Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
КЛАН АСАДІВ
Вони хотіли бути найбільш сучасною президентською парою Близького Сходу, а нині мають на руках кров повстанців і цивільних громадян. У сирійській громадянській війні Асма і Башар Асади стали заручниками власного клану.

Практично на всіх офіційних заходах, особливо на конституційному референдумі у лютому і парламентських виборах у квітні, Башар Асад з'являється разом з дружиною Асмою. Довкола завжди багато людей, які намагаються сфотографувати їх і привітатися з президентом. Правляча пара завжди має бездоганний вигляд: він у костюмі, вона — у сукнях чи костюмі і завжди з усмішкою на вустах.
Дружина Асада народилася в Лондоні і донині має там безпечну гавань. У Туманному Альбіоні мешкають її батьки: батько-кардіолог і мати-дипломат на пенсії, обоє походять з нині бунтівного Хомсу. До 25-го року життя вона користувалась іменем Емма, вчилась у найкращих лондонських школах, отримала освіту в галузі інформатики та французької літератури, працювала у банку J.P.Morgan.
Башар приїхав до Лондона на початку 90-х, щоб пройти спеціалізацію з офтальмології. Роками вони підтримували зв'язок не тільки на відстані, але тримали все в таємниці. У 1994 році молодий Асад мусив повернутись у Дамаск після смерті брата Баселя і зайняти його місце поруч із батьком Хафезом. Після його смерті у 2000 році Башар вступив на посаду президента Сирії.
Протягом років Асма була улюбленицею медіа, які бачили в ній Діану Близького Сходу, захоплювались її скромністю, досконалим володінням чотирма мовами і вмінням одягатися. Присутність Асми поруч із Башаром позитивно впливала на імідж близькосхідного диктатора. Навіть Ніколя Саркозі, який в останні місяці свого президентства став одним із найбільших критиків Асада, якось сказав про президента Сирії, що, напевно, він не такий і поганий, якщо має таку дружину, як Асма.
Асад добре розуміє те, що ніщо так не поліпшує його «візерунок» за кордоном, як дружина, і знає, як це максимально ефективно використати. За повідомленням вашингтонської газети The Hill, у листопаді 2010 року сирійський режим підписав контракт з піарівською фірмою Brown Lloyd James про публікацію нарису про Асму в одному з престижних журналів моди.
Стаття з'явилась у 2011 році в американському журналі «Вог» за кілька тижнів до вибуху сирійської революції. Після хвилі критики текст зник з інтернет-сторінки журналу, і нині вона доступна лише на офіційній сторінці президента. Фотографія Асми на тлі панорами Дамаска і сонця, що заходить, та назва «Троянда пустелі» обіцяли дуже лаковану розповідь про життя президентської пари.
Для Асадів гроші не є жодною проблемою — статки всього клану оцінюються у 80–150 мільярдів доларів. Арабські медіа повідомляли, що після вибуху повстання влада у Дамаску вивела з Європи на рахунки у Лівані приблизно 20 мільярдів євро, щоб зберегти їх від можливих санкцій Заходу. США, Євросоюз, Японія і Швейцарія заморозили рахунки сирійських високопосадовців, але більшість грошей вдалося раніше вивести з-під контролю.
Щоденно ввечері у домі Аніси, матері президента Асада, відбуваються родинні наради. За інформацією генерала Фаєза Амро, найвищого за рангом військового, який перейшов на бік заколотників, у зустрічах бере участь Башар, його брат Махер — командувач Республіканської гвардії і елітної ІV дивізії, які пацифікують міста, сестра Бушара та її чоловік Асеф Шавкат — колишній керівник військової розвідки, а нині заступник начальника Генерального штабу. Вирішальне слово завжди належить Анісі, до якої воно перейшло після смерті Хафеза. Башар не завжди приймає остаточні рішення, проте завжди їх оголошують від його імені.
Після аналізу дня, що минув, ухвалюється план на наступний: яку дільницю якогось бунтівного міста умиротворяти, як припинити відплив дезертирів, як розігнати демонстрації. Постанови родини реалізує Махер за допомогою підлеглих йому військових підрозділів, через приховані канали передають вказівки, відомі своєю жорстокістю, шебіха — неформальній організації, яка була створена 30 років тому для захисту шляхів контрабанди і рекету. Нині шебіха асоціюється з тортурами, вбивствами, насильством і розставленими на дахах снайперами. Найманці з'являються всюди там, де влада насправді хоче налякати сирійців.
Близька і далека родина, яка опанувала структури держави і бізнесу, може почуватися безкарною, поки Башар залишатиметься президентом. Єдине, чого він не може зробити,— це віддати владу. Зрештою, найближчим часом це малоймовірний сценарій: режиму вистачає грошей на ведення війни, а Захід не готовий до інтервенції. Асади мають великий шанс потопити протести у крові, а кров лише зміцнює позицію Башара у клані.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ВІДРОДИТЬ КРИЗА КОМУНІЗМ?
  • ПІВДЕННОАЗІЙСЬКА КОНФРОНТАЦІЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».