Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЯКЩО ЗАСТУДИВСЯ В ТЕПЛУ ПОРУ...
Терапія літньої застуди дещо відрізняється від лікування у холодну пору року. Розповісти про це ми запросили професора, доктора медичних наук Олександру Пришляк.

— Грип узимку і влітку справді має різний перебіг?
— Звісно. Адже застудні захворювання, якими ми хворіємо в теплу пору року, не обов’язково є грипом. Найчастіше вони зумовлені низкою вірусів, схожих на грип: аденовірусом, парагрипом, риновірусом, ентеровірусом та ін. Насправді влітку грип майже не зустрічається. Передовсім тому, що імунітет у холодну пору року знижується й організм підхоплює грізніші форми вірусів, у тому числі й грип.
— Які ще захворювання чатують на нас улітку?
— Серед типово літніх застуд часто зустрічаються захворювання із нетиповими симптомами: висока температура, блювота, рідке випорожнення, кашель та нежить. Це ентеровірус, який раніше називали кишковим грипом. Як і всі інші респіраторні захворювання, він передається повітряно-крапельним і пероральним шляхом.
Віруси влітку чіпляються не до всіх. У групі ризику в першу чергу ті, хто в спеку п’є холодні напої чи сидить на протязі. Згадайте, як після склянки дуже холодної води влітку швидко починає боліти горло. Холодні напої в спеку створюють великий перепад температур, який дуже різко знижує імунітет. Ми хворіємо не тому, що випили занадто холодного соку чи з’їли морозиво, а тому, що в нас стрімко впав імунітет і в цей момент ми підхопили вірус. Улітку їх також достатньо багато, особливо у місцях великого скупчення людей.
— Що робити, якщо застуда «дістала»?
— Треба пити багато рідини. Одним з проявів респіраторного захворювання є інтоксикація організму. Рідина допомагає вивести отруйні речовини з організму, тому рекомендується пити не менше 2 л рідини на день. Але слід стежити, щоб уся ця рідина виводилася із сечею. Малиновий та липовий чаї — дуже добре, але вони не мають бути гарячими. Влітку найкраще пити тепле. Якщо дуже хочеться гарячого чаю, то випийте його зранку або ввечері. Не забувайте також і про часник, цибулю, петрушку та кріп, які багаті фітонцидами і сприяють дезінфекції та швидшому одужанню. Одночасно зміцнити імунітет допоможуть сезонні ягоди та фрукти.
— А які напої, взагалі, не варто вживати в спеку?
— Це — гранатовий і виноградний соки, які впливають на густоту крові. Корисніше вживати соки із кислуватим присмаком, наприклад, апельсиновий чи грейпфрутовий. Проте й тут варто не забувати про дозу. На думку дієтологів, на день достатньо однієї склянки. Така ж норма діє і для свіжовичавленого фруктового або овочевого соку. Адже такий продукт подразнює слизову оболонку шлунку і його надмірне вживання може спровокувати гастрит. Тому фахівці радять розбавляти соки водою.
А от який напій не слід вживати, особливо влітку, — газовані солодкі води. Адже ними просто неможливо втамувати спрагу. Така вода провокує ефект звикання і не принесе користі організму.
— Чи слід вживати в разі застуди антибіотики?
— У лікуванні вірусних інфекцій антибіотики безсилі. Вони допомагають під час бактеріальних захворювань, тому якщо немає гострого бронхіту чи пневмонії, антибіотики приймати не можна. До того ж антибіотики — це один із найсильніших ворогів імунітету. Якщо турбує сильний нежить, печуть очі, болить голова, хочеться чхати, варто скористатися одним з антивірусних препаратів типу аміксину, арбідолу або німесилу.
З нежиттю влітку найкраще боротися краплями на рослинній основі типу піносолу. У спеку варто бути обережними із застосуванням судинозвужувальних крапель, особливо, якщо є проблеми з серцем чи судинною системою — вони можуть завдати шкоди здоров’ю. Хоча солона морська вода вважається сильним дезінфікуючим засобом, промивати нею ніс медики не радять, адже в ній міститься багато грибків і бактерій, які можуть лише ускладнити захворювання (не йдеться про спреї з морською водою аптечного виробництва).
— А чому часом буває, що людина починає хворіти, як тільки йде у відпустку?
— Таку тенденцію фахівці пояснюють тим, що в людей, котрі працюють, як правило, сталий графік роботи та відпочинку. Тож у них виробляється певний режим. Тому буває, що людина починає хворіти, як тільки йде у відпустку — таким чином організм реагує на зміну режиму
— Як себе поводити, аби запобігти хворобі влітку?
— Щоб не захворіти влітку, намагайтесь не пити надто холодного, потрапляти на протяг, сидіти на вітрі, купатися в холодних водоймах, коли надворі спека. Купатися в холодній воді, радять медики, найкраще до 10 ранку і після 17 години, коли перепад температур води і повітря буде не таким відчутним. Якщо в родині хтось захворів, іншим членам родини варто одягти маски. Особливо це стосується дітей, які чутливіші до вірусів, ніж дорослі. Оскільки застуда прямо залежить від стану імунітету, влітку слід їсти якомога більше овочів, ягід та фруктів.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ХВОРОБИ З ТРОПІКІВ
  • НА СТОЛІ ХІРУРГА— НОВОНАРОДЖЕНИЙ
  • НЕ БАЖАЮТЬ ЛІКУВАТИСЯ
  • ПОСМІШКА ДОПОМАГАЄ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ
  • ЛЮБЛЮ Я ПОМІДОРИ...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».