плодових дерев, то для них заздалегідь готують посадочні ями. Наприкінці вересня можна починати пересаджувати плодові дерева. Особливу увагу слід звернути на наявність достатньої кількості вологи в ґрунті. При посушливій погоді сад потребує поливу, але помірного. Інакше дерева будуть ослабленими і більше схильні до вимерзання. Якщо періодично йдуть дощі, то поливати сад не обов’язково.
Перша декада вересня — крайній термін для висаджування розсади суниці садової. На плодоносній грядці, як і раніше, актуальні прополка, видалення відростаючих вусів і полив за потреби.
А в городі у вересні — гарячий час. Потрібно зібрати до заморозків вирощений урожай овочевих культур, крім пізньої капусти. Якщо стоїть тепла погода, то можна не поспішати зі збирання томатів із теплиць. Здорові, не уражені хворобами кущі ще дають непоганий урожай. Проте з приходом дощової сирої погоди з прибиранням цієї культури краще поквапитися. Орієнтиром для збирання солодкого перцю з парника може послужити зниження температури повітря до 15 градусів і нижче.
До настання перших заморозків важливо прибрати огірки, кабачки, гарбузи тощо. Сигналом для збирання ярого часнику служить пожовтіння листя його на одну третину.
Вільні від овочів ділянки перекопують і вносять перегній або добрива. Перекопувати слід глибоко, не розбиваючи грудки землі. Так вони краще промерзають взимку, що призводить до загибелі насіння бур’янів і шкідників. Поряд із прибиранням займаються посадкою. На звільнені ділянки можна на початку місяця висадити потроху кропу, петрушки, цибулі на перо. До настання стійких холодів ці культури встигнуть порадувати вас. А коли прикрити їх плівкою, то вони виростуть швидше. У другій половині місяця настають відповідні терміни для посадки озимого часнику. Великі зубки висаджують на глибину 4–6 см, дрібні — менше. А крихітні зубчики-бульбочки акуратно розсипають в борозенки, присипаючи їх ґрунтом лише на кілька сантиметрів. Усі посадки при посушливій погоді обов’язково поливають.
У вересні знімають урожай винограду. Грона акуратно зрізають в теплу суху погоду. Після перших заморозків лозу слід зняти зі шпалер і укласти на землю, попередньо обрізавши невизрілі пагони і видаливши залишки листя. У цей період лоза гнучка і легко піддається скручуванню і укладанню. Якщо її уразять заморозки, то вона стане ламкою і укласти її буде важче.
У першій половині місяця висаджують здерев’янілі черешки червоної смородини, у другій половині — чорної смородини. Вирізають черешки з 5–7 бруньками з середньої частини пагонів поточного року і заглиблюють в ґрунт на 1–2 бруньки під кутом 45 градусів.
Місце посадки добре поливають і протягом усього теплого періоду стежать, щоб ґрунт був зволожений. Із настанням стійких холодів черешки ретельно мульчують торфом або перегноєм і вкривають ялиновим лапником або іншим відповідним матеріалом.
Дорослі кущі смородини, аґрусу підгодовують перегноєм або фосфорно-калійними добривами згідно з прийнятими нормами. Ґрунт навколо кущів перекопують, але неглибоко, пам’ятаючи, що коренева система лежить близько до поверхні. Кущі корисно злегка підсапати родючою землею. Ще не пізно вирізати зайві старі або загущуючі крону пагони, якщо це не зробили влітку.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ЩОБ КЛУМБИ ПОРАДУВАЛИ ВЧАСНО ПІДГОТУЙТЕ БАГАТОРІЧНІ КВІТКОВІ РОСЛИНИ ДО ЗИМИ
  • ДЕЯКІ БУР’ЯНИ КОРИСНІ ДЛЯ НАС
  • КАБАЧКИ НА БАЛКОНІ— ЕКОНОМІЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».