Пам'ять
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Понедiлок Вересень 29, 2014

"ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА", архiв новин за 2012 рiк.

ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-6198717-6']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); КУЛЬТУРА
В ЕКСПОЗИЦІЇ — РОБОТИ СЦЕНОГРАФІВ
Виставка «Театр без театру» в Інституті проблем сучасного мистецтва НАМ України має на меті започаткувати серію регулярних презентацій сучасних українських сценографів. У минулі часи такі огляди творів художників, які працюють у театрі й для театру, проводилися систематично. В останнє десятиріччя робилися спроби влаштовувати експозиції за підсумками театрального сезону. У 2010–2011 рр. було проведено велику ретроспективну виставку «Сценографія» у Київському музеї російського мистецтва та виставку художників українських театрів ляльок у його філіалі — Шоколадному будинку.

Утім, солідних, багатошарових і репрезентативних експозицій, що висвітлювали б картину розвитку цього специфічного мистецтва, спонукали б до дискусії про його стан і тенденції фактично не було. Програма, розроблена фахівцями Інституту проблем сучасного мистецтва, повинна виправити становище.
Перша з серії запланованих виставок — експозиція «Театр без театру», на думку його кураторів, репрезентує уявлення сценографів про свій фах, ніби матеріалізує їхню особисту рефлексію на своє мистецтво, стане своєрідною лабораторією-майстернею-фабрикою ідей, поки що не реалізованих у практичній роботі. Макети, ескізи, інсталяції, пластичні ідеї, графічні розкадровки, живопис — усе це створює континуум пропозицій, що затребувані сучасним українським театром, стимулює фантазію режисерів.
Сама ідея передбачає залучення до реалізації проекту найширшого кола митців. На виставці представлено роботи патріарха української сценографії, фундатора школи Данили Лідера та роботи його учнів і послідовників, зокрема головних художників провідних столичних театрів — Марії Левитської (Національна опера), Андрія Александровича-Дочевського (Театр імені І. Франка), Людмили Нагорної (Муніципальна опера), Володимира Карашевського (Молодий театр), Марії Погребняк (Театр на Подолі), Олега Татаринова (ТЮГ на Липках), а також Олексія Вакарчука, Ігоря Несміянова, Наталії Рудюк, Катерини Корнійчук, Сергія Маслобойщикова, Олександра Бурліна та інших. Виставка дасть шанс оприлюднити свої задуми та проекти молодим сценографам, включно до студентів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.
Упродовж роботи виставки планується провести дискусії про стан сучасної сценографії, майстер-класи провідних театральних художників, відкриті лекції для студентів Національного університету театру, кіно та телебачення імені І. Карпенка-Карого, НАОМА, інших творчих вишів.
«Театр без театру» — початок великої програми, що передбачає влаштування щорічних (або у форматі бієнале) виставок сценографів, де їхня творчість подаватиметься у полемічному ракурсі, а також фіксуватиметься на окремих етапах для історії, що слугуватиме створенню архіву та проведенню наукових розвідок в Інституті проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв.
Виставка триватиме до 7 травня.

Сергій ВАСИЛЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • НОВІТНЄ ПОЛЬСЬКЕ КІНО НА УКРАЇНСЬКИХ ЕКРАНАХ
  • ХТО АВТОР ГІМНУ УЄФА?
  • ІV МІЖНАРОДНА ПАСХАЛЬНА АСАМБЛЕЯ-2012
  • НЕВЕСЕЛА УВЕРТЮРА ДО ЄВРОБАЧЕННЯ-2012

назад »»»

Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».