Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СУСПІЛЬСТВО
ПРОТИСТОЯННЯ ТРИВАЄ
Уже вкотре поспіль тиждень, що минає, приносить купу новин із «фронту» протистояння чинної української влади з ув'язненими лідерами опозиції — Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком.

Головна новина — від так званих служителів Феміди. Як і у випадку з екс-прем'єр-міністром, Апеляційний суд Києва не став дошукуватися якихось оригінальніших вердиктів і просто визнав правомірним вирок, винесений колишньому міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку Печерським райсудом столиці. Відповідну резулятивну частину ухвали оголосив головуючий колегії палати з розгляду кримінальних справ Іван Рибак.
Тож колишній польовий командир Майдану, за цією ухвалою, має пробути за ґратами чотири довгі роки за те, що нібито неправильно працевлаштовував свого водія і «з розмахом» відзначив професійне міліцейське свято.
Зрозуміло, що захист Юрія Луценка заявив, що планує в касаційному порядку оскаржити рішення апеляційної інстанції. «Безумовно, ми направимо касаційну скаргу, після чого звернемося до Європейського суду з прав людини», — повідомив адвокат Ігор Фомін. І додав: нинішнє рішення суду свідчить про те, що українська судова система не самостійна.
А ось потенційний розгляд справ опозиційних лідерів у Європейському суді з прав людини має значно більше шансів на успіх. Принаймні відомий в Україні правник, котрий пропрацював у Європейському суді з прав людини десять років (від 1998-го до 2008 р.), Володимир Буткевич цими днями зауважив: «Справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка у Євросуді з прав людини виграшні без усякого сумніву. Сам Президент Віктор Янукович нещодавно заявив, що Тимошенко було засуджено за старим Кримінальним кодексом, тому не було дотримання європейських стандартів. Отже, сам глава держави визнав, що було порушення європейських норм. А на державу покладається обов'язок створити систему правового захисту і саме вона має відповідати за це, а не особа, до якої такий кодекс застосували».
До речі, головна європейська інстанція, що опікується правами людей, розпочала розгляд заяви Юлії Тимошенко щодо умов утримання і лікування у Качанівській виправній колонії. Буквально позавчора на адресу керівництва відомства надійшов лист Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з інформацією про одержання ним запиту від суду.
Пенітенціарна служба поспішила запевнити, що «в Качанівській виправній колонії створено усі необхідні умови для засуджених, передбачені національним та міжнародним законодавством, у тому числі щодо матеріально-побутових, санітарних умов тримання, а також медичної допомоги і лікування Тимошенко». Проте залишається велике питання: чи задовольнить така відповідь представників Європейського суду?
Варто наголосити, що українська влада неабияк «розщедрилася», дозволивши цими днями зустрітися з Юлією Тимошенко доповідачам із Парламентської асамблеї Ради Європи Марієтті де Пурбе-Лундін і Маіліс Репс.
«Під час нашої зустрічі ми говорили про речі, які хотіла нам розповісти пані Тимошенко: про умови її лікування, про її ув'язнення і, звичайно, про питання, пов'язані з її здоров'ям,— поділилися враженнями від зустрічі пані Репс і Пурбе-Лундін на брифінгу.— Частину бесіди було присвячено політиці та майбутнім парламентським виборам. Багато з того, про що ми говорили з пані Тимошенко, було сказано приватно і конфіденційно, і ми б хотіли, щоб воно таким і залишилося. Але сумнівів не викликає те, що Тимошенко звикла до постійного стресу і залишається сильною жінкою».
Утім, хоч якою б сильною була екс-прем'єр-міністр нашої держави, лише вибірковими візитами до неї представників світової спільноти явно не обмежиться. (Вибірковими тому, що, наприклад, членам канадського парламенту було відмовлено у зустрічі з Юлією Тимошенко). Наступного тижня Європейський парламент у Страсбурзі має намір розглянути українське питання і ухвалити відповідну резолюцію.
Це рішення було ухвалене на конференції президентів держав, яка відбулася у вівторок у Брюсселі. Причому питання до порядку денного було внесено за прискореною процедурою. Наразі повідомляється, що дискусія і голосування щодо резолюції відбудуться 22 травня.
Як сповістили в Європейському парламенті, відповідальною за підготовку спільного тексту резолюції буде група консерваторів, оскільки ні європейські народники, ні соціал-демократи не були згодні віддати підготовку тексту один одному. Очікується, що текст резолюції буде жорстким. У ньому також знайде відображення дискусія щодо можливого бойкоту Євро-2012.
В Україні події навколо головної «VІР-засудженої» останніми днями почали розвиватися несподівано. І річ не в тім, що Тимошенко знову відмовилася від низки лікувальних процедур після того, як певна інформація щодо її лікування «просочилася» в пресу. До подібних конфліктів громадськість звикла.
Значно цікавіше, що наприкінці тижня прем'єр Микола Азаров допускає, що Тимошенко отримає можливість лікуватися за кордоном. Відразу після таких припущень справа набула несподіваного обороту.
Позавчора Комітет Верховної Ради з правової політики підтримав законопроект, який дозволяє направляти засуджених до медичних установ за межами України. Про це повідомив депутат Тарас Чорновіл, який, власне, вніс минулого тижня такий документ до парламенту.
За словами нардепа, спікер Володимир Литвин поставив на документі візу щодо невідкладного розгляду цього законопроекту. Тому його позачергово (!) було подано до профільного комітету.
«Два представники від Партії регіонів висловилися щодо законопроекту трошки скептично, і не підтримали. Представники опозиції висловили свої зауваження, визначилися, що його можна доопрацювати до другого читання і підтримали, і комітет проголосував «за»,— ділиться враженнями пан Чорновіл.— До того ж комітет миттєво отримав висновок головного науково-експертного управління щодо цього документа, який зазвичай треба чекати кілька тижнів.
З цього можна зробити висновок: може, і справді розглядається питання, щоб дати можливість Юлії Тимошенко виїхати за кордон на лікування? Адже такі темпи розгляду законопроекту можуть бути тоді, коли є серйозне прохання згори».
Якщо це справді так, то цілком імовірно, що перед Юлією Тимошенко відчинять двері не лише Качанівської колонії, а й усієї держави. Можливо, не надто далекоглядні радники владних представників вирахували: моральних, а тепер уже й фізичних, тортур для екс-прем'єра достатньо, щоб вона погодилася на, скажемо так, м'який варіант еміграції з України. Проте це свідчить лише про одне: вони просто погано знають цього політика. Тож протистояння величезної державної каральної машини з окремими, хоч і не рядовими громадянами, триває.

Руслан ІВАНІВ



[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]

[an error occurred while processing this directive]
також у паперовій версії читайте:
  • У ФОКУСІ ЗАРУБІЖНИХ ЗМІ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».