Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
НЕНАДІЙНІ СТІНИ СВІТОВОЇ ЕКОНОМІКИ
Економіка США потерпає від анемії, Європа у стагнації. Змучена катастрофами Японія останніми роками рухається, як черепаха. Тим часом БРІК, який мав бути турбіною світової економіки, почав гальмувати.

Відразу після терористичного нападу на Америку у 2001 році у банку Goldman Sachs була підготовлена доповідь під назвою «Світ потребує кращої цегли для економіки» — на тему грядущих змін у світовій економіці.
Головний економіст Goldman Джим О'Ніл, асоціюючи зі словом «цегла» (англійською brick), створив знаковий термін БРІК, від перших літер чотирьох держав: Бразилії, Росії, Індії та Китаю, майбутніх, за досить одностайною оцінкою, економічних потуг. БРІК мав відігравати роль нового локомотива, з часом замінюючи традиційну економічну еліту.
У 2000 році на чотири країни БРІК припадало 8% світового ВВП, тоді як на G7, тобто США, Японію, Німеччину, Францію, Велику Британію, Італію і Канаду — аж 70%. За прогнозом Goldman, до 2050 року БРІК мав випередити G7, що тоді виглядало занадто сміливим передбаченням. Швидко виявилось, що зміни у співвідношенні сил відбуваються у дивовижному темпі. Це додало авторам прогнозу впевненості.
У 2011 році Citibank оголосив власні розрахунки, відмовившись від терміну БРІК, який, на його думку, лише затуманює картину і ускладнює аналіз. За оцінкою Citibank, зміни на світовій шахівниці мають настати ще швидше, ніж у прогнозі Goldman: у 2020 році Китай опиниться попереду США за величиною ВВП, Індія — перед Німеччиною, а Росія — перед Великобританією. У 2030 році Китай матиме ВВП на 30% більше, ніж сукупне ВВП США і Японії, а Індія удвічі більший, ніж спільний продукт Німеччини, Великобританії і Франції.
Склад елітного клубу БРІК на перший погляд дивний. Дві ліберальні демократії (Індія і Бразилія) та дві посткомуністичні олігархії (Росія і Китай). Два великі експортери сировини (Росія і Бразилія) і два гігантські її імпортери (Індія і Китай). Росія дуже любить, коли її називають в одній низці з трійкою, але ні Індії, ні Китаю, ні Бразилії не загрожує брак робочих рук, тоді як Росія перебуває у демографічній ямі. Коли Китай, Індія і Бразилія модернізуються, Росія продовжує експлуатувати свої надра. Китай за тиждень будує більше доріг, ніж Росія протягом року! Але всі чотири країни мають величезний потенціал.
БРІК — це майже три мільярди населення, швидкозростаючий середній клас, який наприкінці нинішнього десятиліття має бути вдвічі більшим, ніж середній клас всієї G7. Але з'явилися виразні ознаки перебоїв у роботі «чотирициліндрового двигуна» БРІК.
Економісти переглядають у бік пониження свої прогнози. Інвестори забирають свої гроші з ринків БРІК. Індійська рупія, російський рубль і бразильський реал потрапили до списку валют із найбільшим падінням протягом останніх місяців.
Джим О'Ніл, нині керівник Goldman Sachs Asset Management, визнає: «Теза, що Бразилія, Росія, Індія і Китай спільно штовхатимуть уперед світову економіку, опинилася напередодні серйозної переоцінки». Принагідно він нагадав, що на БРІК припадає половина світового приросту ВВП від 2007 року. Якщо сповільнення БРІК продовжуватиметься, то посилиться загроза світовій економіці.
Головні причини такого сповільнення — для кожної країни з різним значенням — це: послаблення динаміки Заходу і збурення на ринках капіталу, недоліки фізичної інфраструктури і, зазвичай, ще важливіші дефекти інституцій.
Усі країни БРІК потребують реформ. Доповідь МВФ на останньому саміті G20 у мексиканському Лос Кабосі поставила кризу зони євро на перше місце серед загроз для фінансової стабілізації і глобального зростання, в числі суттєвих бар'єрів для розвитку названо нерозвинену інфраструктуру в Індії, Бразилії і Росії. Країнам БРІК бракує не тільки доріг, мостів і очисних споруд, а й кваліфікованих працівників, поваги до прозорих правил гри.
