Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
«ШАХТАР» ЗІГРАВ У ТЕНІС
Футбольні вболівальники недовго сумували після закінчення баталій Євро-2012 — менш як за два тижні після чемпіонату континенту взяла старт нова першість України серед команд Прем'єр-ліги.
Перший тур видався безкомпромісним (нічия була зафіксована лише у прем'єрному поєдинку) і прогнозованим — фаворити перемогли, а донецький «Шахтар» узагалі декласував свого не останнього в українській футбольній ієрархії опонента з тенісним рахунком.

Збалансований «Шахтар»
Перші матчі нового чемпіонату завжди викликають особливий інтерес, оскільки перед початком багатомісячного турніру майже всі учасники змагань намагаються посилити свій склад. Чемпіон України був не надто активним на трансферному ринку — «Шахтар» має достатньо збалансований склад, якому, на думку президента клубу Рината Ахметова, до снаги виконувати найскладніші завдання не лише на внутрішній арені. Як і торік, у нинішньому сезоні гірники стартуватимуть у Лізі чемпіонів одразу з групової стадії й серед 32 учасників цього раунду перебуватимуть у другій за силою вісімці команд.
Це означає, що донеччани уникнуть зустрічі з іспанською «Валенсією», німецьким «Шальке», англійським «Манчестер Сіті», португальськими «Бенфікою» і «Брагою» та російським «Зенітом». Утім, торішній провал «Шахтаря» теж починався з другого кошика «посіву», та високий статус не убезпечив чемпіонів України від кіпрської «попелюшки» на ім'я АПОЕЛ — із четвертої вісімки, а також поразок від «Порту» і «Зеніта».
У новій єврокампанії гірникам допоможе нападник збірної України Марко Девіч, який провів кілька успішних сезонів у «Металісті». Після відрядження до Севастополя і виступу на Євро-2012 повернувся до Донецька чеський півзахисник Томаш Хюбшман.
На цьому список новачків (з лапками і без них) «Шахтаря» поки що вичерпується, але до остаточного закриття трансферного вікна понад місяць, тому нові придбання ще можливі. Зокрема, ідеться про імовірний перехід до складу чемпіонів хавбека «Дніпра» і збірної України Євгена Коноплянки. З-поміж імовірних втрат гірників — бразилець Вілліан, інтерес до якого нібито виявляє англійський «Челсі».
Та повернімося до стартового матчу «Шахтаря» в чемпіонаті. Після легкої прогулянки (2:0) у луганському матчі за Суперкубок України проти учасника Ліги Європи «Металурга» «помаранчево-чорні» продовжили перевіряти на міцність вітчизняних учасників другого за значенням єврокубка. Виявилося, що столичний «Арсенал» до міжнародних змагань не готовий.
Підопічні російського наставника Леоніда Кучука зазнали на «Донбас Арені» нищівної поразки з рахунком 0:6 — такі результати фіксують у тенісі, коли зустрічаються суперники, яких у рейтингу відокремлює не одна сотня позицій.
Розгром канонірів розпочав на 14-й хвилині Генрік Мхітарян, який використав класну передачу найкращого бомбардира попереднього чемпіонату Євгена Селезньова. Ледь минуло півгодини гри, коли вірменський півзахисник донеччан удруге змусив голкіпера Боровика витягати м'яч із сітки. Ще в першому таймі ганебним для гостей рахунок зробили Селезньов і Тейшейра — 4:0.
Не надто форсуючи події, «Шахтар» збільшив свою перевагу після перерви. У середині другого тайму Ілсіньйо забив п'ятий гол, а на доданих арбітром хвилинах під скандування свого прізвища дебютний гол у складі чемпіонів із пенальті забив Марко Девіч, який вийшов на заміну.
Безпорадність «Арсенала» в обороні непокоїть — 2 серпня цій команді належить представляти Україну в третьому кваліфікаційному раунді Ліги Європи. Сьогодні відбудеться жеребкування цієї стадії змагання, і каноніри не матимуть статусу «сіяної» команди. Це означає, що цілком можлива зустріч не тільки з польською «Легією», болгарськими «Левськи» чи ЦСКА, а й з італійським «Інтером», англійським «Ліверпулем» чи французьким «Олімпіком» з Марселя.

