Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ЗОРЯНИЙ ЧАС ОЛЕКСАНДРА КУЧЕРА
Центральний матч восьмого туру проходив у Донецьку, де зустрічалися лідери українського футболу — донецький «Шахтар» та київське «Динамо». З нагоди чергового українського «ель класико» вболівальники встановили новий рекорд відвідуваності головного стадіону Донецька. 53 тисячі 423 вболівальники — це майже на 200 більше порівняно з попереднім досягненням. Окрім місцевої торсиди, шумові й димові ефекти на трибунах забезпечував цілий поїзд фанів із Києва. Але їхня команда знову не змогла перемогти у Донецьку.

Про поєдинок українських грандів почали говорити й думати заздалегідь. Коментуючи поразку киян «Боруссії» з Менхенгладбаха в матчі-відповіді четвертого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, наставник «Динамо» Юрій Сьомін зауважив, що, попри надзвичайний статус міжнародного матчу, думки його підопічних були зайняті майбутнім протистоянням із «Шахтарем». Це й не дивно, адже впродовж останніх чотирьох років «біло-сині» неодмінно програвали на «Донбас Арені». Хотілося нарешті реваншуватися.
Здавалося, економія сил у грі з німецьким клубом та серйозне кадрове підсилення, зроблене в міжсезоння, мало б додати динамівцям козирів у протистоянні з «гірниками». Ну і, власне, ті в антракті придбали лише Марко Девіча, а «Динамо» закупилося на 32 млн євро — тут і зіркові португальці та хорвати, аргентинці, нігерійці, бразильці з німецьким досвідом... Коли їм доводити свою спроможність, як не в таких матчах? Однак стартовий натиск господарів був таким потужним, що динамівські захисні редути, які так подобаються Юрію Сьоміну, почали тріщати по швах.
Олександр Кучер скористався панікою в штрафному майданчику «Динамо» і відкрив рахунок у матчі. «До 20-ї хвилини рахунок міг бути й 4:0»,— скаже згодом Мірча Луческу. Однак після цього «гірники» заспокоїлися, дозволивши суперникові вільніше дихати. За це, до речі, й поплатилися. За хвилину до перерви Мігел Велозу відправив в атаку Ярмоленка, і той, технічно розібравшись із двома захисниками, відновив рівновагу на табло. М’яч Андрія, забитий у його сотому матчі в чемпіонатах України, став лише першим динамівським голом на «Донбас Арені». Проте несамовита радість київського табору з нагоди взяття донецьких воріт була завчасною та нетривалою. Адже на 62-й хвилині черговою помилкою динамівської оборони знову скористався захисник «помаранчево-чорних» Олександр Кучер.
В умовах, коли кияни закрили кращого бомбардира нинішньої першості Генріха Мхітаряна (як і «гірники» — Брауна Ідейє), загроза прийшла звідти, звідки не чекали. Як виявилося, це був другий дубль у кар’єрі 29-річного Кучера. Раніше оборонець забивав двічі в одному матчі ще за «Металіста», але тоді його команда програла «Чорноморцю» 2:5. «Два кутові — два нелогічні голи, — бідкався Сьомін. — А так — на полі точилася рівна гра, цікава для вболівальників». А ще, як постійно буває в матчах цих суперників, гра була досить нервовою. Невдоволена результатом сторона знову «пройшлася» по суддівству, хоча, здається, Анатолій Абдула — останній, кого динамівці мають звинувачувати у своїй другій поразці в цьому чемпіонаті України.
Перше й головне, що впадає в око, — брак у «Динамо» командної гри та колективної швидкості. Це, між іншим, і призвело до третього взяття воріт Максима Коваля. А рідкісна небезпека біля володінь Андрія П’ятова — це плоди індивідуальних якостей новачків Велозо та Ніко Кранчара, які поки ще не притерлися до ігрової схеми Сьоміна. Тож, як відзначив керманич «Шахтаря», його команда цілком заслужила перемогу й беззаперечно виграла першу чверть чемпіонату.
Якщо «гірники» й надалі зберігатимуть темп, забиваючи в середньому більше трьох голів протягом матчу, то ім’я наступного володаря золотих медалей можна буде назвати вже до Нового року. Хоча незабаром «помаранчево-чорних» очікує старт у груповому турнірі Ліги чемпіонів. А матчі з «Челсі» та «Ювентусом», без сумніву, відберуть чимало позитивного настрою, сил та енергії.
Що таке грати на два фронти і як це на тобі позначиться, може розповісти Мирон Маркевич. Його «Металіст» потішив уболівальників черговим виходом до основного раунду Ліги Європи, але знову засмутив невиразною грою на внутрішній арені. «Грати через два дні не так легко. Справді, наші лідери нині не показали того, на що здатні, а ті, хто вийшов замість них, м’яко кажучи, наших надій не виправдали»,— так наставник харків’ян пояснював поразку «Волині» в Луцьку.
На «постєврокубковий синдром» може поскаржитися й Хуанде Рамос, чия команда, пройшовши в основну сітку Ліги Європи, через кілька днів не змогла перемогти українського середнячка. Ведучи в матчі з «Ворсклою» 2:0, «дніпряни», як і в іграх зі «Слованом», примудрилися розбазарити комфортний гандикап. «Я не знаю, що відбувається»,— після гри розводив руками Рамос. Проте, можливо, невдовзі «Дніпро» заграє по-новому, адже перед закриттям трансферного вікна команду підсилили одразу кілька знаних виконавців — Євген Селезньов та Артем Федецький із «Шахтаря», Джаба Канкава з «Кривбасу».
Кадрове поповнення також і в запорізькому «Металурзі». Одразу троє футболістів київського «Динамо» — Віталій Каверін, Андрій Воронков та Темур Парцванія — допомагатимуть аутсайдерові на правах оренди. А от Сергій Ковалець, який лише кілька тижнів тому підписав контракт iз «Металургом», уже не помічник «червоно-жовто-чорним». Перед грою з «Арсеналом» керівництво запоріжців відправило у відставку весь штаб на чолі з Ковальцем.
Черговий тренерський переворот, уже другий від початку сезону, завершився сьомою поразкою «Металурга». Авторитету спортивного директора клубу Анатолія Заяєва, який керував командою в Києві, виявилося замало, аби не програти з великим рахунком. Один із голів — на рахунку форварда «канонірів» Олександра Ковпака, який проводив свій 200-й поєдинок у чемпіонаті країни.
Якщо одні керівники клубів у пошуках результату займаються тренерськими рокіровками, то інші — запасаються терпінням. Таким шляхом пішли в «Говерлі», яка до минулого туру не мала в активі жодного очка. Однак терпіння й труд, помножені на бездарну гру «Таврії», дозволили команді Олександра Севідова розжитися першими очками в еліті. Дебютний гол в Україні — красивим ударом здалеку — записав до свого послужного списку колишній гравець збірної Німеччини Давід Одонкор.
Не надто добре йдуть справи і в «Карпат», де також працює новий наставник. Після домашньої поразки своїй колишній команді — донецькому «Металургу» — нинішній клуб Ніколи Костова посідає принизливу для себе 14-ту позицію. «Якби ми грали в рівних складах, ми б обов’язково перемогли. А так, чесно кажучи, це вже не смішно: третій домашній матч поспіль грати в меншості», — пояснив причину поразки Ігор Пластун. За його словами, вилучення Олександра Касьяна було не заслуженим.

