Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
РУМУНІЯ: ВІЙНИ НА ВЕРШИНІ ВЛАДИ
Румунський парламент оголосив імпічмент президентові Траяну Бесеску. Урядова коаліція усунула його від влади на 30 днів.

29 липня відбудеться референдум щодо усунення глави держави від влади. Конституційний суд визнав це рішення правовим, але зазначив, що Траян Бесеску не порушив основного закону, як заявляє урядова коаліція — Ліберально-соціальний союз. «Ми — не друга Білорусь, але країна на довгі місяці загрузла в політичному і економічному хаосі», — попереджає Крістіан Чінеа, керівник румунського Центру європейської політики.
Про те, що Румунія, член ЄС і НАТО, сповзає в політичну кризу, свідчать стурбовані висловлювання західних дипломатів. Вівіан Редінг, єврокомісар із юстиції, у спеціальному комюніке пише, що ситуація в країні викликає «неабияке занепокоєння». «Ризик зловживання владою з боку політиків у Румунії, як і раніше, існує, й народ страждає найбільше, коли державні інституції країни не працюють для суспільства», — вважає Марк Гітештайн, посол США в Бухаресті.
Відповідальний за нинішню політичну кризу, прем'єр-міністр Віктор Понта, не звертає уваги на попередження з-за кордону. Він не приховує, що очолювана ним коаліція хоче захопити владу в Румунії.
Мало хто міг очікувати, що Понта наважиться оголосити війну на самій вершині влади. Цей 40-річний лідер румунських соціал-демократів тимчасово узяв на себе кермо влади в травні, до запланованих на осінь виборів. Його ситуація ні у кого не викликала заздрощів. Румунія сильно постраждала від глобальної кризи, і реалізовує одну з найрадикальніших програм заощаджень в ЄС.
Ціною допомоги Міжнародного валютного фонду було скорочення заробітної плати у бюджетній сфері на чверть і збільшення ПДВ до 24%. Різкі реформи вивели розлючених громадян на вулиці. У січні не витримав тиску масових протестів правоцентристський уряд Еміля Бока. Незабаром після того впав уряд Міхая Развана Унгуряну.
Здавалося, що Понта буде тільки адміністратором країни. Зрештою, новий прем'єр-міністр мав проблеми з формуванням уряду, підтримуваного екзотичною коаліцією соціал-демократів, лібералів і консерваторів. Понта не міг «відкрутити» назад реформи попередників. Він зосередився на боротьбі з правим президентом Бесеску.
Хоча президента Румунії спочатку вважали реформатором, усе більше румунів переконані, що він «обріс пір'ям», і все більше нагадує монарха. Цей колишній капітан дальнього плавання сам розпочав війну з урядом Понта.
Траян Бесеску звернувся до прем'єр-міністра з пропозицією піти у відставку наприкінці травня, коли Рада з учених ступенів і звань підтвердила звинувачення проти прем'єр-міністра, опубліковані у науковому журналі Nature. Йшлось про те, що майже п'ята частина докторської дисертації прем'єр-міністра виявилася плагіатом. Понта не визнав звинувачення у плагіаті, а незговірливу Раду розпустив.
Пізніше два політики зіткнулися у боротьбі за участь у самітах лідерів ЄС. Хоч конституційний суд ухвалив, що румунську делегацію у Брюсселі має очолювати президент, Понта проігнорував вирок. «П'ять суддів трибуналу — це маріонетки в руках Бесеску», — сказав він.
Судді зберегли свої посади лише тому, що поскаржились у Брюсселі. Після втручання високопоставлених чиновників ЄС прем'єр, який хотів відкликати суддів, відмовився від свого наміру.
Не вперше чорні хмари збираються над чинним президентом, який править від 2004 року. Перша спроба імпічменту Бесеску відбулась у 2007 році. Тоді парламент нарахував 19 порушень конституції, але конституційний суд не підтримав звинувачення.
Цього разу Понта добре підготувався до зіткнення з Бесеску. Кадрові рокіровки відбулися на багатьох важливих посадах. Втратив роботу, зокрема, генеральний прокурор і голова Антикорупційного бюро. На бік коаліції також перейшло достатньо опозиційних депутатів і сенаторів, щоб можна було переобрати голів обох палат парламенту. «Це державний переворот», — прокоментував своє несподіване звільнення колишній голова сенату Васіл Блага.
«Я хочу, щоб Румунія залишалася стабільною країною, яка поважає права, конституцію, європейські й міжнародні стандарти», — заявив прем'єр-міністр Віктор Понта після оголошення процедури імпічменту президентові.
Звичайно, він мало кого переконав як у Румунії, так і в ЄС. Там усе більше говорять про мрії прем'єр-міністра здійснити переворот, а процедуру імпічменту вважають спробою позбутися політичних опонентів. Європейська комісія висловила стурбованість з приводу подій в Румунії, зокрема зниженням ролі таких незалежних інститутів, як конституційний суд. Адже «верховенство закону та незалежність судової влади є основою демократії, яка необхідна для взаємної довіри в рамках Європейського Союзу», — заявила Єврокомісія.
На думку експертів, мета Понти більш прозаїчна, ніж здається. Він хоче нейтралізувати антикорупційні інституції, які стали успішними. За останні роки у в'язниці опинилися колишні екс-прем'єр-міністр, міністри і високопоставлені посадові особи. Кілька тижнів тому екс-прем'єр-міністр Адріан Настасе, наставник Понти, був засуджений до двох років ув'язнення за корупцію, але потрапив, намагаючись накласти на себе руки, до лікарні. Ці історії наочно показують, що людям на кшталт Понти така боротьба не подобається.
До речі, лише в серпні закінчується термін повноважень нинішнього глави управління по боротьбі з корупцією, і президент повинен призначити нового. Є підозри, що виконуючий обов'язки президента Антонеску призначить на цю посаду свою людину. І справу буде зроблено.
Дії Понти не подобаються багатьом людям, навіть відвертим противникам Бесеску. Політичні потрясіння останніх днів привели до падіння румунську валюту. Найбільше втратили люди, які мають кредити в євро. Загалом, наскільки Понта перестарався, стане відомо у листопаді на парламентських виборах.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • КУБА— НОВИЙ КУВЕЙТ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».