Незігране «Динамо»
На відміну від головного конкурента на внутрішній арені, київське «Динамо» плідно попрацювало на трансферному ринку. Щоправда, в зустрічі з донецьким «Металургом» на поле вийшов лише один новачок «біло-синіх».
Півзахисник збірної Хорватії Ніко Кранчар, за його власними словами, зараз готовий продемонструвати трохи більш як половину своїх можливостей. Але й 69 хвилин, які він провів на полі головної арени Євро-2012, вистачило, щоб зрозуміти — гру «Динамо» він посилить, коли матиме більше взаєморозуміння з партнерами.
Власне, результативною могла стати перша конструктивна передача хорватського плеймейкера: Ніко від центрального кола «вирізав» м'яч на лівий фланг атаки киян. Там бразилець Дуду, який у минулому чемпіонаті не мав надто багато часу на полі, в протистоянні з оборонцем Чечером знайшов можливість пробити — сфера просвистіла поруч із дальнім кутом воріт Бандури.
Увесь матч минув за традиційним сценарієм: «Динамо» мало «значну ігрову й територіальну перевагу» (коментаторський штамп тут буде цілком доречним), «Металург» успішно захищався без жодних шансів на успіх поблизу чужих воріт. У перерві наставник віце-чемпіонів України Юрій Сьомін випустив на поле замість Дуду і Аруни учасників чемпіонату Європи Олега Гусєва і Дениса Гармаша, але й ці двоє посилити гру фаворита не змогли.
До омріяної нічиєї в Києві донецькому «Металургу» забракло якихось миттєвостей. На другій із трьох доданих арбітром хвилині Андрій Ярмоленко на правому фланзі знайшов можливість навісити на лінію воротарського майданчика, де форвард киян Браун Ідейє виправдав свою присутність на полі й попередні 90 хвилин безбарвної гри та невикористаних нагод. Нігерієць випередив свого опонента-захисника і головою від стійки відправив м'яч до сітки воріт Олександра Бандури.
«Валідольна» перемога «Динамо» дозволила столичній команді увійти до сімки лідерів чемпіонату. Можливо, кияни протягом сезону ще додаватимуть, зважаючи на солідне підсилення. Крім «готового на 60 відсотків» Кранчара, до «основи» віце-чемпіонів мають приєднатися півзахисник збірної Португалії Мігель Велозу, а також екс-нападник іспанського «Вільяреала» Марко Рубен. 25-річний аргентинець твердить, що зможе допомогти «Динамо» вже в другому турі, коли відбудеться дербі з «Арсеналом». Натомість Велозу тільки-но прибув до Києва, тому про його повноцінну готовність до гри можна буде говорити хіба що в серпні.
«Велозу прилетів до Києва лише в понеділок увечері, йому потрібний час, аби відпочити після Євро, де збірна Португалії дійшла до півфіналу. Ми пропонували Мігелю приєднатися до команди трохи раніше, але він дав зрозуміти, що принесе значно більше користі, якщо спершу відновиться психологічно. Фізичну форму він, за власними словами, буде готовий набрати за десять днів», — розповів президент «Динамо» Ігор Суркіс.
Про іншого зіркового новачка керівник столичного клубу сказав так: «Ніко належить набрати потрібні кондиції. Природно, нас не може влаштовувати нинішній рівень готовності Кранчара. На полі він повинен відпрацьовувати від першої до останньої хвилини. Втім, ми не знаємо до кінця плани Сьоміна. Можливо, тренер збирається вивести його на оптимальний рівень до відповідальних матчів на євроарені».
До цих «відповідальних матчів» «Динамо» залишилося чекати недовго. Сьогоднішнє жеребкування третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів визначить команду, з якою віце-чемпіони України перший поєдинок зіграють 31 липня або 1 серпня. Матч-відповідь відбудеться 7 або 8 серпня. Серед можливих опонентів — бельгійський «Брюгге», голландський «Феєноорд», румунський «Васлуй» і шотландський «Мазервелл».
Щодо «Металурга», то свою єврокампанію донецький клуб розпочав у четвер. У першому матчі другого раунду кваліфікації Ліги Європи підопічні Володимира П'ятенка зустрічалися з переможцем Кубка Чорногорії, дебютантом не лише міжнародних турнірів, а й вищого дивізіону національного чемпіонату — клубом «Челик» із Нікшича.
Звісно, різниця в класі опонентів очевидна, тому в Донецьку сьогодні також чекатимуть на результати жеребкування третього кваліфікаційного раунду Ліги Європи. На відміну від київського «Арсенала», «Металург» буде «сіяним» і на цій стадії, тому має більше шансів отримати «прохідного» суперника.