Результати матчів восьмого туру:
«Говерла» (Ужгород) — «Таврія» (Сімферополь) — 2:1
Голи: 1:0 — Міщенко (13), 2:0 — Одонкор (36), 2:1 — Калініченко (90)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Іллічівець» (Маріуполь) — 1:2
Голи: 0:1 — Кравченко (48), 0:2 — Таргамадзе (50), 1:2 — Бартуловіч (51)
«Карпати» (Львів) — «Металург» (Донецьк) — 0:1
Гол: 0:1 — Мораес (59)
«Чорноморець» (Одеса) — «Зоря» (Луганськ) — 2:1
Голи: 0:1 — Худзік (29), 1:1 — Діденко (41), 2:1 — Бурдужан (56)
«Ворскла» (Полтава) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 2:2
Голи: 0:1 — Олійник (19), 0:2 — Джуліано (53), 1:2 — Селін (79), 2:2 — Янузі (82)
«Волинь» (Луцьк) — «Металіст» (Харків) — 2:1
Голи: 0:1 — Вілліан (18), 1:1 — Бікфалві (20), 2:1 — Суботіч (37)
«Арсенал» (Київ) — «Металург» (Запоріжжя) — 3:0
Голи: 1:0 — Ковпак (24), 2:0 — Адійя (64), 3:0 — Шацьких (85)
«Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ) — 3:1
Голи: 1:0 — Кучер (19), 1:1 — Ярмоленко (45+1), 2:1 — Кучер (62), 3:1 — Адріано (81).
також у паперовій версії читайте:
  • У ЄВРОПІ ЗІГРАЄ ФУТБОЛЬНИЙ КВАРТЕТ
  • ЗБІРНА ТЕПЕР БЕЗ ШОВКОВСЬКОГО

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».