Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СОНЯЧНЕ СВІТЛО І АЛЕРГІЯ
Багато хто з нас з приходом сонця і тепла прагне швидше засмагнути. Адже бронзова засмага усім личить, а користь сонячних променів безумовна і відома. Але всі ми знаємо і про їхні негативні сторони: здатність спричиняти болючий опік, передчасне старіння шкіри, а також злоякісні утворення на шкірі.

Крім того, у травні, коли сонячні промені стають більш агресивними, можна зіткнутися з першими симптомами алергії на сонце — фотодерматозом. Що ж викликає його? Як боротися з наслідками? Про це ми запитали кандидата медичних наук, лікаря-алерголога вищої категорії Лілію Романюк.
— Лікарі вважають, що сонячні промені самі по собі не спричиняють алергії. Адже у складі алергену має бути повноцінний білок. Сонячне світло, особливо активне сонце,— це лише чинник, що провокує накопичення великої кількості алергенів у людей, котрі страждають на захворювання внутрішніх органів. У практично здорових людей алергії на сонячне світло не буває. Тому треба замислитися, що у вас не в порядку. Зверніть особливу увагу на стан печінки, надниркових залоз, нирок.
Під час вагітності також може проявитися алергія. Ще одна причина — вживання певних лікарських препаратів. До них належать нестероїдні протизапальні препарати, сульфаніламіди, хінідін, грізеофульвін, аміодарон, фторхінолони, тетрациклін.
Вважається, що алергія на сонячне світло може бути також пов'язана з порушенням пігментного обміну, гіпо- і авітамінозами, ендокринними порушеннями.
— Як виявляється фотодерматоз?
— Перші симптоми захворювання відчутні через кілька годин після того, як ви прийшли з вулиці. Проявляється сонячна екзема, або кропив'янка: шкіра свербить, вкривається дрібними висипаннями, червоніє, може розвинутися набряк шкіри і навіть слизових. Сонячна кропив'янка нечасто зустрічається у дорослих і рідкісна у дітей. При уповільненій сонячній кропив'янці висипання з'являються через 18–72 години. У чутливих хворих може розвинутися бронхоспазм, знизитись артеріальний тиск.
— Як поводитися в такій ситуації?
— При тяжкій формі сонячної алергії слід уникати сонця, на вулиці користуватися захисним кремом із високим фактором захисту. Носити одяг зі щільної тканини, з довгими рукавами. Страждання при важких формах фотодерматозу спричиняє свербіж. А з цим симптомом важко боротися — складніше, ніж, скажімо, з болем, який можна вгамувати за допомогою знеболювальних. Якщо алергія не сильна, можна спробувати підвищити свою пристосованість до світла, піддаючи дії УФ-променів невеликі ділянки шкіри на короткий час. Коли вживаєте ліки, то перед виходом на сонце перевірте, чи не входить до складу препарату відповідний компонент, що реагує на сонячне світло. Перед виходом на сонце не можна користуватися дезодорантами, парфумами, застосовувати ароматичні олії, особливо бергамотову і цитрусові.
— Як же бути? Закритися на все літо вдома, завісити штори і гуляти вночі?
— Звичайно, ні. Алергія на сонце у важкій формі зустрічається вкрай рідко. Частіше — це фотоалергія, але трапляється й фотофобія — страх сонячного світла. А це вже психологічна проблема. Звідси можна зробити висновок: чим більше людина боїться захворіти, тим більше шансів, що вона захворіє. А коли справді є підстави турбуватися про стан власного здоров'я, то не варто ховатися від недуги вдома. Краще проконсультуватися з лікарем щодо лікування.
— Як лікують фотоалергію?
— Лікування фотодерматиту поділяється на місцеве (зовнішнє) і внутрішнє. На уражені ділянки шкіри наносять мазі, що містять ланолін, цинк і метилурацил. Із народних засобів добре охолоджують шкіру і знімають свербіж листя капусти, тонкі кружечки свіжого огірка або сирої картоплі. При важких ураженнях шкіри лікар може призначити гормональні мазі.
Внутрішньо вживають препарати, що сприяють нормалізації функції печінки, а також відновленню нормального обміну речовин в організмі, регенерації шкірних покривів. Зазвичай — це антиоксиданти, вітаміни групи В, вітаміни Е і С, нікотинова кислота. Запалення шкіри добре знімають нестероїдні протизапальні препарати — індометацин і аспірин. При сильному свербіжі призначають антигістамінні препарати, які не спричиняють алергічної реакції на сонце.
Лікування триває від кількох днів до кількох тижнів. Повторні виникнення фотодерматиту можуть призводити до екземи. Коли фотодерматит з'являється вдруге, то сонце такій людині протипоказано.
— Чи означає це, що, одного разу захворівши на фотодерматит, людина має забути про сонячні ванни до кінця днів?
— Багато людей, в яких тільки один раз була «алергія на сонце», вважає, що тепер засмага їм протипоказана. Проте це не так. За дотримання певної техніки безпеки при прийнятті сонячних ванн такі люди можуть чудово засмагати. А діти цю алергію часто «переростають».
Це відхилення, згідно з оцінками фахівців, зустрічається практично у кожної десятої людини. Зрозуміло, серед цих десяти відсотків населення прояви хвороби можуть варіювати від практично непомітних до надзвичайно тяжких.
Фотодерматози більше зустрічаються у жінок віком від 20 до 30 років. Хворіють частіше жителі північних широт, які стикаються з дією сонячного світла незвичної для них інтенсивності, наприклад, під час відпустки на морі. Є навіть особлива форма хвороби, характерна для північноамериканських індіанців і є генетичною — «сонячна почесуха». Проте в хромосомах більшості жителів Європи такої мутації немає, і йдеться не про спадковий, а лише про набутий патологічний стан.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ІН'ЄКЦІЯ ВІД СЕРЦЕВОЇ НЕДОСТАТНОСТІ
  • ЕНЕРГЕТИКИ Б'ЮТЬ ПО ЗУБАХ
  • ФРУКТИ І ОВОЧІ ЗАХИЩАЮТЬ ВІД ДІАБЕТУ
  • ПЛЮС ТРИ РОЗМІРИ
  • СИМПТОМ, А НЕ ХВОРОБА...

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».