«Металіст» і «Дніпро» — «тіньові фаворити»
Із перемог розпочали новий чемпіонат ще дві команди, за яких у серпні українці вболіватимуть на міжнародній арені.
Харківський «Металіст», який на трансферному ринку, крім втрати Девіча, нічим не відзначився, здобув прогнозовану перемогу над маріупольським «Іллічівцем». Протягом усієї гри бронзові призери чемпіонату України контролювали події, а свою значну перевагу реалізували на 18-й хвилині. Соса на лінії штрафного майданчика зіграв у «стіночку» з Марлосом, вийшов на побачення з голкіпером маріупольців Рустамом Худжамовим і не без допомоги рикошету переграв воротаря.
Надалі гра минала на зустрічних курсах, нова-стара команда Миколи Павлова до останніх хвилин поєдинку зберігала шанси на нічию, хоча господарі мали набагато більше можливостей забити вдруге. Уже «на прапорці» компенсованого часу харків'яни досягли своєї мети: майстерний навіс невгамовного Соси перетворив на гол Павло Ребенок, який опинився в потрібному місці у слушний момент — йому залишалося тільки підставити голову, щоб із метра «внести» м'яч у ворота (2:0). Цікаво, що Ребенок забив команді свого колишнього наставника — ще в минулому сезоні він і Микола Павлов разом працювали у полтавській «Ворсклі».
Дніпропетровський «Дніпро» здобув легку перемогу над сімферопольською «Таврією», хоча понад годину ігрового часу провів удесятьох — спочатку Євген Коноплянка отримав жовту картку за порушення, а на 31-й хвилині найкращий гравець попереднього чемпіонату побачив перед собою червоне світло за імовірну симуляцію на лінії штрафного майданчика сімферопольців. До невдач Євгена варто зарахувати нереалізований на 21-й хвилині пенальті.
Однак того, чого не вдалося зробити Коноплянці, навіть у меншості змогли досягти партнери. Героєм матчу став Джуліано, який на 3-й хвилині був найшвидшим на добиванні після удару Руслана Ротаня і рикошету від самого себе. Після перерви бразилець чудово зіграв у контратаці — після того, як Роман Зозуля класно скинув м'яч йому на хід. На 73-й хвилині команда, що грала в меншості, спромоглася довести рахунок до розгромного — Денисов реалізував шанс, який довгою передачею йому надав Ротань.
Єдине, на що спромоглися гості,— гол престижу, який на 87-й хвилині записав до свого активу Максим Фещук (3:1).
Єдина нічия в першому турі була зафіксована в «галицько-волинському» дербі — з рахунком 1:1 зіграли луцька «Волинь» і львівські «Карпати». Знекровлена численними кадровими втратами, полтавська «Ворскла» стала єдиною командою, котра програла на власному полі, — 0:1 у протистоянні з криворізьким «Кривбасом».
Луганська «Зоря» з рахунком 2:0 переграла запорізький «Металург», який повернувся до вищої ліги, а одеський «Чорноморець» був сильнішим за ще одну команду, що в минулому сезоні виступала в першій лізі.
Із рахунком 3:2 одесити виграли в ужгородської «Говерли», набагато відомішої за попередньою назвою — «Закарпаття».
Сьогодні матчем «Кривбас» — «Чорноморець» розпочинається другий тур Прем'єр-ліги. Його центральними матчами стануть недільні дербі: «дніпровське» («Металург» (Запоріжжя) — «Дніпро») і київське («Арсенал» — «Динамо»).

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛЬВІВ МОЖЕ НЕ ПОБАЧИТИ ШЕВЧЕНКА І ВОРОНІНА

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».