Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРОФІЛАКТИКА КЛІЩОВОГО ЕНЦЕФАЛІТУ І ХВОРОБИ ЛАЙМА
Енцефалітний кліщ — смертельно небезпечна комаха. Його укус може спричинити такі захворювання, як кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма. Що потрібно робити, щоб уникнути укусу енцефалітного кліща? Про це ми розпитали у кандидата медичних наук, лікаря-інфекціоніста вищої категорії Марти Дашо.

— Отже, де можуть перетнутися наші шляхи з цим паразитом?
— Енцефалітний кліщ на території країн СНД і Балтії поширений практично повсюдно. Затишно йому ведеться і на теренах України. Розпізнати цю комаху неважко, вона має характерний бурий або коричневий колір, довгастий тулуб діаметром від двох до п'яти міліметрів із темною плямою на голові. Кліщ пересувається повільно, лише по кілька міліметрів на секунду, тому його легко помітити і забрати із себе або свого одягу до того, як він устигне вибрати місце і присмоктатися.
З усіх кліщів переносниками вірусів є лише 10–15 відсотків. Смертельних випадків фіксується один на 17 інфікованих пацієнтів.
— Чим небезпечні кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма?
— Кліщовий енцефаліт — вірусна недуга, що уражає переважно центральну нервову систему і за кілька днів може призвести до летального результату. Захворювання негативно позначається на сірій речовині й корі головного мозку, а також спинному мозку, які є відповідальними за опорно-рухові функції організму.
Хвороба Лайма названа на честь міста в США, де вперше була виявлена. Це інфекційне трансмісійне захворювання, що зумовлене передусім бактеріями спірохет, що їх розносять кліщі. Воно виявляється у вигляді ураження шкіри, центральної нервової та опорно-рухової систем, може призвести до лаймтартриту і захворювань серця.
— Які симптоми кліщового енцефаліту та хвороби Лайма?
— Симптомами захворювання кліщовим енцефалітом є головні болі, підвищення температури тіла до 39–40 °С, ломота у тілі. Інкубаційний період захворювання — два–чотири тижні.
Симптоми хвороби Лайма такі: виникає подразнення у вигляді дрібного висипу навколо вогнища укусу в діаметрі близько 10–15 мм, сильно свербить. Інкубаційний період інфекції — близько місяця, але відомі випадки, коли хвороба починала виявляти себе тільки через дев'ять місяців.
Кліщ переважно нападає на свою жертву, сидячи на траві або не дуже високо на гілках дерев і чагарників. Коли людина, що проходить, зачіпає рослину, кліщ потрапляє на її одяг. Паразит поширений у листяних лісах, навіть якщо ліс змішаний, то кліщ обирає листяну його частину.
— Як захистити себе від енцефалітного кліща?
— Збираючись у похід, потрібно правильно вибрати одяг. Куртка, сорочка, вітровка мають бути з довгими рукавами, які щільно облягають зап'ястя. Усі ґудзики повинні застібатися до коміра. Не зайвим буде пов'язати навколо шиї хустку, яку слід заправити за комір. Зручно застосовувати одяг із каптуром, таким чином ви захистите голову. Вітровка або сорочка має бути заправлена у штани, які, у свою чергу, заправляють у черевики, чоботи або шкарпетки. Головна вимога безпеки від кліщів — залишити якнайменше відкритого шкірного покриву.
Кліщ ніколи не нападає відразу. Спочатку він чіпляється за одяг, а потім, протягом кількох годин, плазує, обираючи найзручніше місце для укусу. Такими місцями найчастіше бувають ніжні й теплі ділянки шкіри. Враховуючи, що швидкість пересування кліща невисока, частіше оглядайте одяг і незахищені ділянки шкіри під час зупинок. При зупинці на ночівлю не забудьте про намет, який необхідно оглянути ще до настання сутінків.
Повернувшись із лісу додому, зніміть одяг, прийміть душ, огляньте себе на випадок непоміченого кліща. Не забудьте оглянути і витрусити одяг.
— Як правильно вилучити кліща?
— Якщо кліщ усе-таки вкусив, його слід витягти зі шкіри. Робити це потрібно максимально обережно. У жодному разі не можна його давити нігтями або пінцетом, розчісувати і намагатися висмикнути силоміць. У таких випадках виникає більша небезпека того, що кліщ упорсне в організм більшу порцію слини, а з нею й інфекцію.
У домашніх умовах рекомендують видаляти кліща різними способами.
Перший спосіб. Вилучити кліща з тіла можна, якщо капнути на нього чимось жирним, приміром, олією, або будь-яким спиртовим розчином. Потім узятися за нього ваткою і, не поспішаючи, спробувати витягти його зі шкірного покриву.
Другий спосіб. Узятися за кліща пінцетом, намагаючись ухопитися біля самого місця контакту, і обертовими рухами спробувати його дістати.
І, нарешті, третій спосіб. Видалення кліща ниткою. Для цього необхідно накинути звичайну нитку між тілом постраждалого і тулубом кліща, зробити ниткою кілька обертів, аби вийшла петля. Петельку злегка затягти на комасі, потім скласти кінці нитки й почати їх скручувати двома пальцями. Під час цього не бажано робити різких посмикувань, стежити за тим, щоб нитка не була надто сильно натягнута. Знадобиться кілька хвилин, аби вилучити кліща зі шкіри. Руки після цього рекомендується помити будь-яким миючим засобом.
Якщо не впевнені в тому, що зможете вилучити кліща самостійно, краще звернутися до травмопункту, де кліща витягнуть, а вам зроблять ін'єкцію імуноглобуліну. Щоб переконатися у відсутності/наявності небезпеки вашому здоров'ю, витягнутого кліща бажано відвезти у санепідемстанцію, де протягом доби вам видадуть результати експертизи. Якщо вони несприятливі, негайно відправляйтеся у поліклініку до лікаря-інфекціоніста. Враховуючи нетривалий інкубаційний період захворювання, гаяти час не варто.
Щоб убезпечити людей, котрі входять до групи ризику, від згаданих хвороб, застосовують так звану вакцинопрофілактику. Її проводять у три етапи: перший — восени, другий — навесні. Після цього можна без побоювання ходити у ліс. Через 12 місяців слід зробити третє щеплення, а далі повторювати вакцинацію з проміжком у три роки. Якщо прагнете провести вакцинопрофілактику своїм дітям, обов'язково порадьтеся з лікарем. Бо не всі препарати однакові за своїми властивостями і мають різні обмеження за віком дитини.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ОГІРОК — ЦЕ НЕ ТІЛЬКИ 97 ВІДСОТКІВ ВОДИ
  • ВІД ЧОГО ШУМИТЬ У ВУХАХ?
  • ЧЕРЕЗ СПЕКУ ЛІКИ МОЖУТЬ ПЕРЕТВОРИТИСЯ НА ОТРУТУ
  • У ТЕМУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».