Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДРУГЕ СЕРЦЕ ЛЮДИНИ ТАК НАЗИВАЛИ ПЕЧІНКУ АВІЦЕННА ТА ІНШІ ДРЕВНІ СВІТИЛА МЕДИЦИНИ
Вона відіграє одну з головних функцій у житті людини. Адже саме печінка регулює обмін вуглеводів, білків і жирів. А ще слугує фільтром для людського організму, знешкоджуючи токсичні речовини, що надходять до нього.
Які чинники найбільше шкодять печінці? Як зберегти її здоровою, здатною виконувати свої функції?
Відповісти на ці та інші запитання я попросив професора кафедри військової терапії Української військово-медичної академії, кандидата медичних наук, лікаря-гастроентеролога вищої категорії підполковника медичної служби Галину Осьодло.

— Існує чимало чинників, які завдають печінці шкоди,— говорить Галина Василівна.— Приміром, неправильне харчування. Людина, котра звикла до жирної, висококалорійної їжі, знущається над цим органом. Не можна не враховувати і екологічного чинника, який, до речі, позначається на здоров'ї людини і обійти цей орган аж ніяк не може. Та чи не найбільше шкодить їй алкоголь.
— Але ж навіть представники ВООЗ кажуть, що 30—40 грамів 96-градусного спирту не шкодять людині...
— У тому-то й річ, що 30—40, а не, скажімо, 300—400, які є нормою для багатьох українців. До того ж визначена норма в 30—40 грамів передбачає, що людина питиме високоякісне спиртне, а не те, що продають у більшості наших шинків.
Другим чинником, який, на жаль, все частіше губить печінку, є вірусні гепатити. Зараз відомі вісім вірусів, які уражають печінку. Захворювання здебільшого починається з гострих запальних процесів, потім переходить на хронічне і закінчується цирозом. До найнебезпечніших чинників, що загрожують печінці, слід віднести наркоманію. Вона шкідлива не тільки сама по собі, а й особливо тому, що в середовищі наркоманів гепатити і близькі до них недуги досягли катастрофічних масштабів.
Нерідко до медиків звертаються пацієнти, печінка яких уражена надмірним споживанням ліків, що мають гепатотоксичний вплив. Це означає, що потрібно неухильно дотримуватися рекомендацій лікаря, який призначає певні препарати, і в жодному разі не займатися самолікуванням. На жаль, багато хто є сам собі лікарем...
Печінка може страждати і від захворювань, зумовлених різними паразитами. Вони потрапляють в організм насамперед разом із неякісними продуктами харчування. Наприклад, м'ясом, рибою. Зауважу, що часто люди свідомо наражаються на небезпеку, купуючи ці продукти на стихійних ринках. Адже м'ясо, риба, що там реалізуються, не проходять санітарно-епідеміологічного контролю.
Цей орган страждає і при інших недугах, приміром, збільшення печінки свідчить іноді про порушення серцевого кровообігу, внаслідок застою крові у печінці. Вона уражається при утворенні каміння або бактерійних запальних процесах у жовчному міхурі чи жовчних протоках, закупорка яких призводить до розвитку механічної жовтяниці.
Велике значення для здоров'я печінки має харчування, побудоване на балансі основних інгредієнтів, необхідних для підтримки життєдіяльності цього органу і всіх інших органів та систем. Тут відіграють роль і кількість білків, жирів, вуглеводів, що надходять до організму, і якість страв, що готують, і регулярність їди. Аби печінка залишалася здоровою, потрібно уникати в своєму раціоні речовин, які їй важко переробляти.
— На початку нашої розмови, Галино Василівно, Ви сказали про важливість правильного харчування. Хотілось би почути про це детальніше.
— Печінка «не любить» важких жирів тваринного походження. Тож не варто захоплюватися стравами із жирної свинини і баранини, м'яса качки і гусака, міцними бульйонами, а також тістечками і тортами, випеченими на вершковому маслі. Їй не подобаються овочі й зелень з різким смаком — редька, редиска, часник, кінза, кислі дари природи — журавлина, щавель. Не вживайте гірчицю, оцет, хрін, мариновані овочі, копченості й соління.
Ваш організм має одержувати щодня приблизно 100 грамів білка, а в раціоні повинні бути нежирні м'ясо і риба, сир, яєчний білок, знежирене молоко. Немає жодних протипоказань до вживання цукру, варення, цукерок. Замість вершкового масла віддайте перевагу рослинним оліям. Отже, харчовий раціон мусить бути рослинно-молочний — такий, який був у наших предків.
