Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); СПОРТ
ХЕТ-ТРИК «ШАХТАРЯ»
Після того, як головні конкуренти донецького «Шахтаря» — київські динамівці в передостанньому турі втратили очки в Луганську, привид «золотого матчу» розтанув, як дим.

Тільки відвертий фантаст міг уявити, що остання команда чемпіонату — «Олександрія» — зможе повернути головну інтригу турніру. Наївно було сподіватися, що «Шахтар» дозволить «Олександрії» відібрати в себе очки і поставить під загрозу чемпіонство. Донеччани впевнено перемогли свого опонента з рахунком 3:0 і здобули чемпіонський титул утретє поспіль, причому другий рік команда Мірчі Луческу робить «золотий дубль», кладучи медалі вищої проби в Кубок країни. Це сьоме чемпіонство «гірників» (у «Динамо» — 13). Причому в останні вісім сезонів під проводом Луческу донеччани здобули шість перемог у чемпіонаті й чотири — в Кубку.
«Динамо», яке від 1993 до 2002 року панувало на українських теренах, протягом останнього десятиліття здало позиції. Спад у динамівських результатах розпочався відтоді, як пішов із життя Валерій Лобановський. 13 травня виповнилося десять років від дня смерті видатного тренера. Того ж дня київське «Динамо» відзначило 85-річний ювілей. Без приводів для радості. Останні чотири сезони «Динамо» перебуває під впливом російських фахівців — по черзі, з перемінним успіхом, з командою працювали Валерій Газзаєв та Юрій Сьомін. Саме завдяки старанням останнього «біло-сині» й виграли свій останній чемпіонський титул у 2009-му.
Повторити те досягнення Сьомін не зміг. Щодо останньої гри сезону, то вона вийшла символічною: динамівці вперше втратили очки на оновленому НСК «Олімпійський». На виправдання своєї непереконливості в матчі з «Таврією» господарі знову можуть кивнути на арбітра, цього разу — Юрія Можаровського, який на 37-й хвилині за фол останньої надії вилучив з поля голкіпера Максима Коваля. Тож надалі ворота віце-чемпіона захищав номінально третій воротар команди Артем Кичак. Хай там як, але в цьому чемпіонаті «Динамо» пропустило найменше голів за останні чотири сезони, щоправда, й результативність виявилася найнижчою.
Натомість інша столична команда — «Арсенал» — фактично на одному диханні пройшла турнірну дистанцію і вперше у своїй історії зіграє в Лізі Європи. Знак оклику в сезоні підопічні білоруса Леоніда Кучука поставили в Кривому Розі, де перемогли «найбільше розчарування другого кола» — «Кривбас». Андрій Богданов відкрив рахунок чудовим ударом зі штрафного. Підопічні Юрія Максимова, які на зимову перерву пішли, посідаючи п'яту позицію, в десяти весняних матчах набрали лише два очки. Запас міцності не дозволив криворіжцям опуститися нижче десятого місця.
«Дніпро», без проблем обігравши «Карпати», не поступився «Арсеналу» четвертою позицією. При цьому львів'яни лише дивом врятувалися від вильоту в першу лігу. Своїм порятунком команда з Галичини має завдячувати «Чорноморцю», який по черзі обіграв «Олександрію» та «Оболонь» в останніх двох турах.
У цьому чемпіонаті блідо виглядала й «Ворскла», яка восени змагалася в Лізі Європи. Що то буде з полтавцями надалі? Микола Павлов уже натякнув, що втомився і, можливо, залишить клуб. Водночас заключний матч — проти «Металіста» (2:2) — його підопічні провели на максимумі.
А залишають вищий дивізіон столична «Оболонь» та футбольний клуб «Олександрія». Хто їм прийде на зміну — дізнаємося після завершення змагань у першій лізі.

Результати матчів 30-го туру:
«Ворскла» (Полтава) — «Металіст» (Харків) — 2:2
Голи: 1:0 — Курілов (8), 1:1 — Девіч (23), 1:2 — Пшеничних (25), 2:2 — Бордіян (69, аг.)
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Арсенал» (Київ) — 0:2
Голи: 0:1 — Богданов (80), 0:2 — Ковпак (90+2)
«Дніпро» (Дніпропетровськ) — «Карпати» (Львів) — 2:0
Голи: 1:0 — Стрініч (68), 2:0 — Олійник (86)
«Іллічівець» (Маріуполь) — «Металург» (Донецьк) — 2:1
Голи: 1:0 — Таргамадзе (63), 1:1 — Воловик (76), 2:1 — Таргамадзе (90+3)
«Чорноморець» (Одеса) — «Оболонь» (Київ) — 1:0
Гол: 1:0 — Лео Матос (89)
«Шахтар» (Донецьк) — ФК «Олександрія» — 3:0
Голи: 1:0 — Вілліан (15), 2:0 — Мхітарян (28), 3:0 — Селезньов (56)
«Динамо» (Київ) — «Таврія» (Сімферополь) — 1:1
Голи: 1:0 — Мілевський (17), 1:1 — Любічіч (86)
«Волинь» (Луцьк) — «Зоря» (Луганськ) — 2:2
Голи: 0:1 — Ліпартія (15), 0:2 — Галюза (36, пен.), 1:2 — Скоба (41), 2:2 — Майкон (49, пен.)
Бомбардири: Селезньов («Шахтар») — 14 (з пенальті — 0), Майкон («Волинь») — 14 (2), Ярмоленко, Ідейє (обидва — «Динамо») — 12 (0), Л. Адріано («Шахтар») — 12 (3), Шиндер («Таврія») — 11 (0), Девіч («Металіст») — 11 (2)
також у паперовій версії читайте:
  • ЗОЛОТО «МАНЧЕСТЕР СІТІ» ТА КУБОК «БОРУССІЇ»
  • ЄВРО-2012: ТУРЕЦЬКИЙ «ВІДПОЧИНОК» КОМАНДИ БЛОХІНА
  • ХОКЕЙ: ЧВЕРТЬФІНАЛИ БЕЗ СЮРПРИЗІВ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».