Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УВАГА: ДІТИ!
ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПОВЕДІНКИ ДОРОСЛИХ
Усім батькам приємно, коли їхні ввічливі та уважні діти викликають почуття захоплення. Грубі, неохайні, нечемні не подобаються нікому. Як навчити дитину хороших манер, щоб не доводилося червоніти за неї, коли всі зауваження вона пропускає повз вуха?

Насправді все починається з поведінки дорослих. Якщо тато за столом колупається в зубах і не стримує відрижку, то пояснювати дитині, що так робити не потрібно, марно. Коли за обідом батьки користуються серветкою, їдять за допомогою ножа і виделки, ввічливі одне з одним — це найкращий приклад.
Узагалі фахівці рекомендують звернути увагу на дві речі: мовний етикет і поведінку за столом. Якщо в сім'ї звикли говорити одне одному: «дякую», «будь ласка», «вибачте», «добрий ранок», «добраніч», спеціально вчити цього дитину не доведеться. Діти непомітно переймають стиль поведінки дорослих, засвоюють їхню мову і манери. А коли дорослі перебивають одне одного в розмові, легко підвищують голос, зриваються на крик, при всіх роблять зауваження, дитина відчуватиме, що має право поводитися так само.
Розпочинайте їсти лише тоді, коли всі члени сім'ї зберуться за столом. Намагайтеся привчити дитину не спізнюватися до обіду. Поясніть, що без дозволу за столом можна брати тільки хліб, спеції й пиття. При цьому не тягтися через увесь стіл, а попросити передати необхідне. І не забути про «чарівне» слово.
На думку фахівців з етикету, не праві ті батьки, які привчають малюка до ласих шматочків або перекладають їжу зі своєї тарілки до дитячої. Не дозволяйте робити це бабусям і дідусям, що обожнюють своїх онуків, і взагалі нікому з членів сім'ї. Краще непомітно збільшити дитячу порцію.
Особливо смачну страву, якої може не вистачити «на добавку», розділіть порівну між усіма членами сім'ї. Важливо й те, як сервірований стіл. Часто, посилаючись на нестачу часу та інші причини, першу і другу страви їдять з однієї тарілки, не користуються ножем і серветкою.
За великим рахунком, ніхто від такого обіду не отримує задоволення. Для обіду в колі родини не треба сервірувати стіл, як у ресторані. Достатньо двох тарілок — для першої й другої страв, ножа і виделки, щоб діти, «освоюючи» столові прилади, вчилися їсти без метушні.
Хороша традиція — сімейні обіди у вихідні й святкові дні. Для такого випадку приготуйте скатертину, яка створить особливу атмосферу за столом і підкреслить урочистість моменту. Спогади про теплі сімейні застілля та щасливі моменти дитинства залишаються на все життя.
Тепер кілька правил дитячого етикету, яким мають навчити батьки:
- не можна обзивати інших дітей і давати їм прізвиська, це образливо;
- навіть якщо ти не задоволений чиєюсь поведінкою, не треба ображати кривдника, досить зауважити за його вчинок: «Ти погано зробив», «Це нечесно», «Не варто більше так робити», але у жодному разі не говорити: «Ти дурень»;
- із друзями можна і треба ділитися іграшками;
- узявши чиюсь річ, потрібно поводитися з нею охайно, а потім повернути власникові;
- під час зустрічі та розставання з товаришами слід завжди вітатися і прощатися;
- скривдивши когось навмисно або ненавмисно, треба перепросити у тієї людини і намагатися помиритися з нею;
- не можна дратувати слабшого і глузувати з чужих невдач — краще запропонувати свою допомогу;
- хворого товариша треба підбадьорювати телефонними дзвінками, а іменинника — вітати;
- не можна ябедничати даремно, але про серйозні проступки потрібно обов'язково говорити дорослим.

Людмила ФЕДОРЧЕНКО, дитячий лікар-психолог (за матеріалами Укрінформу)
також у паперовій версії читайте:
  • ПРОБЛЕМА, ЯКУ НЕ МОЖНА ІГНОРУВАТИ
  • ВІН НЕ ТАКИЙ, ЯК УСІ
  • НАРОДИЛА ДИТИНУ В ДЕСЯТЬ РОКІВ
  • УКРАЇНКИ, ЯК І РАНІШЕ, НЕ ХОЧУТЬ МАТИ ДІТЕЙ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».