Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); УКРАЇНА І СВІТ
ФОРМАЛЬНИЙ САМІТ
Днями у колумбійському місті Картахена завершився саміт лідерів країн Північної Америки та Південної Америки, які співпрацюють у форматі «Організації американських держав». Справа не обійшлася без скандалів. Спочатку 14 квітня, тобто у день прибуття до Колумбії президента США Барака Обами, ліві колумбійські партизани влаштували кілька терактів.

Потім з'ясувалося, що на саміті не буде головного ідеологічного ворога Сполучених Штатів у регіоні — венесуельського президента Уго Чавеса, котрий доліковується від раку на Кубі. Одначе і без того на форумі «Організації американських держав» Бараку Обамі вистачило неприємних сюрпризів. Адже у більшості країн Латинської Америки при владі залишаються ліві або лівоцентристські президенти, які критично ставляться до США.
Першим наслідком такого ставлення стало «замороження» на невизначений час проекту Сполучених Штатів щодо створення зони вільної торгівлі від Аляски до чилійської Вогняної землі, тобто у межах усієї «Організації американських держав», за винятком виключеної з неї 1962 року Куби. До початку світової економічної кризи популярними були розмови про запровадження у форматі цієї зони вільної торгівлі спільної грошової одиниці — амеро. Проте цей проект став улюбленою мішенню для критики з боку Уго Чавеса, який його фактично «поховав».
Справжнє збурення на форумі викликало обговорення ініціативи болівійського президента Ево Моралеса, який запропонував вилучити коку з переліку наркотиків. Ця екзотична ідея не зустріла розуміння не лише у колумбійської делегації, а й у мексиканців, які потерпають від війн із наркомафією. Проти цієї пропозиції виступили Сполучені Штати, які активно фінансують збройну боротьбу з торговцями наркотиками у регіоні.
Главам держав також не вдалося досягти компромісу з приводу латиноамериканської вимоги офіційного скасування санкцій, які п'ятий десяток років діють проти Куби. Тому підсумкове комюніке зустрічі стало зразком дипломатичного ухилення від гострих кутів невирішених питань. А розв'язання нагальних проблем відклали до кращих часів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВРО У КОЛИСЦІ ДЕМОКРАТІЇ
  • СУД НАД НОРВЕЗЬКИМ ТЕРОРИСТОМ
  • НОВА АФРИКАНСЬКА «ДЕРЖАВА»
  • ВІЙНА І МИР ПО-СИРІЙСЬКОМУ

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».