Загалом людина щодня має споживати їжу, яка містить злаки, протеїни, молочні страви, а також овочі й фрукти. При цьому 30—40 відсотків денної норми калорій повинні надходити до організму разом із жирами. Проте це не означає, що на вашому столі щодня має бути сало. Перевагу слід віддавати жирам, які містяться у рослинній олії, горіхах. А ось білками не слід зловживати.
— Багато українців страждає на цироз. Хотілось би почути, чи може людина позбутися цієї хвороби?
— Останнім часом доведено, що цей процес на початкових стадіях зворотний, якщо усунути причину захворювання. Наприклад, якщо ми лікуємо противірусними препаратами пацієнта з вірусним гепатитом, то стадія фіброзу печінки при повторних біопсіях знижується. Те саме спостерігається до певної пори при алкогольному цирозі, коли пацієнт відмовляється від алкоголю.
— Чимало наших співвітчизників уражені гепатитом С. Наскільки він небезпечний і як передається?
— Гепатит С — інфекційне захворювання, що «б'є» передовсім по печінці. У 50—80 відсотків хворих він перебігає у формі хронічної інфекції, яка з часом може призвести до формування цирозу, а то й раку печінки.
Підступність цієї недуги у тім, що протягом багатьох років вона може не виявлятися. Проте інфекція розвивається і, попри відсутність симптомів, людина стає її джерелом, тобто може заразити інших.
Вірус гепатиту С зазвичай передається двома способами. Зокрема, парентеральним шляхом — через кров: при використанні нестерильних шприців, інших колюче-ріжучих предметів. У побуті вірус гепатиту С передається через бритви, манікюрні прилади, якщо цими предметами користується хворий на гепатит С.
Другий спосіб передачі вірусу гепатиту С, що буває рідше, — статевий, тобто вірус передається так само, як і збудники венеричних захворювань, ВІЛ-інфекція, вірус гепатиту В.
У деяких випадках вірус гепатиту С може передаватися від матері до дитини в період вагітності й пологів. Це відбувається, коли вагітна жінка переносить гепатит С у гострій формі або у неї загострення хронічного гепатиту С під час вагітності й пологів.
— Як уберегтися від гепатиту?
— Не користуватися нестерильними шприцами та іншими колюче-ріжучими предметами, а при статевих стосунках із малознайомими партнерами застосовувати презервативи.
— Захворювання на гепатит — смертний вирок людині? Як воно протікає?
— Термін життя такого хворого залежить від того, як швидко недуга розвивається і чи проводиться противірусне лікування. Якщо пацієнт виконує рекомендації лікаря, проходить у визначені ним терміни обстеження та лікування, дотримується приписаних дієт, то гепатит, як ви сказали, — не смертний вирок.
У таких випадках слід цілковито відмовитися від спиртних напоїв, у тому числі пива, тютюнокуріння, безконтрольного вживання гепатотоксичних ліків, лікарських трав,
БАДів — усього, що може завдати печінці токсичного ураження.
Зважаючи на чинники, про які я сказала, важко спрогнозувати термін життя хворої людини. Не слід забувати, що одна і та сама хвороба у різних людей протікає по-різному.
— Які симптоми мають насторожити людину щодо захворювання печінки?
— Печінка — один із небагатьох людських органів, який не поспішає «сигналізувати» про свої проблеми: у більшості випадків вона потерпає мовчки. Медична статистика ВООЗ свідчить, що приблизно 35—40 відсотків землян мають проблеми з нею, але тільки два-три відсотки знають про це. Тому я б рекомендувала час від часу обстежуватися в медичних закладах. Наприклад, робити ультразвукове дослідження, під час якого виявляють певні захворювання печінки і жовчовивідних шляхів.
Біохімічний аналіз крові з вивченням «печінкових проб» і ліпідного профілю, дослідження маркерів вірусних гепатитів допоможуть встановити причину недуги. Нині в арсеналі лікаря є дослідження, що допомагають в постановці діагнозу цирозу на ранніх стадіях без проведення біопсії печінки.

Інтерв'ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • УСІХ ПОРАХУЮТЬ. ЕЛЕКТРОННО
  • ПІГУЛКИ П'ЄМО НЕ ТІ...
  • ГЕПАТИТ НАСТУПАЄ
  • МІФИ ПРО ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ
  • СКІЛЬКИ КАВИ КОРИСНО ДЛЯ СЕРЦЯ?

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».