Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
АМЕРИКАНСЬКІ ДЕМОКРАТИ СПОДІВАЮТЬСЯ ПЕРЕМОГТИ
У містечку Шарлотт (штат Північна Кароліна) 3–6 вересня 2012 року відбувся передвиборчий з'їзд Демократичної партії США. Головною темою закулісних обговорень стало розкриття замаху шістьох військовослужбовців збройних сил США на їхнього головнокомандуючого, яким залишається чинний президент Барак Обама. Цей епізод не просто «підійшов» до вирішального етапу виборчої кампанії, а й оживив інформаційну атмосферу навколо політичного заходу демократів.

Проте найбільшим подарунком для них стала ідеологічна орієнтація організаторів невдалого замаху, які належать до найбільш консервативного крила опозиційної республіканської партії.
Звичайно, верхівка демократичної партії дотримується політичного етикету та безпосередньо не звинувачує своїх опонентів у фактичному тероризмі, але зазначена тема, найпевніше, переживе і президентські вибори. З кожним днем виборча кампанія у США стає дедалі запеклішою за градусом політичних пристрастей.
Республіканці, які трохи більш ніж тиждень тому провели власний передвиборчий з'їзд, не бажають здаватися без бою. Вони запропонували свій порядок денний основних тем виборчої кампанії: невдачі Обами зі спробами скоротити державний борг і бюджетний дефіцит; непевні тенденції на ринку праці; збільшення кількості американців, які виживають на соціальну допомогу; проведення реформи медичного страхування; пропозиції Обами легалізувати одностатеві шлюби.
У зовнішній політиці, яка менше цікавить пересічних американців, республіканці критикують демократів за втрату лідерських позицій Америки у світі, поступливість в іранському питанні та у питанні розміщення систем протиракетної оборони всупереч позиції Росії й Китаю.
На передвиборчому з'їзді демократи не лише спробували дати відповіді на ці закиди, а й сформувати чітку програму дій на другий президентський термін Барака Обами, який знову йде на вибори у тандемі зі Джозефом Байденом. Лідери демократів не стомлюються доводити виборцям, що мали обмаль часу на реалізацію більшості своїх обіцянок 2008 року. Тому перший президентський термін Барак Обама переважно боровся за право бути обраним на другий термін. Натомість саме другий термін зазвичай визначає місце президента у політичній історії США.
Тож демократи наполегливо доводять виборцям, що вони не забули про свої наміри та готові надалі працювати над їхнім утіленням у життя. Передвиборчі пропозиції опозиційних республіканців аргументовано критикуються.
Зокрема, середньому класу демократи намагаються довести, що в умовах глобальної економічної кризи республіканські гасла про зменшення рівня податків, скасування системи медичного страхування, подальшу лібералізацію умов ведення бізнесу навряд чи погоджуються із викликами часу. Адже державне регулювання ринкової стихії залишається актуальною потребою.
Інша справа, що демократи погоджуються із необхідністю ефективнішого використання державних коштів, стимулювання «нової індустріалізації» за рахунок дешевого сланцевого газу. Демократи також сподіваються на підтримку американських національних і сексуальних меншин. Уже зараз зрозуміло, що боротьба до 6 листопада буде гостра і на вагу золота буде кожний голос у кожному штаті США.
Демократи також доводять ефективність своєї зовнішньополітичної тактики «розгорнутої для рукостискання руки, а не кулака». Однак Гілларі Клінтон повідомила, що після виборів, незалежно від результату Обами, залишить посаду державного секретаря. Так само, як за часів республіканців Мадлен Олбрайт і Кондоліза Райс, вона стала «залізною леді» американської дипломатії, але спромоглася зробити її більш багатосторонньою і конструктивною.
Отже, трохи менш як за два місяці до голосування провідні кандидати на посаду президента США оприлюднили свої політичні програми. Попереду найцікавіша частина перегонів, пов'язана як із фаховим обговоренням кожного пункту цих програм, так і черговими порціями «чорної пропаганди», якою неминуче користуватимуться обидва табори. Проте остаточний вибір — за громадянами Сполучених Штатів.
також у паперовій версії читайте:
  • ІСЛАМІЗАЦІЯ «МАГРИБУ»— ЗНЕКРОВЛЕННЯ «МАШРІКУ»
  • ЦЕНТРАЛЬНА АЗІЯ ЗАЛИШАЄТЬСЯ У ЦЕНТРІ СВІТОВОЇ ПОЛІТИКИ
  • ПОЛІТИЧНІ ІГРИ НАВКОЛО ЄВРО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».