Кілька тижнів тому Росія офіційно стала членом СОТ. Кремль розраховує, що, як у випадку Китаю, це полегшить надходження капіталу і сприятиме модернізації економіки. На практиці багато залежатиме від зміни методів управління економікою, зменшення гігантської корупції і встановлення більш прозорих правил гри.
На разі шумно проголошені реформи пробуксовують, і за минулий рік з Росії виведено понад 80 мільярдів доларів капіталу. За перші чотири місяці 2012 року — ще 46 мільярдів. Перший віце-прем'єр у червні заявив, що для Москви боліснішим, ніж доля євро, стало зниження темпів зростання в Європі, бо це б'є по цінах енергії. Міжнародний валютний фонд оцінює, що профіцит у поточному торговому обороті Росії — 100 мільярдів доларів у 2011 році — швидко зменшуватиметься, і за три роки перетвориться у 20-мільярдний дефіцит.
Фінансові проблеми Заходу — це черговий тест стійкості БРІК. Коли восени 2008 року світ опинився на краю провалля, джерела проблем були за межами Азії.
Експорт Китаю зазнав втрат, і мільйони робітників позбулися роботи, але коли уряд відкрив запаси державних банків і ухвалив стимуляційний пакет без дискусії, властивої демократіям, то все швидко увійшло в норму.
У 2009 році, коли ВВП усього світу різко скоротився, Китай зафіксував 9,2% зростання, а Індія уповільнила темпи розвитку на саму дещицю — до 8%. Бразилія не уникла рецесії, а Росія зазнала глибшого падіння, ніж будь-яка інша країна — член БРІК. Для Кремля це був дійсно болісний урок, бо вкотре виявилося, наскільки велика залежність долі Росії від попиту на енергію. 2010 рік знову приніс вражаючі результати для Китаю та Індії. Бразилія повернулася на шлях швидкого зростання, а Росія поволі почала відштовхуватися від дна.
Нині економіки Китаю, Індії та Бразилії більш залежні від вітчизняних споживачів. Це добре і водночас погано. Добре, бо так розвивається чергове, дійсно важливе джерело попиту. А погано, бо посилюється вразливість на різкі зміни поведінки не тільки західного, а й власного споживача.
Бум вітчизняного попиту досі існував завдяки легшому доступу до кредиту — а він випливав як від потужного надходження капіталу зовні, так і зростання внутрішніх цін на нерухомість. Інвестиційний банк Номура оцінює, що з 2009 року тільки в Азію надійшло приблизно 750 мільярдів доларів. Нині капітал починає втікати. Європейські банки більш стримані при позичках, а локальні інвестори зі страху перед складними часами забирають капітал із вітчизняних бірж.
У міру того, як БРІК набирає економічних мускулів, він вимагає більшого респекту в політиці. Вірить, що, діючи спільно, може легше ламати традиційні структури ладу, збудованого під диктовку Заходу. У різноманітних ситуаціях лідери країн БРІК з гіркотою говорять про те, що проблеми західного світу б'ють по їхніх перспективах розвитку і що треба негайно створювати нову наднаціональну валюту.
У минулому світову економіку тягнули західні локомотиви, головним чином, американський. Нині це змінюється. Проблема в тому, що новим потугам бракує зрілості й сили, щоб гостро йти вперед без огляду на те, що діється навколо. Вони постійно мусять співпрацювати з ослабленими лідерами і шукати в них підтримки.
Протягом найближчих кільканадцяти років внутрішнього попиту буде недостатньо для Китаю, Індії і Бразилії, щоб підтримати ринок праці і забезпечити модернізацію країни. А Росія взагалі для модернізації потребує західного капіталу і технологій. Тому проблеми Америки і Європи створюють загрозу для майбутнього БРІК. А коли і той, і інший двигуни дають збої, то гасне надія, що світ незабаром повернеться на стежку швидкого зростання.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • МОДЕРНІЗАЦІЯ РОСІЙСЬКОЇ АРМІЇ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».