Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
МВФ РЯТУЄ ДОЛАР
Минулого тижня міністри фінансів «великої двадцятки» країн, які фактично контролюють світову економіку й торгівлю, ухвалили стратегічно важливе рішення про додаткове виділення близько 400 мільярдів доларів для Міжнародного валютного фонду.

Зокрема, уряд Японії виявив готовність виділити зі своїх золотовалютних резервів понад 60 мільярдів доларів для МВФ. Аналогічну суму має намір надати Китай, у якого наразі найбільші золотовалютні запаси у світі та який зацікавлений у підтриманні глобального попиту на свою індустріальну продукцію.
Ухвалене «великою двадцяткою» рішення стало результатом реакції на доповідь виконавчого директора МВФ Крістін Лагард, яка акцентувала увагу на додаткових викликах у світовій економіці. Зокрема, нові ризики стосуються тривалої кризи в зоні євро, стрімкого зростання рівня безробіття у провідних країнах світу, а також негативного впливу збільшення цін на нафту внаслідок загострення протистояння країн Заходу з Іраном.
Фактично зазначене рішення також є способом утримати на плаву американський долар. Досі прогнози щодо його стабільності, особливо на осінь нинішнього року, тобто на час президентських виборів у США, були надто невтішними. Запанікували навіть швейцарські банкіри, які впродовж першого кварталу поточного року вивели до себе власні резерви золота, що зберігали у Форт-Ноксі (США).
Нині всі країни — члени МВФ погодилися продовжувати вести розрахунки саме в американських доларах, а не у віртуальній грошовій одиниці, яка є «кошиком» стабільних світових валют. Тобто вкотре Міжнародний валютний фонд, створений США відразу після завершення Другої світової війни як інструмент забезпечення умов роботи американського долара у ролі світової валюти, виконав свою головну роль. Додаткові кошти МВФ збирається використовувати для надання термінової кредитної допомоги як проблемним країнам зони євро, так й іншим членам МВФ.
Скептики зазначають, що запропонований механізм більше нагадує кальку з практики діяльності Федеральної резервної системи США, яка останнім часом зайнята активною монетаризацією процесу вирішення проблем американської економіки. Зазначені «ліки» принципово не виліковують хвору світову економіку, а лише знімають больовий синдром, адже глибинні причини кризи полягають у вичерпаності потенціалу масового виробництва та масового споживання, на які вже не вистачає ні матеріальних, ні енергетичних ресурсів.
Радикально налаштована частина експертів, навпаки, бажала прискорення «смерті» американського долара в його втіленні як світової валюти та заміни на потужні регіональні валюти. Однак для реалізації цього сценарію спочатку потрібна революційна трансформація існуючої системи міжнародних відносин на чолі зі США. А вона наразі не на часі, тому що американська еліта зайнята підготовкою до президентських виборів. Це означає, що виборцеві треба, принаймні до листопада, подавати оптимістичну картинку стану американської і світової економіки, котрі у фінансовій системі залишаються «посудинами», які вільно сполучаються.
також у паперовій версії читайте:
  • АЗІЙСЬКІ ВІЙСЬКОВІ МАНЕВРИ
  • ФРАНЦІЯ РОБИТЬ ВИБІР
  • РЕСПУБЛІКАНЦІ КОНСОЛІДУЮТЬСЯ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».